Hyppää sisältöön

Englannin Valioliigassa hämmästyttävä ongelma koronarokotusten kanssa – maajoukkuevalmentajan mukaan pelaajat ovat herkempiä salaliittoteorioille

Pelaajien rokotuskattavuus Englannin Valioliigassa on pieni verrattuna muihin Euroopan huippusarjoihin. BBC:n tietojen mukaan joissakin seuroissa vain hieman yli puolet henkilöstöstä on saanut täyden rokotussarjan.

Liverpool ja Manchester City kohtasivat Valioliigan kärkikamppailussa edellisellä kierroksella. Kuvassa Curtis Jones ja Gabriel Jesus. Kuva: PA Wire/PA Images
Jussi Vainikka

Jalkapallon Englannin Valioliigan seurojen rokotuskattavuus on jäänyt moniin muihin ammattilaissarjoihin verrattuna hämärän peittoon. BBC:n (siirryt toiseen palveluun) saamien tietojen mukaan vain seitsemässä seurassa yli 50 prosenttia henkilöstöstä on saanut täyden rokotussarjan.

Esimerkiksi Pohjois-Amerikan eri lajien ammattilaissarjoihin nähden Valioliiga on ollut rokotustilastoistaan hyvin vaitonainen. CNN:n alkuviikosta tekemään kyselyyn liigasta ei suostuttu vastaamaan ollenkaan. (siirryt toiseen palveluun)

Valioliigan pimentoon jäänyt rokotustilanne näyttäytyy oudossa valossa verrattuna esimerkiksi Italian Serie A:n tai Saksan Bundesliigan numeroihin. Mediatietojen mukaan Italiassa peräti 98 prosenttia seurojen pelaajista ja henkilökunnasta on rokotettu. Bundesliigassa vastaava luku on 94 prosenttia (siirryt toiseen palveluun).

Sky Sportsin mukaan (siirryt toiseen palveluun) liiga tuskailee pelaajien heikon rokotuskattavuuden kanssa ja aikoo tarjota porkkanaksi palkkioita parhaan kattavuuden seuroille.

Englannin maajoukkueen pelaajista AS Romaa Italiassa edustava Tammy Abraham vahvisti viikonloppuna ensimmäisenä ottaneensa rokotuksen.

Päävalmentaja Gareth Southgate otti myös kantaa rokotusasiaan viime viikonloppuna ennen MM-karsintaottelua Andorraa vastaan. Southgaten puheiden perusteella maajoukkueessa on useita rokottamattomia pelaajia.

– Jotkin pelaajat ovat herkempiä rokotuksiin liittyvien salaliittoteorioiden suhteen, koska he lukevat enemmän sosiaalista mediaa ja ovat tällaisille näkemyksille haavoittuvaisempia, Southgate totesi CNN:n mukaan.

– Nähdäkseni asiaan liittyy paljon sekannusta. Pelaajilla on monia syitä, miksi he eivät ole ottaneet rokotetta tai eivät puhu asiasta julkisesti.

Kuva: 2021 Getty Images

Kesällä Southgate kertoi joutuneensa vihapuheen kohteeksi oltuaan osana mainoskampanjaa, jonka tarkoituksena oli rohkaista nuoria ottamaan rokotus.

Valioliigan seuroista ainakin Liverpool on kertonut rokotustilanteestaan julkisesti. Päävalmentaja Jürgen Klopp kertoi CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun), että seuran henkilöstöstä 99 prosenttia on rokotettu. Saksalainen puhui asiasta hiljattain ja vertasi rokotteen ottamatta jättämistä humalassa ajamiseen.

– Lain vuoksi emme saa ajaa humalassa, emmekä tee niin. Tämä laki ei kuitenkaan ole tarkoitettu suojaamaan rattijuoppoa, vaan muita kuljettajia. Otan rokotuksen suojatakseni myös itseäni, mutta ennen kaikkea ihmisiä ympärilläni. Jos rokotus rajoittaa yksilönvapautta, niin silloin laki humalassa ajamisesta rajoittaa sitä myös, Klopp sanaili.

Chelsean päävalmentaja Thomas Tuchel kommentoi asiaa varovaisemmin eikä paljastanut tietoja seuran rokotuskattavuudesta. Keskikenttäpelaaja N'Golo Kante antoi hiljattain positiivisen testin, mutta on jo palannut harjoituksiin.

– Olen itse rokotettu, mutta en näe tarpeelliseksi neuvoa asiassa ketään. Jokainen on tarpeeksi aikuinen tekemään päätöksen itse. Asumme vapaassa maassa, mikä on hyvä asia, Tuchel sanoi The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Sky Sportsin kyselyn mukaan useat Valioliigan seurat ovat rohkaisseet pelaajiaan ottamaan rokotukset, mutta eivät voi pakottaa heitä siihen. Jotkin seurat eivät vastanneet kyselyyn ollenkaan työntekijöidensä tietosuojaan vedoten.

Lue myös:

Miksi Newcastlen fanit riemuitsivat seuran kauppaamista kritisoituun Saudi-Arabiaan? Suomalaiskannattaja avaa hämmentävien juhlien taustat

Tällaista satojen miljoonien eurojen kulutusjuhlaa on aiemmin nähty jalkapallon ökykauppojen jälkeen – Newcastlesta voi lähteä ensimmäisenä valmentaja

Toimittajan murhan tilaamisesta epäilty kruununprinssi on Newcastlen uuden omistuksen taustalla – tästä huippujalkapallon kyseenalaisessa ilmiössä on kyse

Perinteikäs jalkapalloseura Newcastle siirtyi saudiarabialaiseen omistukseen – fanit juhlivat antaumuksella, ihmisoikeusjärjestö tyrmistyi

Suosittelemme sinulle