Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Elokapinan ja Tampereen seurakunnan yhteiseksi kaavailtu surumarssi aiheutti valtavan palautemyrskyn – seurakuntayhtymän johtaja yllättyi kritiikistä: "Palaute oli aggressiivista"

Kirkko perääntyi aikeista järjestää ilmastosurumarssi yhdessä Elokapinan kanssa, sillä suunniteltu tapahtuma sai aikaan kipakan palauteryöpyn. Seurakunta ei halunnut järjestää marssia, koska riski sen häirinnästä olisi ollut liian suuri.

Hengellisen työn pastori Jussi Holopainen ruumisarkkuvertauksesta: "Olen pahoillani." Toimittaja: Katri Tapola, kuvaaja Antti Eintola.
Mari Jäntti,
Clarissa Jäärni
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen seurakunnat peruu perjantai-illalle suunnitellun surusaaton, jonka oli tarkoitus luoda tilaa ympäristösurulle.

Seurakunnat kertoivat tiedotteessa, että tapahtuma peruttiin, koska järjestäjät totesivat, ettei rauhallista tilaa tapahtumalle voida taata.

Tampereen seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Tapani Rantala ja hengellisen työn pastori Jussi Holopainen kertoivat tilaisuuden suunnittelun kirvoittaneen kipakkaa palautetta tapahtuman vastustajien suunnalta.

Rantala: Palaute oli aggressiivista ja ärhäkkää

Tampereen seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Tapani Rantala kertoo, että surusaaton oli tarkoitus kuvastaa yhteistä ilmastohätää. Hän tähdentää sen kuitenkin kaipaavan ympärilleen rauhallisen tilan.

– Se tuli yllätyksenä, että tämä herätti niin paljon aggressiivista ja kriittistä puhetta. Ehkä ahdistus purkautui tällä tavalla. Tarkoitus ei ollut ärsyttää, vaan koota ihmisitä yhteen.

Rantalan mukaan keskustelu oli niin ärhäkkää, etteivät järjestäjät enää kokeneet keskustoria turvalliseksi ja rauhalliseksi paikaksi tapahtumalle.

– Siksi ajattelimme, ettei nyt ei ole tämän aika, Rantala summaa.

Keskustelu äityi paikoittain aggressiivissävyiseksi ja oli kovasanaista.

– Sellainen ei luo turvallista tilaa, johon tähdättiin.

Tampereen seurakuntayhtymän johtaja kertoo poliisin olleen tietoinen tilanteesta. Seurakunta ei kuitenkaan halunnut järjestää marssia, koska riski tilaisuuden häirinnästä olisi ollut liian suuri.

Arkku on hyvä paikka surra myös luontoa

Hengellisen työn pastori Jussi Holopainen pahoittelee sitä, mikäli joku on kokenut arkun kantamisen epäkunnioittavana. Pastorin mukaan se ei ollut tarkoitus.

– Olen järjestäjänä valmis ottamaan kaiken takkiini, tämä on hyvää oppimista. On hyvä kysymys, onko arkku symbolina harkitsematon tässä yhteiskunnan tilanteessa.

Holopainen kuitenkin ajattelee, että arkku on hyvä paikka surra myös luontoa.

Pastori kertoo surevansa sitä, että itse asia tuntuu jäävän jalkoihin.

– Kun joku nostaa esiin ilmastonmuutokseen liittyvän huolen, käynnistyy äkkiä kiivas keskustelu. Poteroista huudellaan.

Holopainen kehottaakin jokaista jakamaan omia tunteitaan ympäristöön liittyen. Hän ajattelee, että sitä kautta voisi löytyä ratkaisuja.

– Kun ajattelen luontoa ja nyt syntyviä sukupolvia, mitä me vastaamme, kun he kysyvät vuonna 2050, että teittekö varmasti ihaan kaiken?

Kristittyjen Elokapina: seurakunnat aidosti etsivät tapoja kuunnella

Kristittyjen Elokapinan jäsen Visa Kuusikallio kertoo heidän uskovan, että seurakunnassa osataan tehdä oikeat päätökset ja arvioida turvallisen tilan mahdollisuudet ja riskit.

– Surusaatto oli alkujaan enemmän heiltä tullut ajatus jota tietenkin pidimme hyvänä. Surulle ja kaipaukselle on hyvä olla tilaa. Kuten myös toivoa luovalle toiminnalle.

Kuusikallio kertoo heidän uskovan myös, että Tampereen seurakunnat aidosti etsivät tapoja kuunnella ihmisiä huolestuttavassa tilanteessa.

Kuusikallion mukaan Kristittyjen Elokapina on osa väkivallatonta Elokapina ilmastoliikettä.

– Toivomme kristittyjen Suomessa ymmärtävän hädän ja liittyvän mukaan vaatimaan nopeampia toimia ilmastonmuutoksen ja lajikadon pysäyttämiseksi.

Tampereen keskustorille kannettavan arkun äärellä oli tarkoitus ajatella uhanalaisia tai jo kadonneita lajeja.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka.

14.10.2021 kello 17.18: juttuun lisätty Kristittyjen Elokapinan jäsenen Visa Kuusikallion kommentit.

Lue lisää:

Yle selvitti: Näin Elokapina kerää rahaa aktivistien sakkojen maksamista varten – tapa voi rikkoa lakia, arvioi poliisi

Tampereen seurakunnat perui surusaaton, joka oli tarkoitus järjestää Elokapinan kanssa – "Rauhallista tilaa tapahtumalle ei voida taata"

Suosittelemme