Hyppää sisältöön

Hallituksen kiistely Veikkaus-rahoista ihmetytti kyselytunnilla – kokoomuksen Autto: “Tarvitaanko täällä oppositiota ollenkaan?“

Hallituspuolueet ovat riidelleet julkisesti Veikkauksen kutistuneiden rahapelituottojen aiheuttamien menetysten korvaamisesta kulttuurille, liikunnalle ja tieteelle. Oppositio on hämmästellyt hallituksen poukkoilua.

Eduskunnan istuntosali lehteriltä kuvattuna.
Oppositio haastaa hallitusta eduskunnan kyselytunnilla.
Matti Koivisto,
Pekka Kinnunen

Kyselytunnilla hallitusta hiillostettiin poukkoilevasta toiminnasta Veikkauksen edunsaajia koskevien leikkausten suhteen.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto toivoi, että hallitus peruisi myös maahantuloon liittyvät koronarajoitukset, jotka vaikeuttavat Lapin matkailuyrittäjien tilannetta.

Tällaista lupausta ei hallitukselta kuulunut. Sen sijaan päätösten perumisesta ja poukkoilevasta päätöksenteosta syytetty pääministeri Sanna Marin (sd.) kaivoi esiin listan edellisen hallituksen perumista päätöksistä, joita löytyi Marinin listauksesta kaikkiaan 25 kappaletta.

– Budjettiprosessini liittyen on tavanomaista, että kokonaisuutta katsotaan läpi ja korjausliikkeitä voidaan tehdä. Vuonna 2016 hallitus päätti perua rintamaveteraanien indeksileikkaukset ja päivähoitomaksuen korotukset, mikä oli mielestäni hyvä päätös. Jos tehdään huonoja päätöksiä ilman muuta niitä voidaan perua, Marin sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vaati hallitukselta johdonmukaisempaa päätöksentekoa. Marin toisti aiemmin kertomansa siitä, että hallituspuolueiden johtoviisikko tulee käymään järjestöjen rahoituksen tilannetta läpi neuvotteluissa huomenna perjantaina.

– Olisin tietysti toivonut, että emme olisi käyneet tätä keskustelua julkisuudessa läpi, vaan olisimme yhdessä neuvotelleet asiasta ja kertoneet päätöksistä sitten julkisuuteen, Marin sanoi.

Ennen kyselytuntia pääministeri Marin arvosteli tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista (kesk.) leikkauslistojen tuomisesta julkisuuteen.

Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius kysyi Kurviselta miten kulttuurialan tilannetta voitaisiin helpottaa.

Kurvisen mukaan on hyvä, että kulttuurin tilanteesta keskustellaan nyt paljon.

– Hallituksen päätökset ovat johtamassa 40 miljoonan euron leikkauksiin. Jos löytyy lisää rahaa, niin sille löytyy kyllä paljon käyttöä, sillä kulttuuri on hyvin kriittisessä tilanteessa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan hallitus arvioi löytyykö tapaa, jolla täydentävän budjetin puitteissa voidaan parantaa Veikkauksen edunsaajien tilannetta.

Oppositiopuolueiden joukosta hallituksen toimintaa asiassa ihmeteltiin.

– Tulee olo, tarvitaanko täällä oppositiota ollenkaan kun hallitus näitä esityksiään näin raivopäisesti vastustaa, kokoomuksen Autto tiivisti.

Lisää aiheesta:

Pääministeri Marinin mukaan SDP haluaa, että kulttuurileikkaukset perutaan, keskustasta kovaa arvostelua pääministerille: "Uskottavuutenne horjuu"

Hallituspuolueet vakuuttavat, että järjestökentän leikkauksia pyritään perumaan – kokoomus ihmettelee: kulttuuriala ei kaipaa tällaista veivaamista

Suosittelemme sinulle