Hyppää sisältöön

Hip hop -festivaali Blockfestin perustaja rikoksia tekevistä räppäreistä: Kilpaillaan mieluummin musiikissa kuin tappelussa

Blockfestin perustajan Kalle Kallosen mukaan katujengien välinen nokittelu voi aiheuttaa väkivallan uhkaa joillain gangsta rap -keikoilla.

Blockfestin toimitusjohtajan mukaan katujengien välisen väkivallan uhka pitää ottaa tosissaan. Kuvassa Blockfest 2019 -festivaalin yleisöä. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Hip hop -festivaali Blockfestin perustaja ja toimitusjohtaja Kalle Kallonen on seurannut pääkaupunkiseudun katujengien kehitystä huolestuneena. Hän tuntee Suomen uuden aallon gangsta rap -musiikin, jossa viittaukset huumekauppaan tai väkivaltaan ovat yleistyneet.

Helsingin poliisin mukaan pääkaupunkiseudulla on vajaat 10 katujengiä, joita yhdistää gangsta rap ja roadman-kulttuuri. Kallonen ei tunne jengiläisiä henkilökohtaisesti, mutta tietää osan elämäntarinan.

– Nämä ihmiset tulevat huonommista lähtökohdista. Siitä se homma lähtee eteenpäin lumipalloefektinä. Sinänsä olen iloinen, että he tekevät musiikkia. Kilpaillaan mieluummin musiikissa kuin tappelussa, Kallonen toteaa.

Räppäri vangittiin rikoksista epäiltynä

Helsingin poliisi on ottanut viime perjantaina kiinni noin 10 henkilöä epäiltynä törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Kaksi on vangittu tällä viikolla rikoksista epäiltyinä.

Toinen vangituista on parikymppinen räppäri, jonka musiikkivideoissa esitellään muun muassa aseita ja kidnappaustilanne. Nyt parikymppistä miestä epäillään tosielämän rikoksista.

Gangsta rappiin on lähtökohtaisesti kuulunut yhteiskunnan harmaiden alueiden kuvaileminen. Osalla maailman menestyneimmistä räppäreista rikostaustaa. Siinä mielessä rappia kuuntelemalla voi saada hyvän kuvan siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

– Se on yhteiskunnan ongelma, jos muodostuu alueita, joissa voidaan huonosti. Nämä ihmiset saattavat kokea, että rikosten tekeminen ainoa keino elää. He eivät tiedä muuta elämää, Kallonen pohtii.

Väkivallan riski otettava huomioon keikoilla

Kallosen mukaan on todellinen riski, että katujengeihin kuuluvat ja rikoksiin osallistuvat räppärit voivat keikalla aiheuttaa vaaratilanteen.

– Tällaista ei ole ennen tarvinnut miettiä, mutta asia täytyy ottaa tosissaan ja huomioon artistivalinnoissa. Festivaalin luvat antaa poliisi, emmekä voi olla huomioimatta poliisin ulostuloja asiassa.

Poliisin mukaan kaikki katujengeissä mukana olevat nuoret eivät tee rikoksia. Osa on mukana puhtaasti musiikin ja kavereiden vuoksi.

– Jos haluaa edetä musiikissa, täytyy fiksuuntua. Jos hengaa rikollisten kanssa, he vetävät kaikkien maineen alas. Vaikka olisi mitkä lähtökohdat, aina on vaihtoehtoja, Kallonen toteaa.

Lisää aiheesta:

Katujengiläiset suunnittelivat väkivaltaa Helsingin Kaivohuoneella – poliisi otti 10 kiinni, kaksi vangittu

Parikymppisten miesten katujengien toiminta kovenee pääkaupunkiseudulla – Poliisi: Useita ampumistapauksia, joista vaaraa myös sivullisille

Rikollisesta elämästä kertova suomiräp kerää miljoonia katselukertoja Youtubessa – ja se kertoo muutoksesta Suomessa

Suosittelemme sinulle