Hyppää sisältöön

Tekniikan alan koulutuksen käynnistämiseen Itä-Suomen yliopistossa vahva tuki alueen kauppakamareilta ja elinkeinoelämältä

Kuopion alueen ja Pohjois-Karjalan kauppakamarit puoltavat yhteisessä kannanotossaan tekniikan alan koulutuksen aloittamista Itä-Suomen yliopistossa. Kannanotto luovutettiin Savo-Karjalan kansanedustajille torstaina Helsingissä.

Aalto yliopisto
Aalto-yliopiston diplomi-insinööriopiskelija testaa paperikonetta. Kuvituskuva. Kuva: Pekka Koli / Yle
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopion alueen ja Pohjois-Karjalan kauppakamarit luovuttivat Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustajille tänään torstaina yhteisen kannanoton, jossa tuetaan tekniikan alan koulutusvastuun myöntämistä Itä-Suomen yliopistolle.

Itä-Suomen yliopisto on hakenut oikeutta tekniikan tutkintokoulutukseen. Jos esitys hyväksytään, diplomi-insinöörien koulutus alkaisi Joensuussa ja Kuopiossa syksyllä 2023.

Kauppakamarien kannanoton mukaan diplomi-insinöörien koulutukselle on Itä-Suomen yliopistossa painavat perusteet. Niiden mielestä koulutus lisäisi merkittävästi alan osaajien saatavuutta itäisessä Suomessa, mahdollistaisi yritysten panoksia tekniikan alan kehitykseen sekä parantaisi yritysten toimintaympäristön kilpailukykyä Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa.

Tekniikan ja teollisuuden aloilla toimivat yritykset vetosivat hakemuksen hyväksymisen puolesta aiemmin Helsingin Sanomissa. Sen sijaan Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja alan etujärjestö suhtautuvat hakemukseen torjuvasti.

Osaajapula rajoittaa kasvua

Kauppakamarit perustelevat tekniikan alan koulutuksen tarvetta sillä, että Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa kipeästi.

Kauppakamariryhmän selvityksen mukaan selvällä enemmistöllä yrityksistä on osaajapula, joka rajoittaa kasvua ja liiketoimintaa. Osaajia tarvitaan akuutisti muun muassa tekniikan aloilla.

Kauppakamarit huomauttavat kannanotossaan, että Suomessa vuosina 2016–2019 valmistuneista noin 9 000 diplomi-insinööristä ja arkkitehdistä vain 51 (0,6 prosenttia) sijoittui Pohjois-Karjalaan ja 91 (1,1 prosenttia) Pohjois-Savoon.

– Tarve koulutusvastuiden myöntämiselle on ilmeinen, kauppakamarien tiedotteessa todetaan.

Koulutus tukisi investointeja

Kannanoton mukaan tekniikan alan koulutus ja uudet osaajat parantaisivat yritysten edellytyksiä investoida ja sijoittua Itä-Suomeen.

Lisäksi tekniikan opiskelu sekä tutkimus- ja kehitystyö loisivat mahdollisuuksia uusille investoinneille, korkeammalle jalostusasteelle ja tuottavuudelle, mikä parantaisi elinkeinoelämän kilpailukykyä.

Itä-Suomen yliopistossa alkoi tänä syksynä automaatiotekniikan DI-koulutus yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Kauppakamarien kannanoton mukaan tämä kertoo osaajakysynnästä ja tarpeesta kehittää koulutusta.

Kuopion alueen ja Pohjois-Karjalan kauppakamareiden hallitukset keskustelivat torstaina eduskunnan puhemiehen ja kansanedustajien kanssa Helsingissä maakuntien elinkeinoelämälle tärkeistä kilpailukykyteemoista.

Lue myös:

Diplomi-insinöörien koulutuksen aloittaminen Itä-Suomen yliopistossa saa ynseän vastaanoton Lappeenrannasta ja alan etujärjestöltä

Yliopiston vastaus insinööripulaan: esittää 80 uutta opiskelupaikkaa tekniikan alalle Itä-Suomeen

Itä-Suomen yliopisto esitteli tekniikan alan koulutushakemuksen tiedeministerille – esitys nyt avoimesti luettavissa (uef.fi)

Suosittelemme sinulle