Hyppää sisältöön

Ministeri Jari Leppä A-Talkissa: Maatalous valmis päästöjen vähennystavoitteeseen, kunhan kannattavuudesta huolehditaan

Maatalousministerin mielestä koko ruokajärjestelmän – kuluttajia myöten – on otettava vastuuta siitä, että maataloudessa voidaan tehdä ilmastotoimia.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) ehdottama uusi hiili-euro -ohjelma kytkee markkinat osaksi ruoantuotannon päästövähennyksiä.
Päivi Suikkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maanviljelijät ja maatalous ovat merkittävässä roolissa, kun ilmastopäästöjä pyritään vähentämään. Näkemykset keinoista, joilla maatalouden kasvihuonepäästöjä leikattaisiin, ovat jakaantuneet jyrkästi.

A-Talkissa kysyttiin torstaina, miten maatalouden päästöt saadaan vähenemään ja kuka vähennykset lopulta maksaa.

Vihreät ja keskusta yksituumaisia päästötavoitteista

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on laatinut oman ilmastotiekartan, jossa yhtenä vaihtoehtona ehdotetaan maataloudelle noin 30 prosentin päästövähennystavoitetta vuoteen 2035 mennessä.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) pitää suunnitelmaa hyvänä. Hän toivoo, että maatalous ottaa nyt yhteisen tavoitteen ja sitoututuu siihen määrätietoisesti.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) muistuttaa, että ilmaston kannalta kestävästi tuotettu ruoka ja kannattava maatalous kulkevat käsi kädessä.

– Olen samaan mieltä kollega Mikkosen kanssa siitä, että MTK:n ilmastotiekartan vaihtoehto on hyvä, myös sen tavoitteet.

Leppä kuitenkin muistuttaa, että Suomi tarvitsee oman ruoantuotannon ja sen vuoksi maatalouden tuotannon volyymin on säilyttävä nykyisellä tasolla. Ministeri pitää myös välttämättömänä, että maatalouden kannattavuus kohenee.

– Maatalouden kannattavuus on nyt hälyttävän alhaisella tasolla. Viljelijät eivät pysty ilmastotoimiin, jos tili on tyhjä.

Leppä: Kannattavuus ratkaistaan markkinoilla

Yhtenä ratkaisuna ministeri Jari Leppä esittää uutta ruoantuotannon hiili-euro-ohjelmaa. Lepän Hero-ohjelmaksi nimittämä suunnitelma kytkee markkinatalouden osaksi ruuantuotannon päästövähennyksiä.

– Kannattavuus ratkaistaan markkinoilla. Koko ruokajärjestelmän, kuluttajia myöten, pitää ottaa vastuuta siitä, että ilmastotoimia voidaan tehdä. Siksi markkinoilta tiloille saatava tuotto on se ratkaiseva tekijä.

Ympäristöministeri Krista Mikkosen mukaan monet maatalouden ilmastotoimet ovat pidemmällä aikavälillä myös kannattavuustoimia.

– Akuuteissa kriisitilanteissa, esimerkiksi menetetyn sadon tapauksessa, tarvitaan omia instrumentteja. Meidän on rakennettava tukijärjestelmä sen varaan, että päästään kohti vähähiilisempää maataloutta, parempaa pellon kasvukykyä ja satovarmuutta.

A-Talkissa maatalouden ilmastotavoitteista keskustelivat myös Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen ja maanviljelijä Jari Alholm.

Katso koko A-Talkin lähetys Yle Areenasta.

Lue lisää:

"Ollaan sitten hiiliviljelijöitä ja päästöjen vähentäjiä" – turvepellon omistaja kertoo, miksi maatalouden ilmastotoimet jumittavat

Luonnonvarakeskuksen tutkijat ihmettelevät pieniä vähennyksiä maatalouden päästöihin: “Surullista, miten huonolla ilmastopolitiikalla vedätetään viljelijöitä”

Suosittelemme sinulle