Hyppää sisältöön

Libanon puhkesi jälleen väkivaltaisuuksiin – ainakin kuusi ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui Beirutin ammuskelussa

Libanonin pääkaupungin Beirutin kaduille tuli torstai-iltapäivänä täysi kaaos, kun shiiamuslimien mielenosoitus muuttui ammuskeluksi kristittyjen kanssa.

Beirutin mielenosoitus 14.10.2021 muuttui väkivaltaiseksi ammuskeluksi. Kuva: Nabil Mounzer / EPA

Libanonin eri väestöryhmien välinen jännite on purkautunut jälleen kerran väkivaltaisesti.

Shiiamuslimien Hizbollah- ja Amal-ryhmittyvät lähtivät torstaina pääkaupungin Beirutin kaduille osoittamaan mieltään tuomari Tarek Bitaria vastaan, joka vastaa viime vuonna sattuneen satamaräjähdyksen tutkinnasta. Tuhoisassa räjähdyksessä sai surmansa yli 200 ihmistä.

Kun mielenosoittajat kulkivat kristittyjen alueen läpi, alkoi ammuskelu. Muslimilähteiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) kristityt tarkka-ampujat ampuivat katoilta ihmisjoukkoon. Kristittyjen Libanonilaiset voimat -puolue kiisti osuutensa väkivaltaisuuksiin.

"Pieni sisällissota"

Useita tunteja kestänyt laukaustenvaihto päättyi vasta kun armeija lähetti sotilaat ja panssarit kaduille. Ainakin kuusi ihmistä ehti kuolla ja noin 30 loukkaantua.

– Se oli kuin pieni sisällissota, kuvaili Beirutin keskustassa kaaoksen keskelle jäänyt mies. (siirryt toiseen palveluun)

Samoilla linjoilla oli Libanonin presidentti Michel Aoun, joka vakuutti televisiopuheessaan, että väkivaltaan osallistuneet joutuvat vastaamaan teoistaan oikeuden edessä.

– Tilanne on kestämätön, kun libanonilaiset kilpakumppanit jälleen käyttävät aseita vuoropuhelun välineinä, presidentti Aoun sanoi.

Libanonissa käytiin verinen sisällissota vuosina 1975-1990. Sittemmin Libanon on kärsinyt pahoista talousvaikeuksista ja poliittisesta epävakaudesta.

Suosittelemme sinulle