Hyppää sisältöön

Ruotsi on tarjoillut salibandynaisille kitkeriä muistoja – kuuden vuoden tappioputki katkesi sopivasti ennen MM-kisoja: "Se on meidän vuoromme nyt!"

Ruotsi on juhlinut salibandyn naisten maailmanmestaruutta seitsemän kertaa peräkkäin ja usein vielä Suomen kustannuksella. Ruotsin liigassa pelaavat suomalaiset uskovat, että Suomi on nyt valmis horjuttamaan länsinaapurin valta-asemaa.

My Kippilä (vas.), Oona Kauppi ja Mia Karjalainen juhlivat Suomen voittomaalia vuoden 2019 MM-kisojen pronssiottelussa.
My Kippilä (vas.), Oona Kauppi ja Mia Karjalainen pääsivät tuulettamaan Suomen voittomaalia vuoden 2019 MM-kisojen pronssiottelussa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuonna 2001 Suomen naisten salibandymaajoukkue juhli Latvian Riiassa maailmanmestaruutta, kun se kaatoi Ruotsin loppuottelussa 2–0. Tämän jälkeen joukkueelle on ollut tarjolla vain kitkeriä tappioita, kun taas Ruotsi on voittanut sen jälkeen yhdeksästä mestaruudesta kahdeksan ja peräti seitsemän maailmanmestaruutta putkeen.

– Ruotsi on ollut tosi paha vastustaja. Se on pudottanut Suomen viimeisen kymmenen vuoden aikana pois korkeimmalta pallilta, päävalmentaja Lasse Kurronen myönsi.

Ruotsi on ollut Suomelle ylivoimainen vastus viimeisen kuuden vuoden ajan, mutta syyskuussa pelatussa neljän maan turnauksessa Suomi sai vihdoin katkaistua tappioputkensa voittamalla Ruotsin 8–7 rangaistuslaukauksien jälkeen.

Suomi voitti turnauksessa kaikki tulevien MM-kisojen päävastustajansa sekä koko turnauksen. Päävalmentajalla oli siis aihetta hymyyn.

– Se oli tuloksellisesti hyvä ja pelillisestikin aika ajoin hyvää. Tekemistä on vielä ja paljon pitää parantaa, jos halutaan pärjätä tuloksellisesti MM-kisoissa, mutta ihan hyvällä mallilla ollaan, Kurronen sanoi.

MM-kisat pelataan marras-joulukuun vaihteessa Uppsalassa, Ruotsissa. Tulevana viikonloppuna naisten maajoukkue viimeistelee MM-kuntoaan EFT-turnauksessa Lempäälässä, jossa pelaavat myös alle 19-vuotiaiden naisten maajoukkue sekä miesten, alle 23-vuotiaiden ja alle 19-vuotiaiden miesten joukkueet.

Kurronen uskoo, että hän on viikonlopun jälkeen paljon viisaampi, kun hän miettii lopullista MM-joukkueen kokoonpanoa.

– Moni pelaaja tietää jo olevansa runkopelaajia, mutta siellä on vielä paljon miettimistä. Muutama loukkaantuminen tuo oman mausteensa, sillä yhden pelaajan puuttuminen saattaa muuttaa dynamiikkaa ja vaikuttaa useammankin pelaajan tilanteeseen, Kurronen sanoi.

– Onneksi saan vielä tämän viikon tarkkailla ja viikon sitten verran pohtia, ennen kuin täytyy tehdä lopulliset valinnat.

Menneitä ei muistella

Ruotsille häviäminen syö aina pelaajia, ja Suomen naisilla kitkerän katkeria tappioita on riittänyt viime vuosina. Edellisissä MM-kisoissa Ruotsi voitti Suomen maalilla välierissä ja pudotti joukkueen pronssiotteluun. Vuonna 2017 Ruotsi voitti Suomen finaalissa rangaistuslaukauksien jälkeen ja kahta vuotta aikaisemmin Suomen kohtalo oli maalin tappio loppuottelun varsinaisella peliajalla.

Kurrosen mukaan tappioista on puhuttu pelaajien kanssa, ja joukkueella on tiimissä mukana psyykkinen valmentaja, jonka kanssa asioita on käyty läpi.

– Se lasikatto on ollut tosi vahva, mutta onneksi se syyskuun voitto antaa hyvää luottamusta, etenkin kun meillä on pelissä vielä paljon parannettavaa. En usko, että se jää mentaalisesta puolesta kiinni.

Pelaajat eivät tilastoja tuijottele. Suomen joukkueen tehopelaajat My Kippilä, Oona ja Veera Kauppi pelaavat yhdessä maailman kovimmassa salibandyn naisten liigassa Ruotsin Superliigassa ja mestaruutta puolustavassa Team Thorengruppenissa. Kolmikko vakuuttaa, etteivät he edes ajattele menneitä tappioita pelien aikaan. Kun peli on käynnissä, he haluavat voittaa.

– Tämä on kliseistä sanoa, mutta pitää miettiä peliä vain yksi vaihto kerrallaan. Pelin sisällä ei saa miettiä, mitä on tapahtunut tai tapahtuu. sitten Eikä esimerkiksi Ruotsista saa luoda itselleen peikkoa, Oona Kauppi pohti.

– Pelissä on sellainen flow-tila, ettei siinä mieti edellisiä kisoja tai mitä niissä on tapahtunut. Siinä eletään hetkessä, nautitaan siitä ja pelataan täysiä, My Kippilä täydensi.

Ruotsi juhlii maalia Suomea vastaan.
Ruotsi on voittanut seitsemän perättäistä maailmanmestaruutta, joten se lähtee marraskuun MM-kisoihin selkeänä ennakkosuosikkina. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Kaksi kertaa maailman parhaaksi naispelaajaksi valittu Veera Kauppi muistuttaa, että Suomi on käynyt jo lähellä Ruotsia. Suomi on ollut Ruotsia perässä sekä materiaalissa ja taidossa, mutta ottanut länsinaapuria kiinni.

– Uskon, että meillä alkaa olla sellainen sukupolvi, joka pystyy sen mestaruuden voittamaan. Se on aika iso vuori kiivettävänä, mutta ei todellakaan mahdoton, Veera Kauppi vakuutti.

Vaikka Suomi voittikin Ruotsin vähän aikaa sitten, lähtee Ruotsi hallitsevana mestarina MM-kisoihin ennakkosuosikkina. Veera Kaupin mukaan haastajan asema sopii hyvin Suomelle, sillä joukkueella on paremmat mahdollisuudet, kun pääsee “iskemään puskista”.

– Kun pelaan seurajoukkueessa tulevia maajoukkuevastustajia vastaan, niin kyllä siinä huomaa, että hekin ymmärtävät, että olemme tulossa. Emme ole heille niin sanottu läpihuutojuttu, mitä he ehkä ajattelevat.

Parempi joukkue kuin kaksi vuotta sitten

Kaksi vuotta sitten Suomi voitti Tshekin pronssiottelussa jatkoajan jälkeen. Suomen joukkueessa oli tuolloin peräti 11 ensikertalaista, mutta Kippilä ja Kaupin siskokset toivat nuoresta iästään huolimatta kokemusta mukanaan.

Muun muassa Suomen joukkueen kärkipelaajatilanne on suurin piirtein sama kuin kaksi vuotta sitten, mutta Kurrosen mukaan pelaajat ovat nyt parempia, kaksi vuotta kokeneempia ja pidempään harjoitelleita.

– Meillä on nyt vähän leveämpi materiaali ja minulla on tässä kohtaa projektia pikkaisen enemmän nimiä listalla kuin kaksi vuotta sitten. Tässä palapelissä on hyvät palaset kasassa, Kurronen sanoi.

Kippilän mielestä se, ettei joukkueessa ole ollut paljoa vaihtuvuutta, kokoonpanossa on paljon hyviä yksilöitä ja kilpailutilanne on kova, on yksi ase MM-taistelussa.

– Olemme myös menneet taktisesti paljon eteenpäin, hän muistutti.

Myös Kaupin siskokset uskovat, että Suomi on nyt joukkueena parempi kuin kaksi vuotta sitten. Oona Kaupin mukaan Suomi on sekä pelillisesti että henkisesti vahvempi.

– Tiedämme, mitä meidän pitää tehdä, jotta voitamme. Uskon, että tänä vuonna se maailmanmestaruus tulee Suomeen, hän sanoi ja samaa mieltä oli Veerakin.

– Meidän pitää vain luottaa siihen, että meiltä löytyy osaamista sekä tiettyjä juttuja ja taitoja, jotka ovat parempia kuin päävastustajilla.

Omia seurakavereita vastaan pelaaminen on Veera Kaupin mielestä hyvä lisämauste. Tosin kentällä pelaajat eivät katsele, ketä vastustajaa vastaan vääntävät ja kun panokset kasvavat, otetaan kaikki keinot käyttöön.

– Kyllähän MM-kisoista on seurajoukkueessa puhuttu. Ihan kaikkia kikkoja en ole näyttänyt sarjassa tai omissa treeneissä, Veera Kauppi totesi.

Vastuunkantajia omasta tahdostaan

My Kippilä kuuluu maailman parhaimpiin puolustajiin ja hänet tunnetaan myös äärimmäisen kovasta pistetehtailustaan. Kippilä on 65 maaottelussaan iskenyt tehot 18+68. Oona ja Veera Kauppi taasen ovat varsinaisia tehohyökkääjiä, sillä Oona on viimeistellyt 38 ottelussa 55 maalia ja syöttänyt 27, Veera taas on viimeistellyt 56 ottelussa 82 maalia ja syöttänyt 52.

Kaupin kaksoset ovat tottuneet siihen, että he ovat vastuunkantajia niin seurajoukkueessa kuin maajoukkueessakin, eivätkä tunne tästä paineita.

Veera Kauppi tuulettaa maaliaan vuoden 2019 MM-pronssiottelussa.
Veera Kauppi (keskellä) on valittu kaksi kertaa maailman parhaaksi naispelaajaksi, ja hän on myös Suomen maajoukkueen yksi tärkeimmistä pelaajista. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

– Olen oppinut tuntemaan itseni aika hyvin. Tiedän vahvuuteni ja heikkouteni. Tiedän, että minulla on iso tulosvastuu maajoukkueessa, mutta otan sen myös mieluusti vastaan. En koe sitä paineena. Enemmän se on sitä, että nautin ja haluan olla niissä ratkaisutilanteissa mukana, Oona pohti.

Veera on siskonsa kanssa samoilla linjoilla. Hän pikemminkin nauttii siitä, että saa kantaa isoa roolia joukkueessa ja nousee mielellään esiin.

– Mitä pidemmälle urani on edennyt, sitä tietoisemmin olen ottanut isoa roolia. Roolini on kasvanut myös kentän ulkopuolella ja olen halunnut kasvattaa sitä, Veera sanoi.

Kolmikko on innoissaan siitä, että tulevat MM-kisat pelataan Ruotsissa yleisön edessä. Ruotsin kukistaminen ja maailmanmestaruuden voittaminen ruotsalaiskatsojien edessä olisi heidän mielestään yksi unelmien täyttymys.

– Se olisi tosi iso juttu Suomen salibandylle. Olemme tehneet kovasti töitä sen eteen ja joukkueessa on tosi hyvä fiilis. Se on meidän vuoromme nyt! Kippilä vakuutti.

Yle välittää naisten salibandyn MM-kilpailut kanavillaan 27.11.–5.12. MM-kisat pelataan Uppsalassa, Ruotsissa.

Haastattelijana toimi Chriso Vuojärvi.

Lue myös:

Kauppien ja Kippilän ruotsalaisjoukkue käsittämättömässä iskussa – kaksinumeroiset lukemat taululle jo kymmenettä kertaa peräkkäin

Maailman parhaimpiin puolustajiin kuuluva My Kippilä vaihtaa Ruotsin mestareihin

Salibandyn suomalaiset superkaksoset loistavat Ruotsissa – Veera Kauppi kiusasi välierävastustajaa hattutempulla: "Tuntui, että kaikki upposi"

Suosittelemme sinulle