Hyppää sisältöön

Telinevoimistelun suomalainen superlupaus kärsii joskus samankaltaisista ongelmista kuin Simone Biles – näin Maisa Kuusikko, 16, selviää siitä

Telinevoimistelija Maisa Kuusikko debytoi aikuisten MM-tasolla maanantaina alkavissa kisoissa. Valmentaja Igor Cherepovin mielestä henkisesti vahva Kuusikko on lahjakkain hänen alaisuudessaan harjoitellut voimistelija.

Maisa Kuusikkoa pidetään suomalaisen telinevoimistelun suurimpana tulevaisuuden lupauksena.
Maisa Kuusikkoa pidetään suomalaisen telinevoimistelun suurimpana tulevaisuuden lupauksena.
Janne Karinkanta

Telinevoimistelu on äärimmäisen fyysinen laji, joka vaatii myös rautaisia hermoja ja kovaa keskittymiskykyä. Harjoituksissa onnistuminen on ihan eri juttu kuin vaativien liikkeiden täydellinen suorittaminen kisatilanteessa.

Suomalaisen telinevoimistelun suurimpana tulevaisuuden toivona pidettyä 16-vuotiasta Maisa Kuusikkoa on lajipiireissä hehkutettu, paitsi urheilullisesta lahjakkuudesta, myös kovista hermoistaan. Tampereella voimistelijoita jo lähes 20 vuoden ajan ohjannut venäläisvalmentaja Igor Cherepov pitää Kuusikkoa lahjakkaimpana hänen alaisuudessaan olleista voimistelijoista.

– Hän on henkisesti vahva, se on hänen suurin vahvuutensa. Hän pystyy keskittymään kilpailuissa ja pystyy suorittamaan parhaalla mahdollisella tavalla, Cherepov sanoo.

Hehkutus jatkuu, kun kokeneelta valmentajalta kysyy, minkälaista Kuusikon valmentaminen on ollut?

– Minulla on vain positiivisia kokemuksia hänen kanssaan työskentelystä. Hän kuuntelee ja kunnioittaa työtään. Se on todella tärkeää urheilijalle, että kunnioittaa tekemäänsä työtä.

Igor Cherepov on valmentanut Kuusikkoa noin viisi vuotta. Kuva: Yle/Jarkko Vuolle

Kuusikko ei kehuista punastu. Hän tunnistaa itsekin omat vahvuutensa.

– Olen aika rohkea ja uskallan tehdä vaikeitakin liikkeitä. Lajiin kuuluu, että pitää olla kovat hermot, että pystyy kisoissa tekemään nappisuorituksen. Se on omalla kohdallani kehittynyt, kun on vuosien varrella kisannut paljon, Kuusikko kertoo.

Esikuvikseen tamperelaisvoimistelija nostaa Ranskan Melanie de Jesus dos Santosin ja yhdysvaltalaissupertähden Simone Bilesin.

Biles oli olympialaisten aikaan otsikoissa puhuttuaan henkisistä haasteistaan. Lukuisia olympiakultia ja maailmanmestaruuksia voittanut Biles kertoi kärsineensä suorituskammosta, jonka takia häneltä jäi kilpailuja väliin Tokiossa.

Monen voimistelijan tapaan myös Kuusikko tunnistaa vaikeudet, joista Biles puhui.

– Se on tosi tärkeä aihe. Olen iloinen siitä, että se tuli esille. Se on lajille tyypillistä ja välillä sellaisia tulee. Mutta kyllä siitäkin selvitään, Kuusikko sanoo ja kertoo itsekin kärsineensä vastaavanlaisista ongelmista.

– On ollut ehkä vähän pienempiä sekaannuksia kierteissä, mutta sitä ei kestä kuin ehkä pari päivää. Siinä on mentävä askel taaksepäin ja alettava tekemään niitä helpompia juttuja, ja siitä taas eteenpäin vaikeimpiin juttuihin.

Kuusikolla on nuoresta iästään huolimatta kokemusta myös vastoinkäymisistä. Kuva: Yle/Jarkko Vuolle

Loukkaantuminen juuri ennen MM-kisoja

Kuusikko voitti syyskuussa neliottelun kultaa ensimmäisissä aikuisten SM-kilpailuissaan. Läpimurtokauden kohokohta oli kuitenkin EM-kisoissa saavutettu finaalipaikka ja upea 13. sija.

– Se oli ihan huikeata. Sain EM-kisoissa finaalissa ehjän neliottelun. Mutta kyllä minä kovaa tein töitä sen eteen. Se potkii eteenpäin tosi paljon, kun saa tavoitteen saavutettua. Ihan huippuvuosi.

Ikimuistoinen kausi sai kuitenkin kolhun, kun Kuusikko loukkasi nilkkaansa muutama viikko ennen MM-kisoja. Vamman takia Kuusikko kilpailee Japanissa vain nojapuissa, neliottelu jää väliin. MM-kisat alkavat tänään maanantaina.

– Loukkaantuminen tuli tosi huonoon paikkaan, olen pettynyt. Mutta täysillä menen ne nojapuut tekemään ja nappisuoritusta hakemaan. Keskityn siihen, että saan oman parhaan suorituksen. Tietysti on mahdollisuus päästä finaaliin, mutta ehkä se on enemmän unelma vielä. Katsotaan sijoitusta sitten kisan jälkeen.

Juttu jatkuu grafiikoiden jälkeen.

Toinen nuoren voimistelijan unelmista on Pariisin olympialaiset 2024 . Kuusikko on silloin 19-vuotias.

– Se on todella hyvä ikä telinevoimistelijalle, valmentaja Cherepov sanoo.

– Olympialaisiin on kolme vuotta, eli pitkä aika. On vaikea sanoa, kuinka korkealle hän voi päästä. Neliottelun finaali on realismia. Tähtäämme siihen, että hän saavuttaa täyden potentiaalinsa.

Kuusikko kilpailee MM-kisoissa nojapuissa. Kuva: Yle/Jarkko Vuolle

Suojattiaan vuolaasti kehuva Cherepov aikoo tulevien vuosien aikana panostaa Kuusikon taiteellisen esiintymisen kehittämiseen. Voimistelusuoritus toimii, mutta yksityiskohtien hiomisessa riittää tekemistä.

Myös Kuusikko tietää, missä on parannettavaa.

– Ehdottomasti se puhtaus ja se laatu. Minulla on aika paljon vaikeutta sarjoissa. Kun saan ne tehtyä laadukkaasti, niin sitten tulee hyvä.

Telinevoimistelun MM-kisat Japanissa alkavat maanantaina 18.10. Torstaina käynnistyviä finaaleja voi seurata Ylen kanavilta.

Lue myös:

Superlupaus Maisa Kuusikko, 15, voimisteli kolme kultaa Oulun SM-kisoissa – MM-Japaniin tyrkyllä liuta nuoria suomalaisia

"Minkä arvoinen pieni tyttö on", hyväksikäytön uhriksi joutunut Simone Biles kysyi USA:n senaatilta – FBI:ta syytetään skandaalin peittelystä ja vääristelystä

Simone Bilesiin iski monelle kaupan kassalta tuttu ongelma, arvioi suomalaisasiantuntija – tästä syystä supertähti voi pystyä kilpailemaan puomilla

Suosittelemme sinulle