Hyppää sisältöön

Kalajoelle kaavaillaan uudenlaista tuuli- ja aurinkovoiman tuotantoa ja varastointia

Hybridisähkötuotantoa suunnitellaan Juurakon tuulivoima-alueelle, joka on jo rakenteilla. Seitsemän tuulivoimalan lisäksi sähköä tuottaisi 24 000 paneelin aurinkovoimala. Voimaloihin liittyen kehitetään myös teollisen mittakaavan energiavarastoa.

Solarigo Systems Oy:n projektipäällikkö Samuli Pohtola (vas.) ja Atria Suomen toimitusketjun hallinnasta vastaava johtaja Tapani Potka Atrian Nurmon tehtaan aurinkosähköpuiston työmaalla.
Kalajoelle aurinkovoimalaa suunnitteleva Solarigo Systems on kehittänyt ja rakentanut aurinkovoimaa muun muassa Atrialle. Uusin laajennus pitäisi valmistua ensi vuonna. Kuva: Mirva Ekman / Yle
Risto Ukkonen

Pohjois-Pohjanmaalla viritellään jälleen valtakunnallisestikin poikkeuksellista uusiutuvan energian hanketta.

Uudenlaista hybridisähkötuotantoa suunnitellaan Kalajoelle Juurakon tuulivoimala-alueelle, joka on jo rakenteilla. Seitsemän tuulivoimalan lisäksi sähköä tuottaisi 24 000 paneelin aurinkovoimala, jonka teho vastaisi kahta tuulivoimalaa.

Tuulivoimasta vastaavan VSB Uusiutuva Energia Suomi -yhtiön ja aurinkovoimaa rakentavan Solarigo Systemsin mukaan yhdessä tuotetun sähkön määrä vastaisi noin 7000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta. Lisäksi suunnitteilla on teollisen mittakaavan energiavaraston rakentaminen.

Energiavarastolle ja aurinkovoimalaosuudelle on haettu uusiutuvan energian investointitukea, jota valtio on myöntänyt viime vuosina Pohjois-Pohjanmaalle jo kolmelle hankkeelle: Haapaveden bioetanolitehtaalle, Pyhäsalmen kaivoksen pumppuvoimalalle ja Gasumin ja Oulun Energian biokaasuhankkeelle Ouluun.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle