Njuike sisdoaluide

Turistit töhrivät yli 250 vuotta vanhan erämaakirkon seiniä Inarissa: mikäli opasteet eivät auta, pohditaan kirkon sulkemista

Lisääntyneet vierailijamäärät ovat alkaneet näkyä kirkossa ja sen ympäristössä. Saamelaismuseo Siida aikoo ripustaa kirkolle ohjetauluja ja seurata, muuttuuko matkailijoiden käytös.

Osa Pielpajärven erämaakirkon vierailijoista on jättänyt puumerkkinsä kirkon seinään kirkkokentän tuvan vieraskirjan sijaan.
Anneli Lappalainen,
Sáárá Seipiharju

Inarin kirkonkylän läheisyydessä sijaitsevan vuonna 1760 valmistuneen Pielpajärven erämaakirkon seinille on ensimmäisen kerran kirjoitettu nimikirjaimia ja tehty piirustuksia arvion mukaan jo 1700-luvun lopussa. Patikoijien suosiman kirkon vanhojen piirrosten sekaan on kuitenkin alkanut ilmestyä runsaasti uusia, ei-toivottuja piirroksia ja kirjoituksia.

Kyseessä on enimmäkseen nimikirjaimia ja tekstejä. Edes kirkon penkit ja parvi eivät ole säilyneet töherryksiltä. Etenkin viime kesän suuri vierailijamäärä on havaittavissa kirkossa ja sen seinillä.

– Tämä on surullinen tilanne, sanoo saamelaismuseo Siidan virkaa tekevä museonjohtajan Eija Ojanlatva.

Pielpajärven kirkon sakastissa nimikirjoituksia, Inari
Pielpajärven sakastiin ilmestyneet nimikirjoitukset ovat vuosiluvun perusteella verrattain tuoreita. Govva: Anneli Lappalainen / Yle

Pelko saamelaisten kulttuuriperinnön pilaantumisesta

Inarilainen yhteiskuntavaikuttaja Tiina Sanila-Aikio asuu Pielpajärven kirkolle menevän polun vieressä. Hän on seurannut huolestuneena vuosien varrella lisääntyviä turistimääriä ja kirkkoon ilmestyneitä nimikirjaimia.

– Minun mielestäni on kamalaa, että ihmiset tulevat sellaiseen paikkaan piirtämään nimikirjaimensa. Eikö hälytyskellot soi, että onkohan tämä luvallista, kysyy Sanila-Aikio.

Ihmismäärästä on jäänyt muitakin jälkiä. Kirkon luokse johtaa enimmillään jopa viisi polkua rinnakkain – se on kuin polkujen "highway", kuvailee Sanila-Aikio.

Eija Ojanlatva saamelaismuseo Siidasta pelkää, että polun levetessä ja maan kuluessa esiin voi tulla arkeologisia tavaroita ja muinaismuistoja.

Eija Ojanlatva, vs. museonjohtaja, Saamenmuseo Siida
Saamelaismuseo Siidan virkaa toimittava museojohtaja Eija Ojanlatva kertoo, että viimeinen vaihtoehto kirkon suojelemiseksi on sulkea kirkko vierailijoilta. Govva: Anneli Lappalainen / Yle

Pelastavatko opastustaulut kirkon?

Inarin seurakunta, saamelaismuseo Siida, Metsähallituksen luontopalvelut ja Lapin ELY-keskus ovat neuvotelleet siitä, miten tämän valtakunnallisestikin merkittävän saamelaisten kulttuuriperintökohteen suhteen tulisi toimia.

Eija Ojanlatvan mukaan nyt tärkeintä on opastaa ihmisiä toimimaan oikein Pielpajärven kirkossa ja sen ympäristössä. Lähipäivinä kirkkoon ripustetaan ohjetauluja, joissa opastetaan, miten tulee toimia: seinille ei saa kirjoittaa eikä ympäristöön jättää minkäänlaisia merkkejä itsestään, kertoo Ojanlatva.

Pielpajärven kirkko, Inari
Pielpajärven erämaakirkko on vanhin näin hyvin säilynyt kirkko Saamenmaalla. Kirkon ympäristö on inarinsaamelaisten vanha talvikyläpaikka. Govva: Anneli Lappalainen / Yle

Tiina Sanila-Aikio kantaa huolta kulttuuriperinnön säilymisestä jälkipolville ja epäilee opastustaulujen toimivuutta. Hänestä yksi toimiva vaihtoehto olisi, että kirkolla olisi vuoden ympäri opas vastaanottamassa vieraita, jotta uusilta töherryksiltä säästyttäisiin.

Saamelaismuseo aikoo seurata, muuttuvatko vierailijoiden toimintatavat opasteiden myötä. Viimeinen vaihtoehto kirkon suojelemiseksi on sulkea kirkko vierailijoilta.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia