Hyppää sisältöön

Eduskunta hyväksyi koronapassin äänin 105–33 – yökerhot ja ravintolat voivat ottaa käyttöön heti vuorokauden vaihtuessa

Eduskunnan toisessa käsittelyssä hyväksyttiin koronapassia ja maahantulorajoitusten jatkamista koskeva lakimuutos. Presidentin vahvistuksen jälkeen koronapassi voidaan ottaa käyttöön jo lauantaina.

Eduskunnassa äänestettiin koronapassin hyväksymisestä. Arkistokuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Eduskunta hyväksyi koronapassin käyttöönottoa koskevan tartuntatautilain muutoksen toisessa käsittelyssä äänin 105–33. Samalla eduskunta hyväksyi myös koronan takia käyttöön otettujen maahantulorajoitusten jatkamisen vuoden loppuun saakka.

Oppositiosta esityksen hyväksymistä vastaan äänestivät perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Valta kuuluu kansalle -puolueen perustanut Ano Turtiainen. Sen sijaan kokoomus ja Harry Harkimon Liike Nyt äänestivät esityksen puolesta.

Käsittelyyn saatiin iltapäivällä eduskunnassa ylimääräinen käänne, kun äänestystä jouduttiin lykkäämään tunnilla teknisten ongelmien takia.

Eduskunnan hyväksynnän jälkeen laki viedään alkuillasta vielä presidentin esittelyyn. Presidentin vahvistuksen jälkeen laki voi astua voimaan ensi yönä vuorokauden vaihtuessa.

Koronapassin on tarkoitus toimia vaihtoehtona viranomaisten asettamille koronarajoituksille. Tällä hetkellä rajoituksia on voimassa pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Päijät-Hämeessä, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

Koronapassia voidaan vaatia 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta. Esimerkiksi ravintolat voivat välttää rajoitukset, jos ne edellyttävät passia asiakkailtaan. Niissä ei siis tarvitsisi siis noudattaa koronaan liittyviä aukiolo- tai asiakasmäärärajoituksia. Myös anniskelua voitaisiin jatkaa pidempään.

Yritykset voivat itse valita, ottavatko ne koronapassin käyttöön. Jos esimerkiksi yökerhossa ei vaadita passeja asiakkailta, aluetta koskevat rajoitukset säilyvät voimassa.

Aluehallintovirastot aloittavat koronapasseihin liittyvän valvonnan heti perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Äänestyksessä hyväksyttiin myös ristivetoa hallituksen sisällä aiheuttanut toisen koronatestin vaatimus. Matkustajilta, joilla ei ole hyväksyttävää rokotussuojaa, edellytetään kahta koronatestiä: yhtä ennen maahan tuloa, ja toista Suomeen saapumisen jälkeen.

Suomeen saapuvan pitäisi näyttää rajalla todistus kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronataudista, hyväksytystä rokotussarjasta tai ennen Suomeen tuloa tehdystä koronatestistä.

Seuraavasta taulukosta näet, miten yksittäiset kansanedustajat äänestivät.

Taulukkoa ladataan

Lisää aiheesta:

Missä ja keneltä koronapassia vaaditaan? Tässä tärkeimmät tiedot koronapassista, jonka on tarkoitus tulla voimaan lauantaina

Suosittelemme sinulle