Hyppää sisältöön

Marin: Hallituksen Veikkaus-kiista on sovittu, edunsaajien leikkaukset perutaan "sataprosenttisesti"

Hallituspuolueet SDP ja keskusta ovat riidelleet leikkauksista julkisesti. Keskustan Antti Kurvinen kuvaili lopputulosta helpotukseksi.

Hallitus sopi Veikkaus-kiistansa
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat päässeet sopuun tieteen, taiteen ja kulttuurialan leikkauspäätösten perumisesta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat sopivat yhdessä, että kiistan aiheena olleet, Veikkauksen edunsaajien leikkaukset perutaan ensi vuoden osalta kokonaan.

Peruminen koskee niin kulttuurin, nuorisoalan ja liikunnan edunsaajia kuin sosiaali- terveysministeriön kautta tukea saavia järjestöjä.

Veikkaustuottojen alenema korvataan Marinin mukaan järjestöille vuonna 2022 sataprosenttisesti.

– Tämä on hallitusviisikon yhteinen näkemys, Marin sanoi.

Marin kertoi rahapelituottojen kompensaatiosta käytyjen neuvotteluiden tuloksesta valtioneuvoston linnassa illalla perjantaina.

Marin: Menokehys pitää

Marinin mukaan hallitusviisikko kävi neuvotteluissa leikkausten perumista huolellisesti läpi, ja varmisti että varaa , "välystä", leikkausten perumiseen on.

– Tämäkin ratkaisu on tehty hallituksen sopiman menokehyksen puitteissa. Emme ole korottamassa kehystasoa emmekä sellaisesta ole sopineet vaan tämä kaikki on sovittu menokehyksen sisällä.

Päätöksen takana on Marinin mukaan valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) ja valtiovarainministeriön selvitys.

– Nähdäkseni ratkaisu on kestävä ja sellainen, jonka takana hallitus voi seistä.

– Se (raha) ei ole pois muista kohteista vaan kyse on yksinkertaisesti siitä, että käytämme jakamatonta osuutta, Marin sanoi.

Yle kertoi jo aikaisemmin, että keskustan ja SDP:n välille kehkeytyneessä kiistassa päästiin sopuun.

Marin: Välit ministereihin ovat aina toimivat

Leikkauksista puhkesi tällä viikolla julkinen riita SDP:n ja keskustan välille.

Veikkauksen varoista syntyi soppa, kun tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) julkisti leikkauslistat tiistaina. Marin arvosteli hallituksensa ministeriä julkisuudessa kovin sanoin.

Riitaisan viikon käänteitä käytiin pääministerin mukaan neuvotteluissa läpi hyvässä hengessä.

– Pidän hyvin tärkeänä sitä, että hallituksen keskuudessa on hyvä, luottamuksellinen ilmapiiri ja voimme yhdessä ratkaisuja tehdä ja neuvotteluja käydä.

Kysymystä Kurvisen ja Marinin väleistä kommentoi lyhyesti.

– Pääministerillä ja hallituksen ministereillä on aina toimivat välit.

Kurvinen twiittasi neuvottelujen jälkeen, että neuvottelujen päätös oli suuri helpotus. Kurvinen muistutti, että Veikkauksen tuottojen aleneminen ei ole päättymässä tähän vaan saman kysymyksen äärellä ollaan tulevissa budjeteissa.

– Toivon viikon tapahtumien selventäneen pitkäjänteisten uudistusten tärkeyden. Vuodesta 2023 eteenpäin tilanne vielä vaikeampi.

Leikkauksista sovittiin jo keväällä

Hallitus sopi tiede, taide- ja kulttuurialan leikkauksista kevään kehysriihessä. Taustalla ovat Veikkauksen pienentyneet pelituotot, kun rahapelaamista on pyritty vähentämään.

Marinin mukaan syy keväisen leikkauspäätöksen pyörtämiseen on se, että kun leikkauksia arvioitiin nyt "uuden tiedon valossa", ne osoittautuivat monelle toimijalle kohtuuttomiksi. Marinin mukaan hallituksella ei ollut kevään kehysriihessä riittäviä tietoja.

– Sen vuoksi hallitus, ja viisikko, on halunnut omia aikaisempia päätöksiänsä korjata, Marin sanoi.

Koronakriisi on runnellut sekä kulttuuria että urheilua. Hallitus halusi Marinin mukaan tukea järjestöjä paluussa normaaliin.

– Koko kenttä, niin kulttuurin ja liikunnan kuin vaikkapa sosiaali- ja terveysalalla tulee olemaan merkittävässä roolissa tässä ja siksi haluamme näiden järjestöjen ja toimijoiden roolia tukea.

Saarikko: Tilanne vaikea

Valtiovarainministeri Annika Saarikko kiisti ennen neuvottelujen alkamista eduskunnassa Ylelle, että kyse olisi kriisistä hallituksessa. Asia on hänen mukaansa kuitenkin vaikea.

– On hyvä puhua talouspolitiikan isoista periaatteista. Miten ne isot raamit ja reunaehdot, joita hallitus on Suomen taloudelle sopinut. Haluammehan varmasti kaikki pitää niistä kiinni? Siihen haluan luottaa, Saarikko sanoi.

Saarikko kertoi käyneensä aamupäivällä valtiovarainministeriön budjettiosaston kanssa läpi sitä, miten pääministerin haluamat korjaukset rahoitukseen saadaan toteutettua.

Laskennallisesti kulttuurin, liikunnan, nuorisotyön ja tieteen aloilla sekä sosiaali- ja terveysalalta jäisi saamatta yhteensä noin 80 miljoonaa euroa tähän vuoteen verrattuna.

Marin kertoi aiemmin torstaina Twitterissä, että SDP haluaa perua kulttuurialan 18 miljoonan leikkaukset. Hän on luvannut tarkastella myös muiden Veikkauksen edunsaajien tilannetta.

Saarikko ei halunnut ottaa vielä iltapäivällä kantaa siihen, puhutaanko kokouksessa hallituksen pelisäännöistä, koska asiasisällöstä päättää pääministeri.

Hallitus on sopinut, että tänä vuonna pelitulojen menetykset korvataan edunsaajille täysimääräisesti. Nyt neuvotellaan vuodesta 2022.

Saarikko: Turha tempoilu vähemmälle

Hallituskumppani keskusta on puolestaan ihmetellyt, miksi SDP haluaa perua kahteen kertaan sovitut leikkaukset.

Saarikko toivoi torstaina, että "turha tempoilu jätettäisiin vähemmälle".

Saarikko lupasi selvittää pääministerin pyynnöstä, miten kulttuurin puuttuvat rahat saadaan kasaan. Hän ei kuitenkaan luvannut sataprosenttisia korvauksia kaikille Veikkauksen edunsaajille.

Tieto hallituksen aikeista perua kulttuurin leikkaukset on saanut liikunnan ja urheilun takajaloilleen. Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori vaatii hallitusta vahvistamaan liikunnan rahoituksen.

Analyysi: SDP:n ja keskustan välien kriisiytymisellä voi olla arvaamattomat seuraukset.

Suosittelemme