Hyppää sisältöön

Jousiasehyökkääjä kävi vuosia sitten Kongsbergin moskeijassa – johtaja: "Hän ei ollut kiinnostunut islamista"

Kongsbergin moskeijan johtaja kertoo norjalaismedialle, että mies vaikutti olevan avun tarpeessa. Moskeijassa käydessään hän ei kuitenkaan vaikuttanut vaaralliselta tai radikalisoituneelta.

Poliisi jatkoi Kongsbergissa perjantaina kaupan tutkimista, jossa hyökkäys tapahtui. Kaupan edustalle on tuotu kukkia ja kynttilöitä. Kuva: Terje Pedersen / EPA

Poliisin mukaan Norjan Kongsbergissa tapahtuneesta jousiasehyökkäyksestä epäilty tanskalainen Espen Andersen Bråthen oli kääntynyt islaminuskoon.

Norjan yleisradio NRK (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti Aftenposten (siirryt toiseen palveluun) ovat haastatelleet Kongsbergin islamilaisen kulttuurikeskuksen puheenjohtajaa Oussama Tliliä.

Tlili kertoo, että mies kävi moskeijassa kolmisen kertaa vuosia sitten. Hän tunnisti miehen uutiskuvista.

– Toivotimme hänet tervetulleeksi, mutta hän jätti hämmentävän vaikutelman, Tlili sanoo.

Puheenjohtajan mukaan mies ei tullut moskeijaan rukoilemaan, eikä tuntunut tietävän islamista paljoakaan.

– Hän ei ollut kiinnostunut islamista. Hän halusi kertoa minulle jonkinlaisesta saamastaan ilmestyksestä ja pyysi apuani viestinsä välittämisessä. Selitin hänelle, etten pysty auttamaan asiassa.

Tlilin mukaan mies vaikutti erikoiselta, mutta ei uhkaavalta tai radikalisoituneelta. Hän sanoo pohtineensa ilmoituksen tekemistä poliisille, mutta ei nähnyt sille riittävän painavia perusteita. Lähinnä Tlili sanoo ajatelleensa miehen olevan avun tarpeessa.

Muutaman vierailunsa jälkeen mies ei enää palannut moskeijalle eikä ottanut yhteyttä seurakuntaan.

– Kaikki täällä ovat murheellisia. Jaamme surun koko Kongsbergin kanssa, Tlili sanoo.

Imaami: "Olin hyvin vihainen"

Myös norjalaista Muslimien dialogiverkostoa (MDN) johtava imaami Senaid Kobilica kertoo Aftenpostenille järkyttyneensä Kongsbergin hyökkäyksestä ja siitä, että epäilty kertoi kääntyneensä islaminuskoon.

– Olin hyvin vihainen. Uskotaan, että kun ihminen kääntyy islamiin, hän ymmärtää uskonnon pääsanoman, jonka mukaan elämä on pyhää ja ihmisen tappaminen on kuin tappaisi koko ihmiskunnan, Kobilica sanoo.

Hänen mukaansa tiedonpuute ja väärät tulkinnat uskonnosta ovat vakava ongelma.

– Meillä on valtavia ongelmia ihmisten kanssa, jotka eivät ymmärrä sanomaa oikein, irrottavat asiat kontekstistaan ja käyttävät niitä omiin vääriin tarkoituksiinsa.

Kongsbergin iskua analysoidessa monella on Kobilican mukaan peiliin katsomisen paikka.

– Ovatko terveysviranomaiset, poliisi ja uskonnolliset johtajat tehneet riittävästi? Meillä kaikilla on tässä työnsarkaa.

Lue lisää:

Yle seuraa: Tuoreimmat tiedot Kongsbergin jousiasehyökkäyksestä

Yle Kongsbergissa: Suru valtasi norjalaisen pikkukaupungin

Norjan jousiampumishyökkäystä tutkitaan terroritekona – tämän tiedämme nyt Kongsbergin iskusta

Norjassa viisi ihmistä kuoli jousiasemiehen hyökkäyksessä – epäilty on 37-vuotias Tanskan kansalainen

Suosittelemme sinulle