Hyppää sisältöön

Savo-Pielisen alueen jätemaksuihin esitetään korotuksia

Esityksen mukaan sekajätteen tyhjennysmaksut nousevat noin seitsemän prosenttia. Syynä on etenkin kuljetuskustannusten nousu.

Sekajätteiden taksan lisäksi myös kaatopaikoille vietävien pienkuormien maksuja aiotaan korottaa hieman. Kuvituskuva. Kuva: Yle/ Petra Ristola
Keijo Salokangas

Savo-Pielisen alueen jätemaksuihin kaavaillaan korotuksia ensi vuoden alussa. Esityksen mukaan sekajätteen tyhjennysmaksut nousevat 4–6 prosenttia. Biojätteen ja pakkausjätteiden keräily kallistuu seitsemän prosenttia.

Kaatopaikalle tuotavassa jätteessä betoni- ja tiilijätteen vastaanotto on muuttumassa maksulliseksi. Myös pienkuormamaksuihin esitetään pientä korotusta.

Jätekukon mukaan omakotitalossa, jossa biojätteet erilliskerätään tai kompostoidaan ja tyhjennyksessä on 240 litran jäteastia neljän viikon tyhjennysvälillä, kuukausikustannusten nousu on noin 0,50–0,60 euroa. Jos biojätettä ei lajitella ja jäteastia tyhjennetään kahden viikon välein, korotus on 1–1,20 euroa kuukaudessa.

Jätemaksujen korotustarvetta aiheuttavat kuljetuskustannusten nousu sekä yritysmyynnin supistuminen. Jätekukon kustannuksia on katettu aiemmin osin yritysmyynnillä, mutta kuntiin sidoksissa olevien yhtiöiden mahdollisuuksia markkinoilla toimintaan on kavennettu, mikä on pienentänyt Jätekukon tulosta merkittävästi.

Jätehuollon kustannuksiin on odotettavissa nousua myös lähivuosien aikana, sillä yhdyskuntajätteiden kierrätysastetta on saatava nostettua, mikä merkistsee hyötyjätteiden erilliskeräyksen ja kierrätyksen laajentamista vuosien 2023 ja 2024 aikana.

Suosittelemme sinulle