Hyppää sisältöön

Vaikka Britanniaa vaivaa kuljettajapula, kuljetusyhtiöt vastustavat EU-kuskien tuloa – "Hallituksen esitys on naurettava, säälittävä"

Britannian hallitus sallisi myös 800 työntekijän tulon teurastamoille, mutta vain vuoden loppuun saakka.

8-vuotias Charlie vieraili Hamley'sin lelukaupassa Lontoossa eilen torstaina. Jälleenmyyjät rohkaisevat brittejä tekemään joulun hankinnat tänä vuonna ajoissa. Kuva: Andy Rain / EPA

Kiperään työvoimapulaan ratkaisuja etsivä Britannian hallitus on joutunut ilmiriitaan maan kuljetusyritysten kanssa.

Britanniassa tarvittaisiin jopa 100 000 rekka- ja kuorma-autonkuljettajaa. Pula kuskeista on johtanut esimerkiksi bensa-asemien tyhjenemiseen. Kauppa pelkää, että joululahjamyynti kärsii, sillä lahjatavaroita ei saada toimitettua kaupan hyllyille.

Lue lisää tavarapulasta:

Hei, me kävellään! Brexitin tuoma bensa- ja ruokapula voi tuoda Britanniaan tyytymättömyyden talven

Eilen torstaina hallitus ilmoitti aloittavansa neuvottelut kuljetusalan kanssa niinsanotun kabotaasi-säännön väljentämisestä. Kabotaasilla tarkoitetaan kuljetustoimintaa, jota suorittavat ulkomaalaiset yritykset.

Nykyisten säädösten mukaan ulkomaalainen kuljettaja saa tehdä kaksi matkaa Britanniaan viikossa. Hallitus esittää, että kuljettaja voisi tehdä kahden viikon jaksolla rajoittamattoman määrän matkoja. Muutos voisi astua voimaan ennen vuodenvaihdetta ja se olisi voimassa puoli vuotta.

Britannian EU-eron yksi tärkeä syy oli, että maassa haluttiin eroon suureksi paisuneesta ulkomaalaisesta työvoimasta. Kuljetusministeri Grant Shappsin mukaan kabotaasisääntöjen väljennys auttaisi ongelmassa ilman että brexitin tavoitteista pitäisi tinkiä.

Britannian kuljetusala ei hyväksy kuljetusministeri Grant Shappsin (kuvassa) esitystä lainkaan. Kuva: Neil Hall / EPA

– [Kabotaaasin väljentäminen] vastaa tuhansien uusien kuorma-autojen tuloa maanteille ilman että meidän tarvitsee tehdä viisumisäännöille mitään, Shapps sanoi Sky Newsin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Lisätietoa polttoainepulasta:

Britannian polttoainekriisi tuskin ratkeaa pelkästään EU-maista tulevilla kuljettajilla, arvioi asiantuntija

Kuljetusala nousi takajaloilleen

Britannian kuljetusala ei hyväksy Shappsin esitystä lainkaan. Alan mielestä hallitus on tekemässä juuri sitä, mistä brexitin avulla haluttiin päästä eroon.

– Ulkomaalaiset firmat ja kuskit tulisivat tänne jopa kuudeksi kuukaudeksi kahden viikon jaksoissa tekemään rajoittamattoman määrän työtä pikkupalkoilla. Tämä haittaisi Britannian kuljetusyhtiöitä, jotka kärsivät kuljettajapulasta ja kustannusten ja palkkojen noususta, sanoi BBC:n radiohaastettelussa esiintynyt kuljetusalan järjestöjohtaja Rod McKenzie.

Kuljetusyhtiöiden mielestä sääntömuutos veisi työt brittiyhtiöiltä, ja ansiot siirtyisivät eurooppalaisille yhtiöille, jotka maksavat kuljettajilleen heikompaa palkkaa, eivätkä lainkaan veroja Britanniaan.

Felixstowen satamassa oli täyttä 13. lokakuuta. Kuljetusyritykset ovat valittaneet viivästyksistä lastinpurussa. Kuva: Paul Greenwood / AOP

– Puhuin eilen eräiden jäsenyritystemme kanssa, ja he olivat järkyttyneitä. "Naurettavaa" ja "säälittävää" olivat heidän julkaisukelpoiset kommenttinsa, McKenzie jatkoi. Hänen mukaansa "kabotaasi on sabotaasia" brittifirmoille.

Britannian hallitus sopi viime kuussa myös, että 5 000 ulkomaalaista kuljetusalan työntekijää saa tulla maahan määräaikaisilla viisumeilla. Toistaiseksi tämä järjestely on tuottanut maahan vain kourallisen kuljettajia.

Teurastamoille helpotusta

Nyt Britannian hallitus on luvannut, että maahan voidaan ottaa 800 teurastamojen työntekijää ulkomailta. Kuva: Andy Rain / EPA

Britannian jouluvalmisteluja varjostaa myös pula teurastamohenkilökunnasta. Suuri osa ammattilaisista on poistunut Britanniasta. Tästä syystä siankasvattajat ovat varoittaneet, että maassa on pian tuhottava 10 000 sikaa viikossa, koska teurastamojen kapasiteetti ei riitä.

Jos tilanne jatkuisi kauemmin, edessä voisi olla pula jouluruuista.

Nyt Britannian hallitus on luvannut, että maahan voidaan ottaa 800 teurastamojen työntekijää ulkomailta. He voisivat saapua kausityöntekijöille tarkoitetuilla viisumeilla.

Britannian lihantuottajien yhdistyksen toiminnajohtaja Nick Allen sanoo Financial Times -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että hallituksen tekemä myönnytys helpottaa teurastamojen tilannetta. Jää kuitenkin nähtäväksi, kuinka nopeasti uutta työvoimaa saadaan.

– Tämä ilmoitus on nähtävä sitä taustaa vasten, että meiltä puuttuu 12 000–15 000 ammattitaitoista työntekijää. 800 on aika vähän siihen verrattuna.

Hallitus auttaa lihatuottajia myös poistamalla marraskuun ajaksi sikatuotteiden verot. Teurastetuille sioille etsitään kylmäsäilytystiloja, joissa ruhoja voitaisiin pitää kunnes suma lihanleikkaamoilla alkaisi purkautua.

Lue lisää:

Hei, me kävellään! Brexitin tuoma bensa- ja ruokapula voi tuoda Britanniaan tyytymättömyyden talven

Britanniassa sotilaat alkavat kuljettaa polttoainetta huoltoasemille ensi viikolla

Kalja loppu, bensa loppu, kana loppu: briteillä menevät hermot, kun kaikesta on pulaa – ehkä vielä kuukausia

"Ihmiset ovat ihan sekaisin", sanoo Briteissä asuva Mari Powney – pula polttoaineista ajoi saarivaltion hamstrauskaaokseen

Suosittelemme sinulle