Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Satojen miljoonien Aster-hankinta kaatui – Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto hautasi potilastietojärjestelmän

Uutta asiakas- ja potilastietojärjestelmää ovat olleet hankkimassa yhdessä Pohjois-Karjalan Siun sote, Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirit sekä Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essote. Hankinta olisi edellyttänyt yksimielisyyttä, joten Keski-Suomen kielteinen päätös kaataa Asterin oston kaikilta osapuolilta.

Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.
Hankkeen kokonaiskustannus olisi ollut lähes 350 miljoonaa euroa. Kuvituskuva. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Juho Liukkonen,
Atte Pöytäkangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Ankarasti arvosteltu ja erityisesti Keski-Suomen kunnissa vastustusta herättänyt potilastietojärjestelmähankinta on kaatunut lopullisesti. Asiasta päätti Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto tänään.

Sairaanhoitopiirin valtuusto päätti yksimielisesti, ettei Aster-hankkeessa edetä.

Kokouksessa kaikki puolueet kannattivat ratkaisua ja asia oli selkeä, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Uutta asiakas- ja potilastietojärjestelmää ovat olleet hankkimassa yhdessä Pohjois-Karjalan Siun sote, Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirit sekä Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essote. Siun sote ja Essote ehtivät jo hyväksyä hankinnan.

Hankinta olisi kuitenkin vaatinut kaikkien alueiden yksimielisyyttä, joten Keski-Suomen kielteinen päätös kaataa Asterin oston myös Siun Soten, Essoten ja Vaasan sairaanhoitopiirin osalta.

Sopimukset järjestelmän toimittajan kanssa voidaan irtisanoa ilman erillisiä irtisanomiskustannuksia.

Aster horjutti sairaanhoitopiirin luottamusta Keski-Suomessa

Keskisuomalaiskunnissa Aster-potilastietojärjestelmähankinnan vastustuksen taustalla ovat olleet muun maussa hankkeen kohonneet kustannukset, mutta myös hyvin vahva epäluottamus Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin asian valmistelussa.

Myös lääkärit arvostelivat uuden potilastietojärjestelmän käytettävyyttä.

Yhteensä 700 000 asukkaan alueella uusi järjestelmä oli tarkoitus ottaa käyttöön vuodesta 2025 alkaen. Hankkeen kokonaiskustannus olisi ollut lähes 350 miljoonaa euroa.

Asterin tarjouskilpailu alkoi vuonna 2017. Hankintaprosessiin on kulunut tähän mennessä vajaat 10 miljoonaa euroa pelkästään Keski-Suomen sairaanhoitopiirin osalta.

Keski-Suomessa Aster-hankkeen päätöksenteosta teetetään ulkopuolinen selvitys.

Vaasan sairaanhoitopiiri: Tässä päätöksessä ei ole voittajia

Vaasan sairaanhoitopiirissä uutinen Keski-Suomesta otettiin vastaan raskaasti.

Alueen sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen pitää erityisen kirvelevänä sitä, että useita pohjalaisia koskevan päätöksen potilastietojärjestelmän torppaamisesta tekivät muut kuin pohjalaiset itse.

– En näe, että voittajia olisi tässä päätöksessä tai tilanteessa, hän sanoo.

Aster-järjestelmän puolesta puhunut Marina Kinnunen pitää kuopattua järjestelmää "toisen sukupolven järjestelmänä, joak tukee kokonaistoimintaa aivan eri tavalla" kuin nykyisin käytössä olevat järjestelmät.

Hän katsoo, että päätöksen myötä Pohjanmaa on nyt pudonnut kehityksen kärjestä.

Harmista huolimatta Keski-Suomen päätös oli odotettu. Vaasan sairaanhoitopiirissä vaihtoehtoja on jo ryhdytty punnitsemaan. Näitä vaihtoehtoja Kinnunen ei vielä halua tarkemmin avata.

– Seuraavassa hallituksen kokouksessa toteamme mikä on tilanne ja lähdetään miettimään projektia uudelleen.

Lue lisää: Keski-Suomen kielteinen päätös kaatoi kohutun Aster-hankkeen – Marina Kinnunen: En näe, että tässä tilanteessa olisi voittajia

Kuntayhtymä Essotessa petyttiin päätökseen

Etelä-Savossa sote-kuntayhtymä Essote oli jo ehtinyt hyväksyä hankinnan. Kuntayhtymän osalta hankkeen on arvioitu kustantaneen noin 3,4 miljoonaa euroa.

Kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen pitää päätöstä pettymyksenä.

– Kyllä tämä pettymys on organisaatiomielessä. Viisi vuotta tehtiin töitä siinä tarkoituksessa, että tulee uuden sukupolven, ja uutta mahdollistava järjestelmä. Ainahan tämänlainen takapakki on pettymys.

Kortelainen toteaa, että seuraavaksi on arvioitava, miten jo käytettyjä ponnistuksia hyödynnetään jatkossa.

– Meille jäi tehtyä työtä, joka ei ole pelkästään tietojärjestelmätyötä vaan myös palvelujen mallintamista ja prosessien kuvailua. Se pitää parhaalla mahdollisella tavalla hyödyntää. On katsottava, millä tavalla ja keiden tahojen kanssa.

Kortelainen muistuttaa, että saatua tietoa hyödynnetään esimerkiksi tulevan Etelä-Savon hyvinvointilaueen valmistelussa.

– Meidän nykyiset tietojärjestelmät on integroitavat yhteen kuntayhtymä Essotessa, Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterissa, Vaalijalassa ja Pieksämäen peruspalveluissa. Siinä on edessä mittava työ ja hyödynnämme tästä saatua kokemusta siinä.

Lue lisää:

Mikä epäonnistui satojen miljoonien potilastietojärjestelmän hankinnassa? Aiotko erota? Kysyimme Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajalta kuusi tiukkaa kysymystä

Lääkäri Päivi Pietilä-Effati vastusti kiisteltyä Aster-järjestelmää heikon käytettävyyden vuoksi – toivoo nyt, että seuraavan valinnassa keskiössä on potilas

"Kunnat valitsivat pysähtyneisyyden", sanoo pettynyt sairaanhoitopiirin johtaja – satojen miljoonien potilastietojärjestelmän hankinta näyttää kaatuvan

Vaasan sairaanhoitopiirissä vedetään henkeä, ja sitten keskustelut uuden potilastietojärjestelmän hankkimisesta käynnistettäneen uudestaan – sairaanhoitopiirin johtaja Kinnunen: "Väestön ei tarvitse olla huolissaan"

Onko parjatulle Aster-potilastietojärjestelmälle vaihtoehtoja? Kaksi kotimaista yritystä uskoo pystyvänsä samaan edullisemmin: "Toteutettavissa huomattavasti halvemmalla"

Suosittelemme