Hyppää sisältöön

Koronapassi hyväksyttiin, opiskelijat riemuitsevat: "En ole ajatellut jarrutella", sanoo Miisa Kattelus ja lähtee ystäviensä kanssa yökerhoon

Koronapassi tulee käyttöön kuudella alueella Suomessa lauantaista lähtien. Vaasan Fontanaclubissa ja Tröst Companyssa koronapassia kysytään jo huomenna, marraskuusta lähtien myös Kokkolan Callessa ja Tallissa.

Janniina, Aino ja Miisa aikovat yökerhoon
Janniina, Aino ja Miisa aikovat yökerhoon

Eduskunta hyväksyi perjantaina koronatodistuksen eli koronapassin käyttöönoton. Lauantaina 16. lokakuuta käyttöön tuleva passi mahdollistaa, että esimerkiksi ravintolat, tapahtumat ja sisäliikuntapaikat voivat välttää koronarajoitukset, jos ne edellyttävät koronapassia asiakkailtaan.

Lue lisää: Missä ja keneltä koronapassia vaaditaan? Tässä tärkeimmät tiedot koronapassista, jonka on tarkoitus tulla voimaan lauantaina

Koronapassi vaaditaan vain alueilla, joilla on voimassa koronarajoituksia. Tällä hetkellä niitä ovat pääkaupunkiseutu, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Varsinais-Suomi, Päijät-Häme ja Satakunta.

Ajatus koronapassista jakaa mielipiteitä. Kolmisensataa henkilöä kokoontui esimerkiksi mielenosoitukseen torstaina Helsinkiin.

Lue lisää: Koronapassin vastustajat osoittavat mieltään Eduskuntatalolla – paikalla noin 250–300 henkilöä

Kokkolalainen ammattikorkeakouluopiskelija Miisa Kattelus iloitsee koronapassin tulosta.

– Passi on hyvä juttu! Nyt kun itse on tehnyt voitavansa eli ottanut kaksi rokotetta, voi hyvällä omallatunnolla osallistua. En ole ajatellut jarrutella, aion mennä yökerhoon, hän kertoo.

Opiskelutoverit Aino Nousiainen ja Janniina Nykänen ovat samaa mieltä: Kerran täällä vaan eletään ja opiskelijaelämään kuuluu myös yökerhoissa juhliminen.

Nuoret käyttävät edelleen maskia julkisissa paikoissa ja huolehtivat turvaväleistä. Yökerhossakaan ei aiota olla ihan miten sattuu, vaan järki pidetään päässä.

Koronapassi Calleen, Talliin ja musiikkitapahtumiin

Koronapassi on herättänyt nuorten keskuudessa vilkasta keskustelua. Väittelyyn Nykänen, Nousiainen ja Kattelus eivät viitsi ruveta, vaikka myös lähipiiristä löytyy rokotevastaisia.

Passi puhututtaa myös koronan kurittamalla ravintola-alalla. Osa on odottanut sitä, osa ei innostu tai vasta harkitsee sen käyttöön ottamista.

Koronan takia on peruuntunut monta musiikkitapahtumaa. Jaki Silvennoinen uskoo että koronapassin käyttöönotto varmistaa tapahtumien järjestämisen. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolassa Sokos Hotel Kaarlen johtaja Jaki Silvennoinen on jo ottanut Omakannasta koronapassin itselleen. Samaa edellytetään näillä näkymin viimeistään marraskuun alusta Calle Night Clubin ja Tallin asiakkailta.

– Käytännössä se tapahtuu niin, että asiakas ottaa omakannasta QR-koodin, jonka näyttää puhelimestaan tai printattuna tai kuvakaappauksena. Meidän päässä pitää olla THL:n koronapassin lukijaohjelma, jolla koodi luetaan, Silvennoinen kertoo.

Milloin passi tarkistetaan? Keskellä yötä vai heti, kun vaan astuu ravintolaan sisälle?

– Tässä vielä odotamme tarkempia speksejä. Lain valmistelussa on otettu esille, että passi tarkistetaan joko ravintolaan tullessa tai ennen kuin palveluita saa esimerkiksi pöydässä, Silvennoinen selventää.

Lue lisää: Avit ryhtyvät valvomaan koronapassia käyttäviä ravintoloita heti puolenyön jälkeen – "Passittomat täytyy komentaa ulos"

Koronapassi on todennäköisesti käytössä marraskuussa myös Kokkolan Kampushallilla pidettävässä Eppu Normaalin konsertissa.

– Passilla on suuri merkitys tapahtumissa. Täysin turvallista tapahtumaa ei voi luvata, mutta kohtuu turvallisen, kun yleisöllä on kaksi rokotusta tai korkeintaan 72 tuntia negatiivisesta testituloksesta tai korona jo sairastettuna, miettii Silvennoinen.

"Olisimme ottaneet passin käyttöön jo keväällä"

Pohjalaismaakunnista Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaa ovat koronan leviämisvaiheen takia rajoitusten piirissä. Ravintoloissa se tarkoittaa puolelta öin loppuvaa alkoholin tarjoilua.

Mikäli alkoholin anniskelu on ravintolan päätoimiala, käytössä saa olla vain puolet asiakaspaikoista, ja ruokaravintoloissa 75 prosenttia.

Vaasassa Fontanaclub ja Törst Company ottavat välittömästi koronapassin käyttöön lauantaina.

– Perjantaiyönä se olisi teknisesti hankalaa. Mieluiten olisimme ottaneet passin jo keväällä käyttöön, toteaa Fondiksen toimitusjohtaja Susanna Tuohiniemi.

Korona ja rajoitukset ovat kurittaneet ravintola-alaa. Tuohiniemi kertoo, että esimerkiksi heillä paikat ovat olleet välillä auki, välillä kiinni, ja työntekijät ovat olleet lomautettuina.

– Nyt ollaan oltu auki kolmisen viikkoa. Väki on selvästi alkanut nyt syksyllä liikkua ja käydä ravintoloissa.

Osuuskauppa KPO ei ole vielä tehnyt linjausta, vaaditaanko ravintola-asiakkailta Vaasassa koronapassia.

– Pitää tarkastella yleistä tilannetta, ravintolakohtaista tarvetta ja vallitsevia viranomaisohjeistuksia, toteaa hotellinjohtaja Max Hellqvist.

Heillä koronapassi koskisi Butcher & Banker ravintolaa, sekä KPO:n järjestämiä tapahtumia kauppakeskus Rewellissä.

– Ruokaravintolat olemme onnistuneet pitämään auki, mutta juomapainotteiset ovat olleet osittain kiinni. Jos otamme koronapassin käyttöön, passintarkastus hoidetaan järjestyksenvalvojien avulla, Hellqvist miettii.

Etelä-Pohjanmaalla ei rajoituksia

Pohjalaismaakunnista Etelä-Pohjanmaa on koronapassin käyttöönoton aikana ainoa kolmesta pohjalaismaakunnasta, jossa ei ole voimassa ravintoloiden aukioloa rajoittavia koronarajoituksia.

Night People Gourpin toimitusjohtaja Antti Raunio sanoo suhtautuvansa koronapassiin ristiriitaisesti. Toisaalta on hyvä, että passi tuo ravintolatyöekijöille turvaa eli tiedon siitä, että vaikka koronarajoitukset kiristyisivät, työt voivat jatkua ja ravintola pysyä auki. Toisaalta passi tuntuu turhalta.

Night People Groupilla on monella paikkakunnalla yökerhotoimintaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun lauantaihin 16.10. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle