Hyppää sisältöön

Suomi hakee vuoden 2025 naisten jalkapallon EM-kisoja muiden Pohjoismaiden kanssa

Suomi on hakemassa vuoden 2025 naisten EM-kisojen järjestämisoikeutta yhdessä Tanskan, Ruotsin ja Norjan kanssa.

Finland firar mål.
Helmarit juhli voittoa Slovakiasta MM-karsintaottelussa syyskuussa. Kuva: All Over Press
Anu Karttunen,
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi on mukana Pohjoismaiden yhteisessä hakemuksessa järjestää jalkapallon naisten EM-kisat vuonna 2025. Suomi on yhdistänyt voimansa Tanskan, Norjan ja Ruotsin kanssa ja maat saavat tukea turnausjärjestelyihin myös Islannilta ja Färsaarilta.

– Meillä on jo muutaman vuoden ollut Pohjoismaiden yhteinen tavoite isännöidä tai emännöidä aikuisten arvoturnausta. Meillä on vahva halu kulkea edelläkävijöinä naisten jalkapallon kehitystyössä ja tiivistää pohjoismaista yhteistyötä urheilun arvoturnausten tai arvotapahtumien järjestämisessä ylipäätään, Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja kertoi Yle Urheilulle.

Pihlaja uskoo, että Pohjoismaiden mahdollisuudet saada kisat ovat varsin hyvät. Euroopan jalkapalloliiton Uefan on määrä valita kisojen järjestäjä maa ensi vuoden joulukuussa. Hakemukset pitää jättää liitolle ensi vuoden elokuuhun mennessä. Pohjoismaiden lisäksi Puola on ilmoittanut hakevansa kisoja.

– Pohjoismaat ovat olleet naisten jalkapallossa edelläkävijöitä jo 90-luvulta. Nyt kun naisten jalkapallo ottaa lajina entistä kovempia kierroksia ja kasvaa entistä kovempaa, haluamme olla siinä etukenossa jättämässä isoa kädenjälkeä eurooppalaiseen jalkapalloon, Pihlaja sanoi.

Pihlajan mukaan Suomi ja muut Pohjoismaat haluavat rakentaa naisten EM-lopputurnauksesta isoa ja vahvaa lippulaivatuotetta. Pohjoismailla on kokemusta arvoturnausten järjestämisestä, sillä Suomessa on järjestetty vuonna 2009 naisten EM-kisat ja 2013 kisajärjestäjänä toimi Ruotsi. Tanska taasen toimi kesällä miesten EM-kisojen yhtenä järjestäjänä.

Tanska kaavaili aikaisemmin mahdollisuutta järjestää turnaus itsenäisesti, mutta luopui alkuperäisestä suunnitelmasta EM-kisojen järjestämiseen liittyvien vaatimusten tiukkenemisen vuoksi.

Aiemmin Pohjoismaiden jalkapalloliitot kaavailivat yhteishanketta vuoden 2027 MM-kisojen järjestämiseksi, mutta suunnitelmat on nyt jäädytetty, sillä Pohjoismaat odottavat hakuprosessista täsmentyviä kriteereitä.

– Olemme tehneet aika laajaakin analyysiä ja selvitystä näiden kahden lopputurnauksen välillä. Tässä kohtaa, kun Uefan hakukriteerit ovat selvillä ja aikataulu on tarkemmin selvillä kuin MM-haussa, niin tässä kohtaa olemme halunneet mukaan lähteä tähän. Näemme, että meillä on tähän hyvät mahdollisuudet, Pihlaja sanoi.

– Katsellaan MM-hakua uudemman kerran, kun ne kriteerit muun muassa olosuhteiden osalta tarkentuvat.

Seuraavat naisten EM-kisat pelataan ensi vuoden heinäkuussa Englannissa.

Päivitys kello 14.46: Päivitetty tietoja Palloliiton tiedotteesta.

Päivitys kello 16.35: lisätty Heidi Pihlajan kommentit.

Lue myös:

Poliitikot tukevat Pohjoismaiden jättihanketta järjestää naisten MM-kisat 2027 – Suomen edellytyksiä selvitetään: "Pulaa isoista stadioneista"

Kolmen Helmaripelaajan edustama Växjö putoaa Damallsvenskanista – Ruotsalaisen luotsaama AIK välttyy putoamiselta

Ykkösen nousutaistoon uusi käänne – TPS joutui tyytymään tasapeliin

Suosittelemme