Hyppää sisältöön

"Logo rintaan ja eurot tilille -sponsorointi on nykyään harvinaista" – urheiluseurat tarjoavat yhteistyökumppaneilleen näkyvyyden lisäksi elämyksiä

Tarpeeksi merkittävä sponsorisopimus ja kansainvälinen näkyvyys voivat saada seuran harkitsemaan oman nimen vaihtamista. Esimerkiksi Valepa pelaa kansainvälisissä otteluissa nimellä Ford Store Levoranta Sastamala.

Yleisurheilukentillä halutuimpia mainospaikkoja ovat numerolappujen ylä- ja alareunat. Kuvassa Tampereen Pyrinnön yleisurheilijoita. Kuva: Jaakko Stenroos/All Over Press

Kun tamperelainen urheiluseura voittaa suomenmestaruuden, kulta tuntuu paitsi torin suihkulähteen roiskeina, myös sponsoreiden auliutena. Tukijoita on helpompi löytää, kun laji on nosteessa ja menestys päällä.

Tämän on saanut huomata myös miesten Superpesiksen tämänvuotinen mestari Manse PP. Voiton jälkeen on selvitty vähemmillä pohjustuspuheilla.

– Enää ei tarvitse aloittaa ihan alusta kertomalla, että Tampereella pelataan pesäpalloa. Nyt kaikki ainakin tietävät, että pelataan, sanoo Manse PP edustus ry:n puheenjohtaja Pirkka Savilahti.

Tämän porukan paidanrinnus on hyvä mainospaikka sponsoreille. Manse PP:n miehet juhlivat Superpesiksen voittoa syyskuussa 2021 perinteisin menoin Keskustorin suihkulähteessä. Kuva: Miikka Varila / Yle

Menestys tuo uusia kumppaneita. Pitkässä juoksussa seura kuin seura tarvitsee kuitenkin uskollisimpia tukijoitaan. Pitkäaikaiset yhteistyökumppanit ovatkin pysyneet rinnalla niin menestyksen vuosina kuin vaisummilla hetkillä, kiittelee Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja Elisa Hakanen.

Uusien rahoittajien hankkimiseksi Pyrinnössäkin tehdään jatkuvaa työtä.

– Työ on päivittäistä yhteydenottoa, verkostojen käyttämistä, niin sanottua kylmämyyntiä ja ihan kokeiluakin. Isosta yhteisöstä on hyötyä: aina joku tuntee toisen ja toinen seuraavan, ja sitä kautta ovet uusiin kumppanuuksiin voivat aueta, Hakanen kuvailee.

Nimi paitaan ja päävalmentaja visiitille

Pyrintö on useamman lajin yleisseura, jonka sponsoritilanne elää esimerkiksi sen mukaan, onko järjestettävänä suuria urheilutapahtumia. Perustoimintavuonna tukijoina on 100-200 yritystä. Manse PP:ssä eri tukijatahoja on kymmenistä lähes sataan.

Isosta yhteisöstä on hyötyä: aina joku tuntee toisen ja toinen seuraavan.

Elisa Hakanen

Molemmista seuroista kerrotaan, että kumppaneiden kanssa tehtävä yhteistyö on muuttanut vuosien saatossa muotoaan. Näkyvyyden lisäksi rahan vastikkeeksi saa nyt elämyksellisyyttä.

Pyrintö tarjoaa tukijoilleen muun muassa urheilijavierailuja yrityksiin, päävalmentajan piipahtamista juttusilla ennen ottelua tai parempia istumapaikkoja. Myös Manse PP:n urheilijat vierailevat yrityksissä, ja yhteistyökumppani saattaa tilata seuralta esimerkiksi tyky-toimintaa.

Tampereen Pyrintö on 125-vuotias yleisseura, jossa saman katon alta löytyvät niin koripallo, yleisurheilu kuin moni muukin laji. Myös sponsorirahavirta koostuu useista pienistä puroista. "Se on hyväkin. Jos yksi jättäytyy pois, perustukset eivät horju", Elisa Hakanen sanoo. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

Sponsoroinnista on tullut enemmän nimenomaan kumppanuutta, ja kumppanista huolehditaan hyvin.

– Siinä katsotaan puolin ja toisin, miten voidaan edistää asioita ja miten voimme hyödyttää yritystä. Sellainen perinteinen sponsorointi, että logo rintaan ja eurot tilille ilman mitään muita velvoitteita, on nykyään harvinaista, Elisa Hakanen sanoo.

Elämysten lisäksi perinteisempikin näkyvyys käy yhä kaupaksi. Katsomoiden laidat ovat haluttuja mainospaikkoja etenkin suuremmissa tapahtumissa. Kuningastuote on sama kuin aina: paidanrinnus. Tämä vahvistetaan niin tamperelaisista SM-liigan kiekkoseuroista kuin Pyrinnöstäkin.

Kaksi Tampereen Pyrinnön koripalloilijaa harjoittelee vapaaheittoja.
Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja Elisa Hakanen kertoo, miten sponsoreista on tullut tänä päivänä enemmän yhteistyökumppaneita. Tampereen Pyrintö kerää sponsorirahoja monesta paikasta. Video: toimittaja Anna Sirén, kuvaaja Timo Turpeinen / Yle.

Kansainvälisissä peleissä jopa seuran nimi joustaa

Suurimmat yksittäiset rahavirrat tulevat isoilta yrityksiltä, mutta seurat tarjoavat myös edullisempia sponsoripaketteja. Sillä, että esimerkiksi Pyynikin palloiluhallin käytävällä näkyy paikallisten pienempien yritysten nimiä, on Elisa Hakasen mukaan iso merkitys.

– Kyllä se on tärkeää. Siinä korostuvat yhteisöllisyys, paikallisuus ja yhdessä tekeminen.

Vaikka paikallisuus on seuroille suuri arvo, saa sekin väistää, jos vaakakupissa painaa rahan lisäksi kansainvälinen näkyvyys. Näin tapahtuu Sastamalassa, missä lentopalloseura VaLePa pelaa Mestarien Liigan ottelunsa nimellä Ford Store Levoranta Sastamala.

Muiden mukana myös VaLePan passari Mikko Esko nähdään joukkueen euro-otteluissa niitä varten räätälöidyssä pelipaidassa. Kuva: Miikka Varila / Yle

Kansainväliset ottelut ovat lohkovaiheeseen päästäessä iso tuloerä, ja myös näkyvyys on aivan toista kuin suomalaisissa liigapeleissä.

– Vuonna 2017 pelattiin Mestarien liigaa vielä VaLePana. Silloin mietittiin, että brändätään kokonaisuus ulkoasua ja rahaliikennettä myöten uusiksi. Euroopassa kaikki tuntevat meidät nyt sinä joukkueena, jolla on se pitkä nimi, ja tietävät myös missä on Sastamala, sanoo VaLePan urheilu- ja tapahtumajohtaja Hanna Arve-Talvitie.

Sponsorisopimus, joka saa seuran jopa vaihtamaan nimeä, on merkittävä. Ford Store Levoranta Sastamala nähdään kuitenkin verkolla vain kansainvälisissä otteluissa.

– Ei täällä ole harkittu nimen vaihtamista kokonaan. VaLePa on iso asia Sastamalassa ja Pirkanmaalla. Kyllä sydän löytyy pukinsydämestä, Arve-Talvitie hymyilee tuttu logo rinnassaan.

VaLePa pelaa jatkossakin kotimaisen liigan pelit tutuissa väreissä ja omalla nimellä. Kuva: Miikka Varila / Yle

Seuraako sponsorin mukana sponsorin maine?

Joskus sponsoriksi mielivän yrityksen aikeet tyssäävät yksinkertaisesti siihen, että seuralla on jo merkittävä tukija samalta toimialalta. Toisinaan keskustelua kuitenkin nousee muustakin – jos ei seuran toimistossa, niin uutisotsikoissa ja fanien keskustelupalstoilla.

Näin on jääkiekon puolella käynyt esimerkiksi Oulun Kärppien kohdalla. Joukkueen tukija, kauppaketju Kärkkäisen johtohahmo Juha Kärkkäinen on ollut otsikoissa sekä rokotevastaisuutensa vuoksi että yhteyksistään Pohjoismaisen vastarintaliikkeen uusnatseihin. Jälkimmäisestä on uutisoinut esimerkiksi Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Tampereella keskustelua on käyty esimerkiksi tulevan monitoimiareenan nimestä pääsponsori Uros Oy:n rahasotkujen käytyä ilmi. Kaupin pesäpallokatsomossa huomio kiinnittyi joukkueen paidoissa komeilevaan urheiluvaikuttaja Aleksi Valavuoren nimeen.

Valavuori on tuomittu törkeästä veropetoksesta. Hän on sosiaalisessa mediassa äänekäs ja saanut potkut koripalloseura Espoo Unitedistä Twitter-kommenttiensa vuoksi.

Urheiluvaikuttaja Aleksi Valavuoren nimi näkyy MansePP:n tukijoiden joukossa. Kuva: Petteri Paalasmaa/All Over Press

Manse PP edustus ry:n puheenjohtaja Pirkka Savilahti sanoo ymmärtävänsä mahdolliset ristiriitaiset ajatukset, koska Valavuori on vahva persoona ja sosiaalisessa mediassa paljon esillä.

– Hän on meillä kuitenkin sponsorina livelähetyksensä kautta, eikä yksityishenkilönä. Siinä on mielestäni merkittävä ero. Hän tekee sometilillään kommentit yksityishenkilönä. Ymmärrän kysymyksen, mutta sanotaan, että haastava tilanne.

Aina sen verran katsotaan, ettei kyse ole laittomuuksista.

Pirkka Savilahti

Urheiluseuraan sijoittava sponsori toivoo joukkueelta menestystä. Voittajan rinnassa tai kentänlaidassa on helppo paistatella. Sama pätee myös toisin päin: urheilijan olisi ongelmattominta kantaa sellaisen tukijan nimeä, jonka arvot pystyy allekirjoittamaan.

Käytännössä suurta syyniä tukijoista ei kuitenkaan tehdä. Useimmilla seuroilla ei olisi varaakaan ryhtyä valitsemaan, kenen raha kelpaa.

– Aina sen verran katsotaan, ettei kyse ole laittomuuksista. Seurassa on listattu tiettyjä arvoja, mutta emme valitse yhteistyökumppaneita varsinaisesti arvojen perusteella, Pirkka Savilahti sanoo.

Mitä mieltä uutisesta? Voit keskustella aiheesta 19.10. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle