Hyppää sisältöön

Poliisin virka-apu sosiaalityöntekijöille muuttuu maksuttomaksi

Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupungille on tullut poliisin virka-avusta vuosittain runsaan 10 000 euron lasku. Hämeenlinnassa maksullisuus on koettu ongelmaksi.

Poliisi kutsutaan avuksi esimerkiksi tilanteessa, missä perheessä velloo väkivalta. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Eeva Hannula

Poliisin lastensuojelulle ja sosiaalipäivystykselle antama apu muuttuu maksuttomaksi. Tarkoituksena on, että poliisin virka-apu olisi maksutonta vuoden 2023 alusta. Lastensuojeluviranomaiset ja sosiaali- ja kriisipäivystys tarvitsevat aika-ajoin poliisin virka-apua työssään.

Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki on yrittänyt viestittää maksuttomuuden tarpeesta valtionhallinnolle taajaan, kertoo monissa sosiaalialan asiantuntijatehtävissä toiminut Jukka Lindberg. Laskuja poliisin virka-avusta on Hämeenlinnalle tullut vuodessa yli 10 000 euron edestä.

– Maksullisuus on koettu ongelmaksi. Etenkin puolitoista vuotta sitten poliisin virka-avun käyttämisestä alkoi tulla laskuja. Virka-avun käytöstä on laskutettu esimerkiksi sen mukaan, miten monta poliisia paikalle on tullut. Myös auton käytöstä on laskutettu, kertoo Lindberg.

– Lakimuutoksen tarkoituksena on turvata se, että erityisen haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset, kuten lapset tai lähisuhdeväkivallan uhrit, saavat akuutissa tilanteessa tarvitsemansa tuen. Muutoksen myötä käytännön toimijan ei tarvitse pohtia näiden usein vakavien ja kiireellisten toimien virka-avun kustannuksia eikä ihmisten tarvitsemaan apuun tule viivästyksiä, kertoo sisäministeri Maria Ohisalo.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle