Hyppää sisältöön

Keski-Suomen kielteinen päätös kaatoi kohutun Aster-hankkeen – Marina Kinnunen: En näe, että tässä tilanteessa olisi voittajia

Paljon vastustusta herättänyt ja kalliiksi arvosteltu Aster-potilastietojärjestelmä on kaatunut lopullisesti. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto päätti perjantaina asiasta. Päätöksen myötä Aster kuopataan myös Vaasan sairaanhoitopiirissä.

Nainen seisoo Vaasan keskussairaalan nimikyltin edessä, vaaleat hiukset hulmuavat
Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen on harmissaan Keski-Suomen päätöksestä. Arkistokuva. Kuva: Yle/Elin Willows
Sarianne Tekoniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päätös hylätä Aster-hanke kaataa tietojärjestelmähankkeen myös Vaasan sairaanhoitopiirin alueella.

Uutta asiakas- ja potilastietojärjestelmää ovat olleet hankkimassa yhdessä Pohjois-Karjalan Siun sote, Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirit sekä Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essote. Siun sote ja Essote ehtivät jo hyväksyä hankinnan.

Hankinta olisi kuitenkin vaatinut kaikkien alueiden yksimielisyyttä.

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen vahvistaa, että Aster on nyt kuopattu myös Pohjanmaalla. Asiaa käsitellään sairaanhoitopiirin hallituksen seuraavassa kokouksessa. Sen jälkeen ryhdytään miettimään muita vaihtoehtoja.

– Olemme toki alustavia keskusteluja käyneet, Kinnunen sanoo.

Sairaanhoitopiirin johtaja myöntää olevansa pettynyt siihen, että pitkään valmisteltu Aster-hanke tyssäsi. Kinnunen katsoo, että käytännössä Pohjanmaa putoaa kehityksen kärjestä.

– Näen tosi surullisena sen, että olisimme olleet kehityksen kärjessä, kohti toisen sukupolven järjestelmää, joka tukee kokonaistoimintaa aivan eri tavalla. Se on nyt tämän päätöksen myötä selvää, että sen kehityksen kärjessä emme tule Pohjanmaalla olemaan, Kinnunen sanoo.

– En näe, että voittajia olisi tässä päätöksessä ja tilanteessa, hän jatkaa.

Pahalta tuntuu myös se, että päätöksen pohjalaisia laajasti koskettavassa tietojärjestelmäuudistuksessa tekivät muut kuin pohjalaiset itse.

Aster-hanketta on arvosteltu kalliiksi voimakkaimmin Keski-Suomen kunnissa. Miksi Vaasan sairaanhoitopiiri olisi ollut valmis hinnan maksamaan?

Marina Kinnunen kyseenalaistaa mediassa esillä olleet summat.

– On helppo sanoa, että se on kallis, mutta tiedetäänkö, mitä tällä hetkellä ne järjestelmät maksaa ja mitä maksaa, kun ollaan menossa kohti tulevaa? Toisin esille, ettei ole tarpeeksi katsottu tulevaisuuteen. Muutos tulee joka tapauksessa ja silloin tarvitaan järjestelmiä.

Yhteensä 700 000 asukkaan alueella uusi järjestelmä oli tarkoitus ottaa käyttöön vuodesta 2025 alkaen. Hankkeen kokonaiskustannus olisi ollut lähes 350 miljoonaa euroa.

Vuoteen 2025 saakka Vaasan sairaanhoitopiirissä hyödynnetään väliaikaista järjestelmää, joka on Marina Kinnusen mukaan rakennettu pitkälti "leikkaa-liimaa-tekniikalla".

Lue myös:

Satojen miljoonien Aster-hankinta kaatui – Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto hautasi potilastietojärjestelmän

Suosittelemme sinulle