Hyppää sisältöön

Rokotustodistus toimii Suomessa koronapassina, maahantulosäännöissä käytetään aiempaa suurempaa ilmaantuvuuslukua

Koronapassia voidaan käyttää silloin, kun tilaa tai tilaisuutta koskevat koronarajoitukset esimerkiksi yleisömäärän suhteen.

Koronapassi on vaihtoehto rajoitustoimille
Koronapassi on vaihtoehto rajoitustoimille

Eduskunta on hyväksynyt koronapassin käyttöönoton Suomessa, ja tasavallan presidentti on vahvistanut asiaa koskevan lakimuutoksen. Koronapassi tulee siten käyttöön lauantaina.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi perjantaina illalla tiedotustilaisuudessa yksityiskohtia koronapassin käyttöönotosta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) korosti, että koronapassi on tarkoitettu nimenomaan alueille, joilla on koronarajoituksia.

– Koronapassi ei ole yleinen rajoitustoimi eikä terveyspassi vaan se on nimenomaan vaihtoehto rajoitustoimille ja rajoitustoimista vapautumisen passi, Kiuru sanoi.

Koronapassi luetaan mobiilisovelluksella

Koronapassi on käytännössä EU:n rokotustodistus, jonka saa Omakannasta tai tulosteena terveydenhuollosta. Se luetaan mobiilisovelluksella, jonka voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupasta. Lukija-applikaation voi ladata Applen ja Googlen sovelluskaupoista.

Lukijasovellus on tarkoitettu toiminnanharjoittajien, kuten ravintoloiden, yökerhojen, yleisötilaisuuksien sekä muiden tapahtumajärjestäjien käyttöön.

Koronapassilla voi osoittaa, että on saanut täyden rokotussarjan vähintään seitsemän vuorokautta aiemmin, negatiivisen koronatestituloksen enintään 72 tuntia aiemmin tai sairastanut covid-19-taudin enintään kuusi kuukautta aiemmin. Sovellus näyttää vain "kyllä" tai "ei" sen mukaan täyttyvätkö ehdot. Lukijasovellus ei lue mitään terveystietoja eikä se tallenna mitään.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan koronapassia voidaan edellyttää ravintoloissa ja yökerhoissa sekä yleisötilaisuuksissa, kuntosaleilla ja muissa urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa ja kylpylöissä, tanssipaikoissa ja ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa, huvi- ja teemapuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja sisäleikkipaikoissa sekä museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa.

STM kertoo, että koronapassi on vaihtoehto silloin, kun kyseistä tilaisuutta tai tilaa koskevia rajoituksia on voimassa.

Tällaisia rajoituksia voivat olla esimerkiksi aukioloaikoja tai yleisömääriä koskevat rajoitukset. Koronapassi ei kuitenkaan ole vaihtoehto rajoituksille silloin, jos viranomainen on kieltänyt yleisötilaisuuden tai sulkenut tilan kokonaan koronatilanteen vuoksi.

Koronapassia voidaan edellyttää 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta. STM tähdentää, että 16–17-vuotiaiden testaaminen koronatodistuksen saamista varten olisi turvattava maksutta julkisessa terveydenhuollossa, jos henkilö ei ole saanut koronarokotteita.

Matalan riskin maista tulevat vapautuvat testeistä

Perjantaina päivitettiin myös maahantulosääntöjä.

Suomeen saapuvilta vuonna 2005 tai sitä aiemmin syntyneiltä henkilöiltä edellytetään edelleen joko todistusta kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista, saadusta hyväksyttävästä koronavirusrokotussarjasta tai ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisen tuloksen osoittavasta koronavirustestistä.

Valtioneuvoston asetuksella voidaan vapauttaa matalan riskin maista saapuvat tartuntatautilain rajaterveysturvallisuustoimista. Velvollisuus esittää todistus ja osallistua testiin ei koske henkilöä, joka on viimeisen 14 vuorokauden aikana ennen Suomeen saapumistaan oleskellut vain sellaisessa maassa tai sellaisella alueella, jossa koronavirustaudin ilmaantuvuus tai muuntuneen viruksen yleisyys ei aiheuta suhteessa Suomen ja sen eri alueiden koronavirustilanteeseen erityistä epidemian leviämisen riskiä.

Ilmaantuvuusluvuksi on nyt otettu 25 sairaustapausta sataa tuhatta henkeä kohti viimeisen kahden viikon aikana. Aiemmin luku oli 10.

Asetuksessa määritelty koronavirustaudin ilmaantuvuusluku perustuu kokonaisarvioon, jossa on otettu huomioon maan eri alueiden erot. Asetus tulee voimaan huomenna lauantaina 16. syyskuuta 2021.

Asetuksen mukaan todistusta tai koronavirustestiä ei edellytetä henkilöltä, joka on viimeisen 14 vuorokauden aikana ennen Suomeen saapumistaan oleskellut vain Bhutanissa, Hongkongissa, lndonesiassa, Intiassa, Japanissa, Kiinassa, Kuwaitissa, Macaossa, Saudi-Arabiassa, Taiwanissa, Uudessa-Seelannissa, Vatikaanissa tai Norjan Etelä-Varangin, Kaarasjoen, Omasvuonon, Raisin tai Tenon kunnassa.

Nykyinen lista on voimassa vuoden loppuun asti, mutta sitä voidaan tautitilanteen mukaan tarkistaa jo aiemmin.

Lue myös:

Eduskunta hyväksyi koronapassin äänin 105–33 – yökerhot ja ravintolat voivat ottaa käyttöön heti vuorokauden vaihtuessa

Ravintolat voivat ottaa koronapassin käyttöön jo tänä yönä, mutta moni yrittäjä on vielä ymmällään: "Ei mitään hajua, mitä tapahtuu"

Lähdetkö viikonloppuna baariin? Tiedä ainakin tämä koronapassista

Suosittelemme sinulle