Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Janakkalasta löytyi uudesta paikasta lintuinfluenssaan kuolleita fasaaneja – Ruokavirasto laajensi tartuntavyöhykettä

Ruokaviraston tutkimista kuolleista fasaaneista löytyi korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa. Esimerkiksi kaikkien lintulajien metsästys tartuntavyöhykkeeltä on kielletty.

Kukkofasaani henkilökuvassa.
Janakkalassa on todettu jälleen uusia fasaanikuolemia. Syynä on lintuinfluenssa. Kuvituskuva. Kuva: Timo Sihvonen / Yle
Tiina Kokko
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruokaviraston mukaan Varsinais-Suomessa ja Etelä-Suomessa on havaittu viime viikkojen aikana useampi suuri taudinpurkaus luontoon lasketuissa fasaaneissa.

Janakkalassa, Kanta-Hämeessä, ensimmäiset merkit kuolleista fasaaneista ilmenivät syyskuun lopussa. Uusista tartunnoista tiedotettiin perjantaina, kun uudella tilalla havaittiin H5N1-tyypin lintuinfluenssaa luontoon istutetuista fasaaneista.

Ruokavirasto päätti laajentaa Janakkalaan perustettua tartuntavyöhykettä fasaanikuolemien takia. Vyöhykkeen laajuus on kymmenen kilometriä esiintymispaikasta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on ohjeistanut tarkemmin tartuntavyöhykkeen siipikarjan pitäjiä. Ohjeet ovat lähteneet niille, jotka ovat ilmoittaneet tietonsa maaseutuelinkeinoviranomaisen kautta eläintenpitäjärekisteriin. Siipikarjan pitäjän on rekisteröidyttävä jo yhden yksilön pitämisestä, muistuttaa aluehallintovirasto.

Siipikarjan pitäjien, jotka eivät ole vielä rekisteröityneet, pitäisi ilmoittautua myös kunnaneläinlääkärille. Näin heille voidaan lähettää tarvittavat ohjeistukset.

Lintujen syysmuutto on lisännyt lintuinfluenssan leviämisriskiä

Janakkalan tartuntavyöhykkeellä on kielletty muun muassa siipikarjan ja muiden lintujen ulkonapito ja siirrot sekä asetettu vaatimuksia lintujen pitopaikkojen suojaamiseksi tartunnalta.

Ruokavirasto muistuttaa, että kaikkien lintulajien metsästys ja riistalintujen kerääminen vyöhykkeeltä tarhattavaksi on kielletty. Ruokavirasto suosittelee, ettei metsästyskoirien koulutuksia tai kokeita järjestettäisi alueilla, joissa on luontoon laskettuja riistalintuja tai riistalintujen tarhausta.

– Tautialueella ei pidä liikkua tarpeettomasti, painottaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Tiina Juselius avin tiedotteessa.

Liikkuminen tautialueella lisää taudin leviämisriskiä.

Koiriin ja kissoihin lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti. Ruokavirasto kuitenkin kehottaa pesemään lemmikin huolellisesti, jos eläin on tahrinut itsensä linnun ulosteisiin. Samalla on syytä huolehtia myös omasta hygieniasta.

Lintuinfluenssaepidemian pitkittyminen ja luonnonvaraisten lintujen syysmuutto ovat lisänneet lintuinfluenssan leviämisriskiä myös muualla Suomessa.

Ruokavirasto muistuttaa, että lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemasta ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille.

Lue myös:

Herkästi tarttuva lintuinfluenssa leviää Janakkalassa – tilanhoitaja: "Joka päivä löytyy lisää kuolleita"

Janakkalasta on löytynyt lintuinfluenssaan kuollut kettu – Ruokavirasto laajentaa tartuntavyöhykettä entisestään

Paraisilla löytynyt harmaahaikarasta lintuinfluenssaa – Salossa tauti on tappanut fasaaneja

Luontoon lasketuissa fasaaneissa todettu lintuinfluenssaa Salossa – siipikarja ja kotieläinlinnut tulee suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin

Suosittelemme