Hyppää sisältöön

Laskuvarjohyppääjä roikkui puolitoista tuntia 20 000 voltin sähkölinjasta Asikkalassa

Voimakas ja kääntynyt tuuli sai hyppyoppilaan ajautumaan reitiltään sivuun. Hyppääjää ei voitu irrottaa johdoista ennen kuin niistä oli katkaistu virta.

Onnettomuuspaikka sijaitsee Lahti-Vesivehmaan lentokentän vieressä. Kuva: Leena Luotio / Yle

Laskuvarjohyppääjä ajautui sunnuntaiaamuna Asikkalan Vesivehmaalla sähkölinjaan ja jäi roikkumaan siihen. Sähkölinjassa oli 20 000 voltin jännite ja pelastuslaitos joutui odottamaan jännitteen katkaisemista ennen kuin hyppääjä saatiin irrotetuksi.

Kaikkiaan hyppääjä roikkui johdoista noin viiden metrin korkeudella puolitoista tuntia. Onnettomuudesta ensiksi kertoneen Etelä-Suomen sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan hyppääjä oli hyvässä kunnossa ja ensihoito oli tarkastanut hänen vointinsa heti sähköjohdoista irrottamisen jälkeen.

Onnettomuus tapahtui hieman ennen aamukymmentä Urajärventien varressa lähellä Lahti-Vesivehmaan lentokenttää. Sähköjohdot kulkevat lähellä tietä sen suuntaisesti. Onnettomuuspaikka on noin reilun kilometrin päässä lentokentän keskustasta.

Hämeen laskuvarjourheilijoiden puheenjohtajan Jussi Laheniuksen mukaan onnettomuuteen joutunut hyppääjä on seuran alkeisoppilaita eikä vielä siten kovin kokenut hyppääjä.

Lahenius kertoo, että hyppääjää seurasi kaksi kouluttajaa, yksi koneessa ja yksi maassa, ja että heillä oli radioyhteys oppilaan kypärään neuvoja varten.

– Ylätuulet olivat olleet ilmeisesti aika kovat ja ne ovat kääntyneet hypyn aikana, eivätkä kouluttajat ole sitä pystyneet näkemään, Lahenius sanoo.

– Kouluttaja on arvioinut sen hetkisen tuuliarvion mukaan uloshyppypaikan ja jos tuuli onkin kääntynyt eri suuntaan, niin uloshyppypaikka ei olekaan ollut ihan oikea, eikä oppilas ole päässytkään kentälle asti.

Laheniuksen mukaan oppilas sai maassa olleelta ohjaajalta ohjeita erityisesti välttää sähkölinjoja ja ohjaamaan hyppynsä läheiselle pellolle.

– Vielä kokematon oppilas ei ehkä ollut hahmottanut tilaa ja oli päätellyt, että pääsee linjan viereen laskeutumaan. Mutta sitten tuuli oli ollut sen verran kova, että se oli painanut varjon linjaan.

Onnettomuudessa oli onnea matkassa, eikä hyppääjä itse osunut sähköjohtoihin. Lahenius kertoo, että varjot ja varusteet ovat muovinsekaista kangasta tai punosta ja pikemminkin eristävät kuin johtavat sähköä.

– Pahimmassa tapauksessa tällaisesta voisi olla hyvinkin dramaattiset seuraukset.

Laheniuksen mukaan matkassa oli tuuria ja onneksi hyppääjää oli pystytty ohjeistamaan johdoista poispäin.

Hyppääjä jäi roikkumaan hieman hankalaan asentoon johdoista noin viiden metrin korkeudelle. Hyppääjiä on ohjeistettu niin, että roikkumistilanteissa he eivät itse irrottaudu varjosta, vaikka se olisikin mahdollista.

Hyppääjien maahenkilö oli hälyttänyt heti pelastuslaitoksen paikalle. Hyppääjää ei voitu irrottaa heti, sillä myös pelastajien turvallisuuden takia sähköjohdoista piti katkaista virrat, joka kesti puolisentoista tuntia.

Suosittelemme sinulle