Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Facebook lupaa 10 000 työpaikkaa Eurooppaan – kilpajuoksu "metaversumin" johtopaikasta on jo käynnissä

Metaversumilla tarkoitetaan tulevaisuuden mahdollista virtuaaliseen todellisuuteen perustuvaa uuden sukupolven internetiä, joka hämärtäisi rajoja fyysisen ja digitaalisen maailman välillä.

Ihmiset ottivat kuvia Refik Anadolin Machine Hallucination Space: Metaverse Lot 1 -digitaideteoksessa.
Metaversumia kuvataan virtuaalisen todellisuuden "hengailupaikaksi". Ihmiset ottivat kuvia Refik Anadolin Machine Hallucination Space: Metaverse Lot 1 -digitaideteoksessa Hongkongin digitaalisen taiteen messuilla lokakuun alussa. Kuva: Jerome Favre / EPA
Markus Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaalisen median teknologiayhtiö Facebook on julkistanut suunnitelmansa palkata 10 000 ihmistä Euroopan unionin alueella.

Hankkeen tarkoituksena on rakentaa niin kutsuttua metaversumia, joka on suosittu ajatus johtavien teknologiafirmojen riveissä.

Termillä tarkoitetaan tulevaisuuden mahdollista virtuaaliseen todellisuuteen perustuvaa uuden sukupolven internetiä, joka hämärtäisi rajoja fyysisen ja digitaalisen maailman välillä.

– Metaversumin avulla on mahdollista avata uusia luovia, sosiaalisia ja taloudellisia mahdollisuuksia ja eurooppalaiset tulevat olemaan siinä avainasemassa heti alusta lähtien, Facebookin tiedotteessa kirjoitetaan.

Facebook perusteli päätöstään luoda työpaikkoja EU-alueelle maanosan suurilla kuluttajamarkkinoilla, osaavalla työvoimalla sekä huippuyliopistoilla.

Virtuaalinen metaversumi on nyt teknologiajohtajien huulilla

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on ollut Yhdysvaltain Piilaaksossa jo pitkään metaversumin puolestapuhuja. Heinäkuussa hän sanoi, että Facebook tulee viiden seuraavan vuoden aikana muuttumaan sosiaalisen median yhtiöstä metaversumiyhtiöksi.

Yhtiö osti vuonna 2014 VR- eli virtuaalitodellisuuslaseja valmistavan Oculuksen ja on siitä alkaen kehitellyt digitaalista Horizon-maailmaa, jossa ihmiset voivat olla yhteydessä toisiinsa VR-teknologiaa hyödyntäen. Lokakuun alussa Oculus ilmoitti perustaneensa 10 miljoonan dollarin rahaston, jonka tarkoitus on seuraavan vuoden aikana uusia innovaatioita Horizon-maailmaan.

Myös suositun Fortnite-pelin kehittäneen Epic Gamesin toimitusjohtaja Tim Sweeney on pitkään intoillut metaversumista. Sweeneyn ajatus metaversumista on digitaalinen maailma, jossa ihmiset voivat vapaasti oleilla sekä ystävien kanssa että esimerkiksi erilaisia palveluja käyttäen.

Washington Postin haastattelussa syyskuun lopulla Sweeney maalaa kuvaa virtuaalitodellisuudesta, jossa ihmiset voivat katsella yhdessä elokuvia, pelata pelejä tai käydä vaikka koeajamassa autoa. Hänen mukaansa metaversumi ei tulisi olemaan mainostentäyteinen uutisvirta, kuten Facebook nyt on.

– Toimimme nyt suljetulla alustalla ja Apple sekä Google surffailevat siellä myös. Kun pääsemme sieltä pois, ihmiset tulevat huomaamaan, että heitä on käytetty hyväksi viimeiset kymmenen vuotta, Sweeney sanoi.

Myös esimerkiksi teknologiayhtiöt Unity ja Nvidia ovat viime aikoina investoineet omiin metaversumiprojekteihinsa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Metaversumi on vielä alkutekijöissään, mutta esimerkiksi 5G-teknologian mahdollistamat paremmat mobiiliyhteydet tulevat helpottamaan sellaisen mahdollisuuksia.

BBC ennustaa, että teknologiajätit tulevat taistelemaan metaversumin valtaistuimesta seurraavan vuosikymmenen – ehkä jopa pidempään.

Suosittelemme