Hyppää sisältöön

Kiinan talouden elpyminen koronapandemiasta hidastui – kipupisteinä energiakriisi, toimitusongelmat ja kiinteistöjätti Evergrande

Kiinan viranomaisten mukaan maan talous kasvaa tänä vuonna 8 prosenttia. Kasvu on kuitenkin hidastunut alkuvuoden muhkeista lukemista.

Rahtialuksia joella. Taustalla on kerrostaloja. Salossa liehuu Kiinan lippu.
Kuva: Alex Plavevski / EPA
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinan talouskasvu hidastui heinä–syyskuussa odotettua enemmän. Kasvu jäi 4,9 prosenttiin, kun uutistoimistojen Reutersin ja AFP:n analyytikot olivat ennustaneet kasvun olevan 5,2 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.

Kiinan elpyminen koronapandemiasta alkoi verraten nopeasti viennin kasvun sekä maan koronaepidemian nopean tukahduttamisen myötä. Tämän vuoden ensimmäisellä vuosieljänneksellä talous kasvoi peräti 13,9 prosenttia. Toisella vuosineljänneksellä kasvu oli 7,9 prosenttia.

Tammi-syyskuussa talouskasvu on ollut Kiinan tilastoviraston mukaan 9,6 prosenttia.

Viime aikoina toipumista ovat hidastaneet muun muassa sähkökatkot, tavaroiden toimitusongelmat, korona sekä kiinteistöalan vaikeudet.

Vaikeuksia ovat pahentaneet rakennusjätti Evergranden velkaongelmat. Yhtiön velkapotti on kasvanut yli 250 miljardiin euroon. Evergranden mahdollisen romahduksen on pelätty vaikuttavan koko Kiinan ja mahdollisesti maailman talouteen.

Tehdastuotanto ja rakentaminen kärsivät, työttömyys väheni

– Kotimainen talouden elpyminen on yhä epävakaata ja epätasaista, totesi tuoreista talousluvuista kertoneen Kiinan tilastoviraston edustaja Fu Linghui tiedotustilaisuudessa.

Energiansaannin ongelmat ja niistä seurannut energian hinnannousu ovat vaikuttaneet muun muassa tehtaiden tuotantoon. Teollisuustuotanto kasvoi syyskuussa 3,1 prosenttia vuodentakaisesta, mikä on vähiten sitten koronapandemian alkuaikojen, maaliskuun 2020.

Teollisuuden kasvuvauhtia hidastivat energiansääntelyn lisäksi kovien saastuttajien, kuten terästehtaiden, kiristyneet ympäristövaatimukset, sekä tulvat.

Uusien rakennusurakoiden määrä laski syyskuussa kuudetta kuukautta peräkkäin. Rahanpuutteesta kärsivät sijoittajat lykkäsivät investointeja ja keskeyttivät projekteja lainansaannin rajoitusten tiukentumisen myötä. Alan laskusuhdanne on pisin kuuteen vuoteen.

Plussan puolella oli vähittäiskaupan ennakoitua nopeampi 4,4 prosentin kasvu, sekä työttömyyden väheneminen 5,1 prosentista 4,9 prosenttiin.

– Useat negatiivisista tekijöistä ovat seurausta politiikasta. Taloudessa on paljon kipupisteitä, eivätkä ne katoa nopeasti, vaan pysyvät ensi vuonnakin, arvioi hollantilaisen rahoituslaitos ING:n Kiina-asiantuntija Iris Pang uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kiina vakuuttaa, että se pystyy vastaamaan talouden haasteisiin.

Keskuspankin johtaja Yi Gang sanoi eräässä seminaarissa sunnuntaina, että talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna kahdeksan prosenttia, uutistoimistot kertovat.

– Kiinan valtiontalous vahvistuu jatkuvasti ja rahapolitiikalle on edelleen suhteellisen paljon tilaa, sanoo puolestaan tilastoviraston Fu.

Kiinan bruttokansantuote kasvoi 6,6 prosenttia vuonna 2018. Koronapandemiaa edeltävänä vuonna 2019 kasvu oli 6 proentstia. Viime vuonna kasvu jäi pandemian seurauksena 2,3 prosenttiin, mikä on vähiten sitten vuoden 1976.

Lue myös:

Kiinan keskuspankki kieltää kaiken kaupan kryptovaluutoilla – jatkossa kaupankäyntiä tutkitaan talousrikoksena

Pelot maailmanlaajuisesta talouskriisistä lievenevät, mutta kiinalaisviranomaiset varautuvat silti Evergranden kaatumiseen ja ”myrskyyn”

Isot taustatekijät nostavat sähkön hintaa Euroopassa – ilmastokriisi, Kiinan mahti ja tyyni sää kasvattavat kuluttajan sähkölaskua

Suosittelemme