Hyppää sisältöön

Flopiksi leimattu hyökkääjä pääsi 27-vuotiaana pelaamaan Mestarien liigaa – teki neljä maalia ja on nyt tyrkyllä Erling Haalandin korvaajaksi

Ajax ja Dortmund kohtaavat tiistai-iltana Mestarien liigassa. Maalipörssiä johtava Ajaxin Sebastien Haller kohtaa mahdollisesti tulevan työnantajansa.

Dortmundin Erling Braut Haaland ja Ajaxin Sebastien Haller kohtaavat tiistai-iltana Mestarien liigassa.

Viime kauden jalkapallon Mestarien liigan maalikuningas Erling Braut Haaland on ollut syksyllä taas pitelemätön. Norjalainen on takonut kaikissa kilpailuissa yhdeksässä ottelussa 13 maalia.

Siirtohuhut vellovat Haalandin ympärillä tauotta ja viimeistään kesällä Dortmund joutunee luopumaan kultakimpaleestaan tähtitieteellistä siirtosummaa vastaan.

Haaland on kasvanut Dortmundissa niin isoksi nimeksi, että hänen nimensä mainitseminen sai tiistai-illan Mestarien liigan vastustajan Ajaxin päävalmentajan Erik ten Hagin ärtymään lehdistötilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun) maanantaina. Toimittajien kysymykset koskivat pääasiassa Haalandia.

– Emme pelaa Haalandia, vaan Dortmundia vastaan. On loukkaus muita pelaajia kohtaan puhua vain Haalandista. Dortmund on loistava joukkue, jolla on todella hyvä hyökkääjä, ten Hag sanoi.

Hollannin liigaa johtavan Ajaxin puolustuksella on edessään tiukka iltapuhde, mutta myös Dortmundin on syytä olla varuillaan. Ajaxin kärjestä löytyy toinen isokokoinen hyökkääjä, josta voi hyvinkin tulla Haalandin korvaaja.

Erling Haaland on tuulettanut kuluvalla kaudella maalia jo 13 kertaa. Kuva: 2021 DeFodi Images

Flopista ennätysmieheksi

Ajaxin Sebastien Haller, 27, hurjasteli avauskierroksella Sportingia vastaan neljä maalia ja osui myös Besiktasin verkkoon. Norsunluurannikon maajoukkuepelaajasta tuli ensimmäinen viiteen maaliin kahdessa ensimmäisessä Mestarien liigan ottelussaan yltänyt pelaaja. Edellistä neljän maalin ennätystä oli jakamassa muun muassa Haaland.

Saksalaisen Bild-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Haller on Dortmundin kiikarissa Haalandin korvaajaksi. Pelaajatyypeiltään kaksikossa on samankaltaisuuksia, joten huhuja on helppo ymmärtää.

– En tiedä Dortmundin suunnitelmista. Kun otetaan huomioon kuinka laadukas pelaaja Sebastien on, voi hän olla Dortmundille hyvinkin kiinnostava, Ajax-luotsi ten Hag sanoi Bildin mukaan.

Ajax on saanut Hallerin uran uudestaan lentoon.

Vuosina 2017–19 Frankfurtissa hyökkääjä nousi fanien suosikiksi ja siirtyi kahden tehokkaan kauden jälkeen West Hamiin 50 miljoonan euron kaupassa. Puolentoista vuoden jakso Englannissa oli kuitenkin pettymys. Haller poistui Valioliigasta flopin leima otsassaan, vaikka tekikin 14 maalia 54 ottelussa. Ajax on ollut Hallerille erinomainen paikka kääntää ura takaisin noususuuntaan ja niin on todella käynyt.

Ten Hag on Hallerille tuttu valmentaja edelliseltä keikalta Utrechtissa Hollannin liigassa. Kaksikon uusi yhteistyö alkoi erikoisella tavalla, sillä ten Hag unohti nimetä (siirryt toiseen palveluun) Hallerin Ajaxin Eurooppa-liigan joukkueeseen kevään peleihin. Seura perusteli kömmähdystä tietokoneongelmilla.

Kentällä Haller sai heti juonen päästä kiinni ja viimeisteli kevätkaudella 11 liigaosumaa. Kuluva kausi on alkanut yhtä tehokkaasti ja ennätyksellinen maalirymistely Mestarien liigassa on nostanut Hallerin nimen koko Euroopan tietoisuuteen.

– Hän tekee maaleja, maaleja ja maaleja, Ajaxin urheilujohtaja Edwin van der Sar hehkutti (siirryt toiseen palveluun).

Sebastien Haller tunnetaan erinomaisesta kehonhallinnastaan.

Akrobatian erikoismiehet

Dortmund ja Ajax johtavat Mestarien liigan C-lohkoa puhtaalla pelillä ennen tiistai-illan kamppailua. Ottelusta odotetaan Haalandin ja Hallerin välienselvittelyä.

Haalandia (194 cm) ja Halleria (190 cm) molempia yhdistää paitsi iso koko myös erinomainen viimeistelykyky. Haalandin tavoin Haller tunnetaan ajoittain akrobaattisistakin maaleista. Molemmat kykenevät myös vahvoina pallon suojaajina osallistumaan pelintekemiseen hyökkäyskolmanneksella ja ruokkimaan muita.

Vaikka Haller ja Haaland ovat molemmat isokokoisia pelaajia, kummankaan tilastoissa päällä tehdyt maalit eivät pomppaa esiin. Viime kauden alusta lähtien Haaland on takonut huimat 54 osumaa, joista Transfermarkt-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan vain kolme päällä. Vastaavalla ajanjaksolla Hallerin 31 maalista kuusi on tehty puskemalla.

Haalandin maaleja tarkastellessa esiin nousee hirmuinen vasen jalka, jolla norjalainen on laukonut viime kauden alusta lähtien 40 maalia. Oikealla jalalla maaleja on tullut vain neljä. Hallerin vahvempi oikea jalka on tuottanut 16 ja vasen kahdeksan maalia.

Skyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) kuluvan kauden tilastot ovat monilta osin samankaltaisia sekä Haalandilla että Hallerilla. Molemmat ovat voittaneet kaksinkamppailuita noin 50 prosentin lukemilla ja koskeneet palloon vastustajan boksissa keskimäärin kymmenen kertaa ottelussa.

Jopa syöttöprosentit ovat molemmilla tasan, 73 prosentissa. Ottelukohtaisessa maaliodottamassa Haaland (1,3) on niukasti Halleria (1,2) edellä. Haaland on osunut maaliin joka 62. minuutti, Haller joka 87. minuutti.

Frankfurtissa pelatessaan Haller osui kahden kauden aikana Bundesliigassa 24 kertaa, joten norsunluurannikkolainen on jo osoittanut pystyvänsä maalitehtailuun huippusarjassa. Uusi Bundesliigan valloitus saattaa olla edessä ensi kaudella, mutta tällä kertaa Dortmundin keltaisessa paidassa.

Sebastien Haller juhli neljän maalin iltaansa Ajaxin kannattajien kanssa syyskuussa Lissabonissa. Kuva: 2021 ANP Sport

Mestarien liigan viikon ottelut:

Tiistai

Klo 19.45

Club Brügge–Manchester City
Besiktas–Sporting Lissabon

Klo 22

PSG–Leipzig
Porto–AC Milan
Atletico Madrid–Liverpool
Ajax–Dortmund
Inter–Sheriff
Shakhtar Donetsk–Real Madrid

Keskiviikko

Klo 19.45

Barcelona–Kiovan Dynamo
Salzburg–Wolfsburg

Klo 22

Benfica–Bayern München
Young Boys–Villarreal
Manchester United–Atalanta
Lille–Sevilla
Chelsea–Malmö
Zenit–Juventus

Lue myös:

Mysteerimaan seura on Mestarien liigan sensaatio – näin Sebastian Dahlström koki Transnistrian, jonne ulkoministeriö ei suosittele matkaamista

Suosittelemme sinulle