Helsingin Hietalahdenkadulla sijaistevan ravintola Konstan Möljän puulattia narisee jalkojen alla, ja jos seinät osaisivat puhua, ne kertoisivat takuulla monta tarua ihmeellisempää tarinaa rajan takaisesta Karjalasta. Etenkin tarunhohtoisesta Viipurista, joka oli ennen talvisotaa Suomen neljänneksi suurin kaupunki.
– Tämä on oikeastaan tällainen karjalaisen kulttuurin museo, esittelee ravintolan "yleismiesjantunen" Niko Kettunen ja viittoo Mannerheim-kabinetin puolelle.
Marsalkka poseeraa näyttävissä kehyksissä, mutta huomion kiinnittää eriskummallinen kapistus, joka paljastuu vanhan saksalaisen tiedustelukoneen kameraksi. Tarinan mukaan se löytyi jämsäläiseltä roskalavalta.
Mahdollisuuden illanviettoa siivittävälle "arvaa mikä ihme tämä on?" -leikille tarjoavat myös saksalaisen sukellusveneen 1916 upottaman höyrylaiva Vellamon korkinpalasista kootut pelastusliivit.
Ripustamista odottaa vielä iso 1800-luvun lopun rantakarjalainen kalaverkko, jonka Konstan Möljä sai syntymäpäivälahjaksi pitkäaikaiselta asiakkaalta. Seinillä on kymmeniä valokuvia, tauluja ja muita Karjalan evakoiden tuomia muistoesineitä.
Nyt syksyllä 2021 karjalaisravintola Konstan Möljä viettää 40-vuotissyntymäpäiväänsä. Ravintoloitsija Sanna Kettusen mukaan miljöö on hyvin pitkälti samanlaisessa asussa kuin vuonna 1981, jolloin taiteilija ja elokuvaohjaaja Seppo Huunonen perusti isoisänsä nimeä kantavan perinnepaikan.
– Huunosen isoisä Konsta oli kotoisin Viipurista ja työskenteli siellä Uuraan ulkosatamassa stuuvarina eli satamaduunarina. Möljä tarkoittaa laituria, Sanna Kettunen kertoo paikan nimestä, joka herättää usein asiakkaiden mielenkiinnon.
- Jutun lopusta pääset myös kuuntelemaan ravintoloitsija Sanna Kettusen radiohaastattelun.
Suomalainen perinneruoka on trenditietoisen valinta
Viime vuosien aikana suomalainen lähiruoka-ajattelu ja sitä myöten ruuan alkuperän korostaminen ovat nostaneet päätään, mikä on lisännyt kiinnostusta perinneruokiin. (siirryt toiseen palveluun) Eksoottisten makujen rinnalle on nostettu perinteisiä ruokalajeja ja isoäidin keittiöstä tuttuja reseptejä, laatikko- ja pataruokia, lihakeittoja ja hölskytyskurkkuja.
Kansanopistojen perinneruokakurssit ovat olleet suosittuja etenkin trenditietoisten nuorten aikuisten keskuudessa. Suomalaisen perinneruuan nousukiidosta kertoo myös helsinkiläisen fine dining -ravintola Finnjävelin tuore Michelin-tähti. (siirryt toiseen palveluun)
Konstan Möljän keittiömestarilla Pauli Puhalla on perinneruuan nousukiitoon kaksi käytännön syytä.
– Nyt kun ollaan vietetty paljon aikaa kotona kokkaillen, jossain vaiheessa on saatettu tympääntyä niihin ainaisiin italialaisiin, ranskalaisiin tai aasialaisiin makuihin, ja haluttu kokeilla vaihtoehtoisia ruuanvalmistusmenetelmiä ja ruokia. Palattu siinä mielessä omille juurille.
Toinen syy liittyy siihen, että on haluttu siirtää kotimaisen keittiön tietotaitoa tuleville sukupolville ja näin ylläpitää suomalaista ruokakulttuuria.
Sattuman kautta suosioon
Sanna Kettunen opiskeli aikoinaan Helsingin yliopistossa Itä-Aasian tutkimusta ja japanin kieltä. Konstan Möljällä oli legendaarinen maine nimenomaan japaniharrastajien keskuudessa ja sitä kautta myös Kettunen päätyi Hietalahden kadulle lihapatojen ääreen.
Legendaarisuus liittyi siihen, että maine Helsingin keskustan ulkopuolella sijaitsevasta ravintolasta oli kiirinyt useisiin japanilaisiin matkaoppaisiin (siirryt toiseen palveluun)hauskan sattumuksen kautta.
Vuosia sitten eräs japanilaisturisti oli unohtanut ravintolaillan päätteeksi lompakkonsa Konstan Möljään. Lompakko löytyi vasta parin päivän jälkeen ja silloinen ravintoloitsija soitteli läpi helsinkiläisiä majoitusliikkeitä selvittääkseen, miten saisi lompakon takaisin omistajalleen. Yhdessä hotellissa tärppäsi, mutta sieltä tiedettiin kertoa kyseisen matkaajan poistuneen maasta. Lompakko päätyi omistajalleen Japaniin.
– Japanilainen asiakas oli niin otettu ja ällistynyt tästä rehellisyydestä. Kävi sellainen tuuri, että tämän nuoren kaverin äiti oli kuuluisa japanilainen matkailutoimittaja, joka halusi sitten tehdä tästä paikasta jutun. Siitä lähti sitten Konstan Möljän maailmanmaine leviämään, Sanna Kettunen kertoo.
Keväällä 2019 toimittajana ja tutkijana työskennellyt kolmekymppinen Kettunen huomasi, että Konstan Möljä oli myynnissä. Hän päätti toteuttaa lapsuudenunelmansa omasta ravintolasta ja osti parin ystävän kanssa ravintolan itselleen.
– Täytyy sanoa, että todella rankat kaksi vuotta on takana, mutta pikkuhiljaa tunnelin päässä alkaa olla myös valoa. Toivon mukaan pikkujoulukautta kohden päästään kohti normaalia, Sanna Kettunen sanoo.
Ravintoloitsija kertoo, että asiakaskuntaan kuuluu vieläkin Viipurissa syntyneitä ihmisiä, joilla on karjalaisravintolaan nostalginen tunneside.
Ehkä nämä Karjalan evakkojen jälkeläiset ja japanilaisturistit voivat pian taas syödä Mannerheimin suosikkiruokaa vorschmackia yhdessä.
Voit keskustella aiheesta tiistaihin 19.10.2021 kello 23 saakka.