Hyppää sisältöön

USA:n entinen ulkoministeri Colin Powell on kuollut – sotasankariksi ylistetty kenraali menehtyi koronaan

Yhdysvaltain ensimmäinen afroamerikkalainen ulkoministeri Colin Powell kuoli 84-vuotiaana koronan jälkiseuraamuksiin. Perheen mukaan Powell oli saanut molemmat koronarokotteet, mutta hän sairasti plasmasolusyöpää.

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Colin Powell, elokuu 2020.
Pauli Lahti

Colin Luther Powell loi häikäisevän uran sekä sotilaana että poliitikkona.

Jamaikalaisten maahanmuuttajien poika muun muassa taisteli 1960-luvulla kahteen otteeseen Vietnamissa. 35 vuoden sotilasuran jälkeen afroamerikkalaisen sotilaan rinnuksissa koreilivat neljän tähden kenraalin arvomerkit.

Kun kivääri vaihtui kynään, korkeat tehtävät odottivat siivilissä.

1980-luvun lopulla Powell toimi kansallisen turvallisuuden neuvonantajana ja sen jälkeen vuoteen 1993 asti Yhdysvaltain korkeimpana sotilasvirkamiehenä, aselajineuvoston puheenjohtajana.

Kansalliseen tietoisuuteen Powell nousi vuonna 1990 Yhdysvaltain hyökättyä Kuwaitin miehittäneeseen Irakiin. Silloin amerikkalaiset oppivat termin "Powellin doktriini" (siirryt toiseen palveluun), joka piti sisällään ajatuksen myös siitä, että enemmistö kansasta hyväksyy sotatoimet.

Mutta sotien jälkeen olikin jo politiikan vuoro.

Sotilaasta republikaanien valttikortiksi

Colin Powell oli alunperin puoluekannaltaan republikaani. Afroamerikkalaisella ex-sotilaalla riitti katu-uskottavuutta myös politiikassa.

Vuonna 2001 kävi kutsu Valkoisesta talosta: Powellista tuli ulkoministeri George Bush nuoremman ensimmäisellä virkakaudella.

Tuohon ajanjaksoon liittyy myös Powellin suurin epäonnistuminen.

Helmikuussa 2003, Irakin sodan aattona, hän esitteli YK:n yleiskokouksessa maailmalle todisteita, joiden piti osoittaa kiistatta, että Irakissa oli joukkotuhoaseita.

Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin, ja jälkikäteen kävi ilmi, että yksikään Powellin esittämistä väitteistä ei pitänyt paikkaansa.

Myöhemmin Powell myönsi tehneensä vakavan virheen, ja hän ennusti, että siitä virheestä "kirjoitetaan ensimmäinen kappale hänen muistokirjoitukseensa". (siirryt toiseen palveluun)

Varsinkin ulkoministeriuransa alussa Powell kuitenkin nautti suurta kansansuosiota, (siirryt toiseen palveluun) hänestä puhuttiin jopa mahdollisena republikaanien presidenttiehdokkaana.

Vuonna 2008 Powell ilmoitti tukevansa demokraattien Barack Obamaa presidentiksi. Ja viime tammikuussa hän löi lopullisesti poikki siteensä republikaanipuolueeseen.

Presidentti Donald Trumpin toiminta tammikuussa kongressiin hyökkäyksen aikana oli Powellille liikaa.

En voi enää kutsua (siirryt toiseen palveluun) itseäni republikaaniksi, Powell sanoi televisioyhtiö CNN:n haastattelussa.

Johtajat muistelevat Powellia lämmöllä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julkaisi tiedotteen Powellin poismenon johdosta.

– Me muistamme hänet yhtenä suurista amerikkalaisista. Hän edusti sekä soturin että diplomaatin hienoimpia piirteitä.

Myös presidentti George Bush nuorempi muisti Powellia tiedotteella.

– Häntä kunnioitettiin suuresti sekä kotimaassa että ulkomailla. Mutta mikä tärkeintä, Colin oli kunnon perheenisä ja ystävä.

Presidentti Barack Obama puolestaan nosti esille Powellin afroamerikkalaisen taustan.

– Kenraali Powell auttoi nuorten sukupolvea asettamaan tavoitteensa korkeammalle. Hän ei kiistänyt etnisen taustan merkitystä omassa elämässään eikä yhteiskunnassa. Mutta hän ei myöskään antanut sen rajoittaa omia unelmiaan.

Lisätty presidenttien muistosanat klo 21.21.

Korjaus klo 18.20: Powell löi välit poikki lopullisesti republikaaneihin tämän vuoden tammikuussa, ei viime vuonna, kuten jutussa sanottiin.

Suosittelemme sinulle