Hyppää sisältöön

Kolme villisikaa juoksentelee tehdasalueella Oulussa – eläin voi olla vaarallinen haavoittuneena tai ahdistettuna

Kolmen villisian liikkeet tallentuivat tehtaan turvakameraan lauantaita vasten yöllä. Stora Enson tehdasalueella työskenteleviä ja liikkuvia on tiedotettu asiasta, sillä villisiat voivat olla vaarallisia.

Villisikoja villisika tarhalla Suomussalmella.
Villisika on suurikokoinen sikalaji, joka on levinnyt Suomeen Venäjältä ja Virosta. Kuvassa villisikoja tarhalla Suomussalmella. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Päivi Annala

Stora Enson Oulun tehdasalueella Nuottasaaressa liikkuu kolme villisikaa.

Ensimmäiset havainnot tehdasalueella juoksentelevista sioista on tehty valvontakamerasta lauantaita vasten yöllä 16. lokakuuta. Yksityishenkilöiden eläimistä kuvaamaa videomateriaalia on myös levinnyt sosiaalisessa mediassa alkuviikon aikana.

Stora Enson Oulun tehtaan johtaja Juha Mäkimattila kertoo, että tehdasalueella työskenteleviä ja liikkuvia on tiedotettu alueella havaituista eläimistä. Villisiat voivat olla myös vaarallisia.

– Asiasta on ilmoitettu poliisille ja suurriistavirka-apuun. Siinä on kaupungin suojaisia metsäsaarekkeita lähellä, josta ovat voineet tulla tai siellä liikkua.

Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen toteaa, että eläimiä on tehdasalueilla nähty ennenkin, mutta villisikoja ei vielä tähän mennessä.

– Meillä on ollut eri tehdasalueilla hirviä, kettuja ja jäniksiä, mutta villisikoja on nyt ensimmäistä kertaa.

Luonnonvarakeskuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan villisika on suurikokoinen sorkkaeläin, joka on levinnyt Suomeen Venäjältä ja Virosta etenkin 1950-luvun jäkeen.

Suomen riistakeskuksen Oulun riistapäällikkö Harri Hepo-ojan mukaan villisika voi olla vaarallinen haavoitettuna tai jos eläin tuntee joutuneensa loukkuun. Villisika on isokokoinen eläin ja tällaisissa tilanteissa siis voi aiheuttaa ihmiselle vahinkoa.

Muutoin villisika välttää ihmistä.

Hepo-oja kertoo, että villisiat voivat vaeltaa pitkiäkin matkoja, ja niiden vaellusreitillä voi olla myös taajama-alueita.

Lue lisää: Villisiat muuttumassa uhkarohkeiksi – leviävät kaupunkeihin ja voivat olla vaarallisempia kuin susi tai karhu

Suomen villisikakanta kasvanut entisestään

Mimmu Juntunen, 15, ampui harvinaisen ja vaikean saaliin Suomussalmella – villisikoihin liittyy riskejä ihmisille ja sioille

Suosittelemme sinulle