Hyppää sisältöön

Kommentti: Viime viikolla nähtiin kurkistus 2020-luvun tennikseen – kolmen suuren täydellisen hallintakauden jälkeen nähdään todella yllättäviä voittajia

Miesten tenniksessä palataan aikaan ennen Roger Federeriä, Rafael Nadalia ja Novak Djokovicia, jolloin voitot isoissa turnauksissa jakautuvat paljon tasaisemmin, kirjoittaa Yle Urheilun Sakari Lund.

Cameron Norrie voitti Indian Wellsin Masters-turnauksen. Kuva: Rex Features / All Over Press

Sunnuntaina päättyneen tenniksen Indian Wellsin Masters-turnauksen voitti britti Cameron Norrie, joka löi finaalissa georgialaisen Nikoloz Basilashvilin.

Tähän kannattaa heti pysähtyä hetkeksi. Cameron Norrie voitti Nikoloz Basilashvilin. Masters-tason turnauksen finaalissa. Tennistä seuraavat ihmiset tuntevat toki pelaajat, mutta vähänkin vähemmän lajista kiinnostuneille nimet saattavat olla hyvinkin vieraita. Välieriin etenivät lisäksi Grigor Dimitrov ja Taylor Fritz. Kukaan nelikosta ei ollut 20 kärkisijoitetun joukossa. Tällaiseen ei ole miesten tenniksessä pitkään aikaan totuttu.

Viimeiset 15 vuotta Roger Federer, Rafael Nadal ja Novak Djokovic ovat rohmunneet paitsi lähes kaikki Grand Slam -turnaukset, myös yhtä vakuuttavasti kaikki seuraavan tason kisat, eli Masters 1000 -turnaukset, joita pelataan vuosittain yhdeksän.

Nyt miesten tennis on siirtymässä uuteen aikaan. Federer ja Nadal ovat loukkaantuneina sivussa ja ainakin Federerin paluu ylipäänsä kentille on epävarmaa. Myös Djokovic pelaa tässä vaiheessa uraansa hyvin rajoitetun määrän turnauksia ja keskittyy lähinnä Grand Slam -kisoihin.

Tenniksen uuden ykkösketjun muodostavat enenevässä määrin uuden sukupolven pelaajat Daniil Medvedevin, Alexander Zverevin ja Stefanos Tsitsipasin johdolla. Ero on kuitenkin se, että he eivät ole yhtä ylivoimaisia kuin vanha superkolmikko. Medvedev, Zverev ja Tsitsipas saattavat hyvinkin voittaa paljon isoja turnauksia jatkossa, mutta he eivät tyhjennä pöytää täysin. Indian Wellsissä kaikki kolme putosivat jatkosta ennen ratkaisupelejä.

Näyttääkin siltä, että 2020-luvulla palataan takaisin aikaan ennen Federeriä, jolloin voitot jakautuivat paljon tasaisemmin. Ehkä Grand Slam -turnausten voitot ovat jatkossakin melko pienen piirin käsissä, mutta nimenomaan näissä Masters-tason kisoissa voidaan nähdä lisää yllättäviä voittajia.

Vasenkätinen Cameron Norrie on sinänsä tehnyt kovaa nousua tällä kaudella, vähän vanhemmalla iällä. Jo 26-vuotias britti oli vuoden alussa maailmanlistalla sijalla 74. Ennen Indian Wellsiä hän oli noussut jo 26:nneksi ja iso turnausvoitto nosti hänet jo sijalle 16.

Jos tähän haluaa tuoda suomalaisnäkökulmaa, Emil Ruusuvuori voitti Norrien loppukesästä Atlantassa. Ruusuvuori oli siinä ottelussa selvästi parempi, vain Norrien hienosti toiminut syöttö piti ensimmäisen erän tasaisena. Toinen erä meni selvästi suomalaiselle.

Toki Ruusuvuoren uralta löytyy vielä kovempiakin päänahkoja eikä yksittäisillä otteluilla voiteta turnauksia, mutta Indian Wellsin välieräpelaajien nimet kertovat siitä, että Ruusuvuoreltakin on aivan realistista odottaa hyvinkin pitkälle menoa, ennen kaikkea juuri kovien kenttien Masters-kisoissa.

Lue myös:

Emil Ruusuvuoren tie nousi pystyyn Indian Wellsin Masters-turnauksessa

Suosittelemme sinulle