Hyppää sisältöön

YK aloittaa ensi kuussa poliorokotukset Afganistanissa – Taliban lupaa taata työntekijöiden turvallisuuden

Aikaisemmin Taliban esti rokotukset, koska järjestö epäili, että länsi yrittää steriloida muslimilapset. YK:n tavoitteena on rokottaa Afganistanissa lähes kymmenen miljoonaa alle viisivuotiasta lasta.

Tuntemattomat asemiehet surmasivat neljä poliorokotteen antajaa Afganistanissa. Jalalabad, kesäkuu 2021.

YK:n lastenjärjestö UNICEF on saanut järjestettyä laajan poliorokotuskampanjan äärijärjestö Talibanin hallitsemaan Afganistaniin.

Jokainen lapsi jokaisessa perheessä (siirryt toiseen palveluun) ympäri maan on saatava rokotettua, jotta pääsemme poliosta lopullisesti eroon, UNICEFIN Afganistanin-edustaja Hervé Ludovic de Lys sanoo.

Viimeksi kaikkia afganistanilaislapsia yritettiin rokottaa poliota vastaan runsaat kolme vuotta sitten. Afganistanin epävakaat olot ovat olleet yksi syy siihen, miksi maanlaajuiset rokotekierrokset eivät ole onnistuneet.

Toinen syy on Taliban. Sotaa käynyt äärijärjestö syytti länsimaisia avustusjärjestöjä siitä, että nämä halusivat rokotusten varjolla steriloida muslimilapsia.

Nyt mieli on muuttunut, ja Taliban on luvannut YK:lle, että maailmanjärjestön työntekijöiden turvallisuus taataan edelleenkin epävakaassa Afganistanissa.

Rokotukset on tarkoitus aloittaa marraskuun alkupäivinä.

Polio kiusaa myös Pakistania

Sen jälkeen kun polio saatiin viime vuonna kukistettua Afrikassa, ainoastaan enää Afganistan ja sen naapurimaa Pakistan kärsivät tästä vaarallisesta taudista.

YK on aloittamassa myös Pakistanissa vastaavanlaisen kampanjan kuin Afganistanissakin. Myös Pakistanissa suhtauduttiin lännen tarjoamiin rokotuksiin varauksella, mutta sille oli olemassa syynsä.

Kun Yhdysvallat vuonna 2011 etsi Pakistanissa piileskelevää terroristijohtaja Osama bin Ladenia pääkaupungin Islamabadin kupeessa, suurvalta lähetti ensin asialle pakistanilaisen lääkärin Shakil Afridin.

Afridi pääsi bin Ladenin linnoitukseen ottamaan tämän lapsista DNA-näytteen tekaistun hepatiittirokoteohjelman varjolla. Näin Yhdysvallat sai varmistuksen terroristijohtajan olinpaikasta.

Samalla se kuitenkin vei myös pakistanilaisten uskon (siirryt toiseen palveluun) lännen vilpittömään apuun myös poliorokotuksissa.

Polioon eli lapsihalvaukseen ei ole olemassa parannusta, mutta rokotus suojaa taudilta läpi elämän.

Suosittelemme sinulle