Hyppää sisältöön

Latvia aloittaa lähes neljä viikkoa kestävän koronasulun, syynä hyvin vaikea tartuntatilanne

Sairaalat ympäri maan keskittyvät parhaillaan koronapotilaisiin. Pääministerin mukaan maassa on liian paljon rokottamattomia.

Koronasulun aikana Latviassa ainoastaan ruokaa ja muita välttämättömiä tarvikkeita myyvät kaupat saavat pitää ovensa avoimina. Kuva: EPA/TOMS KALNINS

Latvian hallitus julistaa maahan tiukan koronasulun lähes neljäksi viikoksi torstaista lähtien. Lähes kaikki kaupat, ravintolat, koulut ja viihdetilaisuudet suljetaan ja vain oleelliset palvelut ovat käytettävissä, terveysministeri Daniels Pavļuts kertoi hallituksen hätäkokouksen jälkeen maanantaina. Rajoitustoimet kestävät 15. marraskuuta asti.

– Terveydenhoitojärjestelmämme on vaarassa, pääministeri Krišjānis Kariņš sanoi.

Sairaalahoitoon joutuneiden määrän jyrkästä noususta pääministeri syytti Latvian matalaa rokotusastetta.

Etätöitä ja yöllinen ulkonaliikkumiskielto

Sulkutoimet voivat vielä muuttua. Sekä hallituksen että parlamentin on tarkoitus keskustella ehdotetuista sulkutoimista, minkä jälkeen sulusta äänestetään.

Valtaosa ihmisistä joutuu sulun aikana jäämään etätöihin. Poikkeuksia etätyöohjeistukseen on niiden töiden osalta, jotka vaativat työpaikalle menemistä. Sulun aikana siis muun muassa joukkoliikenteessä ja rakennustyömailla töissä olevat voivat edelleen jatkaa lähitöitä.

Koulut siirtyvät suunnitelmien mukaan pääosin etäopetukseen etäopetukseen. Poikkeuksena ovat peruskoulun ensimmäiset kolme luokkaa, joiden on määrä jatkaa lähiopetuksessa. Myös päiväkodit pidetään auki.

Sulkutoimiin kuuluisi myös yöllinen ulkonaliikkumiskielto, jonka on suunniteltu olevan voimassa iltakahdeksasta aamuviiteen.

Rokotuskattavuus muuta Baltiaa heikompi

Edellisen viikon aikana noin 1,9 miljoonan asukkaan Latvia kirjasi joka päivä ennätyskorkeita tartuntalukuja. Maanantaina uusia koronatartuntoja vahvistettiin noin 1 250, minkä lisäksi kirjattiin seitsemän uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Latviassa on tähän mennessä vahvistettu lähes 187 000 tartuntaa ja noin 2 900 koronakuolemaa. Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan koronatartunnat ja covid-19-taudista johtuvat kuolemantapaukset ovat Latviassa lisääntyneet voimakkaasti syyskuun alusta lähtien.

Sairaalat ympäri maata keskittyvät nykyisellään tehohoitoa vaativiin koronapotilaisiin ja esimerkiksi syöpää sairastavat eivät välttämättä saa hoitoa.

Latviassa vähintään yhden rokoteannoksen on saanut liki 58 prosenttia maan aikuisväestöstä, kun taas täysin rokotettuja on noin 54 prosenttia. Asia selviää Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) seurannasta.

Muissa Baltian maissa rokotuskattavuus on Latviaa parempi. Liettuassa yhden annoksen on saanut ainakin 74,5 prosenttia ja täydet rokoteannokset taas lähes 71 prosenttia aikuisväestöstä. Virossa vastaavat osuudet ovat noin 68 ja 64 prosenttia.

Suomessa rokotusten kohdeväestöä ovat kaikki 12 vuotta täyttäneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kohdeväestöön kuuluvista vähintään ensimmäisen rokoteannoksen on saanut vajaat 85 prosenttia. Täysin rokotettuja on puolestaan lähes 76 prosenttia.

Suosittelemme sinulle