Hyppää sisältöön

Satojatuhansia valkoposkihanhia odottelee Suomessa yhä myötätuulta muuttomatkalleen – kiirettä ei ole, koska ravintoa riittää

Pelkästään Kymenlaaksossa muuttomatkansa jatkumista odottaa arviolta 200 000 valkoposkihanhea.

Tuhannet valkoposkihanhet odottelevat vielä Suomessa sopivaa tuulta, jotta ne voisivat lähteä talvehtimaan Keski-Eurooppaan. Arkistokuva. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Valkoposkihanhien syysmuutto ei ole edennyt Kymenlaaksossa.

Ely-keskuksen mukaan Kymenlaaksossa on tällä hetkellä Suomen suurimmat valkoposkihanhimäärät. Kouvolan Teutjärvellä ja Lapinjärvellä muuttoa odottaa yhä noin 100 000 hanhen parvet. Pohjois-Karjalan Ely-keskuksen lajinvaihtokoordinaattori Mika Pirisen mukaan parvien koot eivät ole poikkeuksellisen suuria aiempii vuosiin verrattuna.

Nyt hanhet odottavat muuttoa varten voimakkaampia pohjoisia tuulia. Se siivittäisi hanhet muuttomatkalle myötätuulessa.

– Todennäköisesti ne ovat täällä siihen saakka, kunnes pohjoinen ilmavirta tulee. Hanhet odottavat aina myötätuulta. Ne eivät vastatuulee lähde, koska vasta- tai sivutuuleen lentäminen on niille todella paljon raskaampaa, sanoo Pirinen.

Valkoposkihanhien syysmuuton arvioidaan käynnistyvän kunnolla ensimmäisten napakoiden pakkasten myötä. Mika Pirisen mukaan hanhilla ei ole kiirettä talvehtimisalueille, koska niillä riittää täällä vielä ravintoa.

Lue lisää: Pellolla levähtävä lintuparvi voi aiheuttaa isot tuhot ruokaillessaan – jatkossa tukea voi saada myös haittojen ennaltaehkäisyyn

Valkoposkihanhien suuria parvia voi nähdä peltoaukeilla. Arkistokuva. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Muuttoa johtavat kokeneet hanhet

Valkoposkihanhien muuttoa parvessa johtavat iäkkäämmät hanhet. Hanhet lentävät tyypillisesti auramuodostelmassa. Kymenlaakson lintutieteellisen yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Antto Mäkinen kertoo, että kokeneemmat hanhet eivät aina lennä auran kärjessä.

– Kovaa ilmanvastuksen murtamistyötä auran kärjessä tulee usealle linnulle, Mäkinen sanoo.

Kymenlaaksosta hanhet suuntaavat talvehtimaan Etelä-Tanskaa, Hollantiin ja Pohjois-Saksaan. Muuttoa tehdään pääaisiassa päivänvalossa. Pimeällä hanhet tekevät muuttoa harvemmin.

Mäkinen arvioi, että linnut jaksaisivat oikean suuntaisessa tuulessa lentää matkan yhdeltä kertaa. Se on kuitenkin harvinaista.

– Hanhet saattavat täältä lentää esimerkiksi Viroon ja pysähtyä siellä ruokailemaan.

Parvet harvoin pysyvät samoina keväisin ja syksyisin. Hanhet vaihtavat parvia, joissa muuttomatkoja tekevät.

– Tosin perhekunnat pysyvät yhdessä. Emot ja poikaset lentävät yleensä yhdessä, Mäkinen sanoo.

Tällä hetkellä Kymenlaakson suurissa hanhiparvissa on noin 200 000 hanhea. Arkistokuva. Kuva: Antti Eintola / Yle

Suosittelemme sinulle