Hyppää sisältöön

Mustasaaren ruotsinkielisellä yläasteella poikkeuksellista ilkivaltaa –TikTok-villityksen epäillään olevan tuhotöiden taustalla

TikTok-sovelluksessa leviää haaste, jossa yllytetään tuhoamaan koulun omaisuutta sekä varastamaan irtaimistoa. Haasteen arvellaan innostaneen nuoria tekemään ilkivaltaa Korsholms högstadiumissa.

Nuorten turhautuneisuus selittyy osittain koronapandemialla. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Koulun oppilaat ovat sortuneet poikkeukselliseen ilkivaltaan Mustasaaren ruotsinkielisellä yläasteella.

Koulussa on muun muassa rikottu vessoja, varastettu palosammuttimia sekä ruuvattu katkaisimia ja pistorasioita irti seinistä. Lisäksi autoja sekä polkupyöriä on vandalisoitu.

Ainakin osassa tapauksista taustalla on TikTok-sovelluksessa leviävä haaste, jossa kehotetaan rikkomaan tai varastamaan koulun omaisuutta.

Mustasaaren koulukeskuksen infokyltti on kokenut kovia. Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE

Koulun rehtori Pia Blomqvist kertoo, että jokainen tapaus pyritään selvittämään mahdollisimman perinpohjaisesti. Asiasta on viestitty Wilman kautta vanhemmille, mutta tarkoituksena ei ole syyllistää ketään.

– Haluamme herättää keskustelua ja osallistaa kodit, sillä vapaa-aika ja koulu vaikuttavat toisiinsa.

Rehtori Blomqvistin mukaan koronapandemia voi olla yksi tekijä levottomuuksien taustalla.

– Nuorilla on patoutuneisuuden tunnetta kaikkien peruuntuneiden tapahtumien johdosta, kun heillä ei ole muuta tekemistä. Se ei kuitenkaan ole koko totuus.

Blomqvist painottaa että koulun 600 oppilaasta moni käyttäytyy varsin mallikkaasti. Koulu haluaa kuitenkin, että vahingonteoille tulee loppu.

–Raja on ylitetty. Tilanteessa pitää ottaa askel taaksepäin ja se on tehtävä yhdessä, Blomqvist sanoo.

Suosittelemme sinulle