Hyppää sisältöön

Tavallista suurempi karpalosato odottaa poimijoita – sitkeä marja kestää syömäkelpoisena jopa hankipeitteen alla

Karpaloita on tänä syksynä paikoin runsaasti. Suolla kasvavaa marjaa voi poimia siihen saakka, kun lumi peittää mättäät. Myöhäisen kypsymisajan takia karpaloita kerätään varsin vähän.

Kaksi punaista karpaloa sammaleella. Ympärillä korsia. Kuva otettu 15.lokakuuta 2021 Hämeenlinnan Rengossa.
Syksyn mittaan karpalot painuvat sammaleen sisälle. Kuva: Kati Turtola / Yle
Kati Turtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Lokakuu on oivallinen aika painua karpalosuolle. Kuluvana syksynä karpaloa on ollut keskimääräistä enemmän.

– Joka paikassa niitä ei ole ollut, mutta toisin paikoin hyvinkin runsaasti, sanoo toiminnanjohtaja Birgitta Partanen Arktiset aromit ry:stä.

Marjastajat ovat kertoneet löytäneensä komeita karpalosaaliita muun muassa hämäläisiltä soilta. Partasen mukaan lokakuun puolivälin tienoolla karpaloa pääsee keräämään joka puolella Suomea.

– Keruuaika jatkuu niin kauan, kunnes lunta tulee maahan, muistuttaa Partanen.

Karpalo ei pelästy pakkasta

Karpalo ei mene pilalle kylmässä, ja sitä voi poimia lumen tuloon asti. Partasen mukaan pakkasen puremasta karpalosta tuleekin entistä mehukkaampi ja pehmeämpi.

Jos marjastaminen jää syksyllä kokonaan väliin, karpaloita voi kerätä myös lumen sulettua.

– Karpaloahan pystyy keräämään keväälläkin omaan käyttöön talven jäljliltä. Se ei ole pilaantunut, vaikka aromi vähän muuttuukin, sanoo Birgitta Partanen.

Suuri osa karpalosaaliista jää suolle

Arktiset aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen harmittelee, että karpaloa kerätään valitettavan vähän. Myöhäinen kypsymisaika vähentää poimijoita.

– Lomat ovat ohi, koululaiset ovat koulussa ja ihmiset töissä. Myös ulkomaalaiset poimijat ovat jo palanneet takaisin kotimaahansa, joten karpalon talteenotto on aika heikkoa.

Myyntiin karpaloa kertyy vuosittain vain 10 000–30 000 kiloa.

– Se on todella vähän. Määrä voisi olla moninkertainen. Kotimaisella karpalolla olisi kuitenkin kysyntää, sanoo Partanen.

Kotipakastimiin kertyvästä karpalon määrästä ei ole olemassa tilastointia.

Korjattu haastateltavan sukunimi 19.10.2021 klo 14.26.

Karpalosuolle kannattaa varustautua lämpimästi. Märkä suo ja syksyn viima pureutuvat luihin ja ytimiin. Kati Turtola kävi karpalosuolla Rengossa ja soitti karpalosadosta toiminnanjohtaja Birgitta Partaselle Arktisista aromeista.

Suosittelemme sinulle