Hyppää sisältöön

Tältä näyttää Turun uusi konserttitalo havainnekuvissa – rakennus voisi olla valmis vuonna 2025

Turun kaupunki on esitellyt uuden konserttitalon suunnitelmia. Kaupunginvaltuusto valitsi hankkeen rakentajan kokouksessaan maanantai-iltana. Konserttitalo rakennetaan Itsenäisyydenaukiolle.

Turun uusi konserttitalo sijoittuu Itsenäisyydenaukiolle ja näyttäisi tältä. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy

Turun konserttitalon rakentaja valittiin kaupunginvaltuustossa maanantai-iltana.

Uuden konserttitalon rakentaa ryhmittymä nimeltä Harmonia. Sen muodostavat rakennusyhtiö Hartela Länsi-Suomi, PES-Arkkitehdit ja WSP Finland Oy sekä alihankkijana Laidun-design Oy.

Itsenäisyydenaukiota koskeva hankintasopimus hyväksyttiin lukemin 37–29.

Konserttitalo rakennetaan allianssimallilla, ja seuraavaksi käynnistetään taloa koskeva hankesuunnittelu.

Konserttitalo rakennetaan kaupunginteatterin viereen. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy

Turun kaupungin tiedotteen mukaan konserttitalon suunnitelma kunnioittaa kulttuurihistoriallisesti arvokasta kaupunginteatterin ja virastotalon muodostamaa kokonaisuutta. Konserttitalo muodostaa kaupunginteatterin kanssa luontevan kokonaisuuden, jossa rakennusten väliin syntyy uusi urbaani aukio, jonne sijoittuu myös konserttitalon pääsisäänkäynti.

Rakennuksen ulkoarkkitehtuuri hakee innoituksensa ympäröivistä rakennuksista, mutta on kaarevilla muodoillaan näitä pehmeämpi.

– Yleisötilat, aulat ja lämpiöt avautuvat joelle päin ja luovat aktiivisen ja avoimen ilmeen koko rakennukselle sekä viestivät myös toiminnasta ulospäin. Suunnitelma ilahduttavalla tavalla kunnioittaa arvokasta ympäristöään, mutta uskaltaa rohkeasti tuoda myös oman aikamme vivahteet osaksi tulevaa kaupunkikuvaa, kehuu ratkaisua kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Hintsasen mukaan suunnitelma osoittaa, että valittu sijainti on kaupunkikuvallisesti luonteva ja kooltaan riittävä. Lisäksi se tarjoaa toiminnallisia synergiahyötyjä kaupunginteatterin kanssa.

Konserttitalon sisätilat olisivat valoisat. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy
Kuva: PES-Arkkitehdit Oy

Konserttisaliin huippuakustiikka

Rakennukseen tulee kaksi salia, konserttisalina toimiva 1300-paikkainen pääsali ja 300-paikkainen monitoimisali.

Pääsali suunnitellaan orkesterimusiikin esittämisen ehdoilla, ja huippuluokan akustiikasta tulee vastaamaan hankkeeseen myöhemmässä vaiheessa valittava akustikko. Orkesterimusiikin esittämisen lisäksi pääsali soveltuu myös muihin käyttötarkoituksiin, kuten sähköisesti vahvistettavan musiikin esittämiseen, kokous- ja kongressikäyttöön sekä pienimuotoisiin esityksiin. Orkesterimonttu mahdollistaa muun muassa oopperan esittämisen.

Pääsalin näyttämö on mitoitettu 100 esiintyjälle. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy

Filharmonisen orkesterin intendentti Nikke Isomöttönen sanoo olevansa erittäin innostunut voittaneesta ehdotuksesta.

Kattoterassi avautuisi joelle päin. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy

Kolme ehdotusta toisessa vaiheessa

Tarjouskilpailun toisessa vaiheessa vertailussa oli mukana kolme ehdotusta. Voittanut Harmonia sekä lisäksi Ryhmittymä Aural (Skanska Talonrakennus Oy, Arkkitehdit Kontukoski Oy, Skanska Infra Oy ‒ nimettyinä alihankkijoina Henning Larsen Architects A/S, A-Insinöörit Suunnittelu Oy, Ramboll Finland Oy) sekä Ryhmittymä SRV - ALA (SRV Rakennus Oy, Arkkitehtitoimisto ALA Oy ‒ nimettynä alihankkijana Akukon Oy).

Valinta tehtiin laadullisten tekijöiden ja hintaosan perusteella. Laadullisten tekijöiden painoarvo valinnassa oli 80 prosenttia.

– Konserttitalon hankintamenettelyksi valittiin projektiallianssi. Tällä tavoin pyritään varmistamaan, että korkeat laatuvaatimukset omaava ja arvokkaalle paikalle rakentuva ainutlaatuinen rakennus toteutetaan tilaajan asettamien tavoitteiden ja tavoitekustannusten mukaisina, kertoo kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää Turun kaupungin tiedotteessa.

Suonpää sanoo, että nyt esitelty ehdotussuunnitelma tulee tarkentumaan ja muuttumaan monilta osin seuraavan puolentoista vuoden aikana. Samalla ehdotussuunnitelman periaatteet tarkentuvat tavoitekustannuksen ja muiden tavoitteiden puitteissa lopullisiksi toteutussuunnitelmiksi.

Tämän jälkeen rakentamispäätös on mahdollista tehdä kaupunginvaltuustossa alkuvuodesta 2023, jolloin rakennus olisi käyttöönotettavissa vuoden 2025 loppuun mennessä.

Konserttitalon lisäksi alueelle on tarkoitus rakentaa pysäköintitalo. Sen paikka on virastotalon päädyssä, kaupunginteatterin takana.

Lue myös:

Itsenäisyydenaukio vei voiton Turun uuden konserttitalon rakennuspaikkamittelössä

Suosittelemme sinulle