Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Jalkapallon miesten Suomen cup uudistuu jälleen – "Vahva toive paluusta perinteiseen tulos tai ulos -formaattiin on kuultu"

Jalkapallon miesten Suomen cupissa palataan pudotuspelimuotoon.

KuPS voitti miesten jalkapallon Suomen cupin keväällä 2021.
KuPS voitti Suomen cupin 2021 finaalissa HJK:n. Finaali pelattiin toukokuussa, mutta uuden formaatin myötä cupin ajankohta myöhäistynee. Kuva: Matti Raivio / All Over Press
STT Urheilu,
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon miesten Suomen cupissa palataan ensi kaudella pudotuspelimuotoon.

– Suomen cup kertoo maamme jalkapallon tarinaa valtakunnallisella ja paikallisella tasolla. Kentän vahva toive paluusta perinteiseen tulos tai ulos -formaattiin on kuultu, cupin kehityspäällikkö Tomi Leivo-Jokimäki sanoi Palloliiton tiedotteessa.

– Tavoitteena on järjestää mielenkiintoinen kilpailu, joka toimii suomalaista jalkapalloa yhdistävänä tekijänä. Työryhmän keskeisimmät tavoitteet olivat pudotuspelimuodon palauttaminen, eri sarjatason joukkueiden kohtaamiset sekä eurojoukkueiden tasapainoinen valmistautuminen europeleihin, Leivo-Jokimäki avasi.

Miesten cupia on pelattu viime vuosina siten, että liigan ja Ykkösen joukkueilla on ollut aluksi lohkovaihe. Lohkoista parhaat ovat edenneet varsinaiseen pudotuspelimuotoiseen cupiin. Lisäksi Kakkosen cupista finalistit ovat päässeet neljännesvälieriin.

Leivo-Jokimäen mukaan pelaajien toiveissa on korostunut halu palata perinteiseen malliin, jossa myös alasarjojen joukkueet voivat haastaa ylimpien sarjojen ryhmiä. Cupin aikatauluista ja tarkemmista määräyksistä on tarkoitus päättää joulukuussa.

Tiedotteessa kerrotaan, että valmisteluun osallistettiin laaja ryhmä suomalaisen jalkapallon edustajia, ja pelaajia työryhmässä edustivat pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Dani Hatakka sekä hallituksen jäsen Timi Lahti.

– Veikkausliigan, miesten Ykkösen ja Kakkosen pelaajien näkemykset olivat hyvin yhtenäisiä. Niissä korostui toive paluusta perinteiseen cup-malliin, jossa cupin ominaispiirteet toteutuvat – isot ja pienet voivat kohdata tulos tai ulos -periaatteella. Tämä on pelaajien toive, Hatakka kertoi.

Huolenaiheeksi työryhmä oli nostanut muun muassa pelaajien rasituksen, ehjien harjoitusviikkojen määrän ja pelaajasopimukset.

– Ymmärrämme, että Veikkausliigan ohjelmaan maalis-kesäkuulla pelattavat cupin kierrokset tuovat lisää soviteltavaa, mutta oli työryhmän näkemyksen mukaan selvää, että cupia tulee pelata enemmän keväällä kuin talvella, Leivo-Jokimäki totesi tiedotteessa.

Kaudella 2021 miesten Suomen cupin voitti KuPS, joka kaatoi finaaliottelussa rangaistuspotkuilla HJK:n. Myös naisten Suomen cupin finaali meni rankkarikisaan saakka, jossa lopulta Åland United päihitti PK-35 Vantaan ja uusi mestaruutensa.

Lue lisää:

KPV:n pääomistaja Matti Laitinen vetäytyy seurasta, omistus siirtyy yhdistykselle: "Emme pysty tarjoamaan samanlaisia kilpailullisia mahdollisuuksia"

VPS tähtää seuraavaksi eurokentille – Veikkausliigaan nousun uskotaan vauhdittavan uuden nurmen saamista kotistadionille

VPS nousi Veikkausliigaan – surkea kauden alku kääntyi vakuuttavaksi Ykkösen mestaruudeksi

Naisten kotimainen jalkapallokausi huipentui Suomen cupin trilleriin – Åland United uusi mestaruutensa

Suomi hakee vuoden 2025 naisten jalkapallon EM-kisoja muiden Pohjoismaiden kanssa

Suosittelemme