Hyppää sisältöön

Handelsbanken vetäytyy Suomesta ja Tanskasta – liiketoiminnat myydään

Suomen ja Tanskan toiminnot tuovat Handelsbankenin tuotoista 10 prosenttia ja aiheuttavat 13 prosenttia pankin kuluista.

Ruotsalainen Handelsbanken vetäytyy Suomesta ja Tanskasta. Kuvassa Handelsbanken Helsinki Aleksi. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Handelsbanken vetäytyy Suomesta ja Tanskasta, yhtiö tiedottaa (siirryt toiseen palveluun). Pankki kertoo aloittavansa prosessin Suomen-liiketoimintojen myymiseksi, mutta toistaiseksi toiminta jatkuu ilman muutoksia.

– Asiakaspalvelumme ja uusasiakasmyyntimme jatkuvat ennallaan, eikä nyt käynnistyvä liiketoimintojen myynti vaikuta asiakkaisiimme, sanoo maajohtaja Hanne Katrama suomenkielisessä tiedotteessa.

Ruotsalainen pankkikonserni Handelsbanken toimii kansainvälisesti noin parissa kymmenessä maassa ja sen palveluksessa on noin 11 000 työntekijää. Suomessa pankilla on 27 konttoria ja se työllistää täällä yhteensä noin 600 henkilöä.

Suomen ja Tanskan toiminnot tuovat Handelsbankenin tuotoista 10 prosenttia ja aiheuttavat 13 prosenttia pankin kuluista. Pankin päämarkkinat ovat Ruotsissa, Norjassa ja Britanniassa.

Markkinat Suomessa ja Tanskassa pienet

Pankin mukaan Suomen ja Tanskan markkinat ovat olleet sille pienet ja vakaat eikä pankki näe, että ne voisivat merkittävästi laajentua ilman merkittäviä investointeja.

Vuodesta 1985 Suomessa toiminut Handelsbanken toteaa, että edellytykset kannattavalle pankkitoiminnalle eri maantieteellisillä alueilla ovat muuttuneet merkittävästi.

Handelsbankenin tiedotteessa perustellaan myyntiä sillä, että "lisääntyvä sääntely vaikeuttaa synergiahyötyjen löytämistä ja edellyttää pankeilta sekä keskushallintoa että maakohtaista infrastruktuuria. Myös asiakkaat haluavat yhä nopeammin kehittyviä digitaalisia palveluja, jotka soveltuvat paikallisiin olosuhteisiin. Globaalit ratkaisut eivät enää tuo asiakkaille samaa lisäarvoa kuin aikaisemmin".

Ammattiliitto huolissaan henkilökunnasta

Ammattiliitto Pron finanssisektorin johtaja Antti Hakala vaatii pankkia kantamaan erityistä huolta henkilöstöstään.

– Handelsbanken työllistää Suomessa noin 600 työntekijää. Joukossa on monta pitkän pankkiuran tehnyttä ja Handelsbankeniin vahvasti sitoutunutta ammattilaista kuin myös uran alussa olevia toimihenkilöitä. Pankin tulee murrostilanteessa pitää erityistä huolta henkilöstöstään, muuten riskinä on myös liiketoimintojen myynnin epäonnistuminen, Hakala kertoo Pron julkaisemassa kannanotossa.

Handelsbankenin pääluottamushenkilö Kati Ahl kertoo olevansa hyvin pettynyt pankin ratkaisusta.

– Työnantaja on panostanut viime vuosina sekä pankin strategian uudistamiseen että toiminnallisiin uudistuksiin, joten tulevaisuudenuskomme oli vahva. Olen järkyttynyt, mutta teen yhdessä muiden luottamushenkilöiden kanssa parhaani auttaakseni henkilöstöä jaksamaan, Ahl sanoo.

Handelsbankenin Suomen maajohtaja Hanne Katrama sanoo, että myyntiprosessi ei vaikuta pankin konttorien toimintaan.

– Handelsbankenin toiminta Suomessa jatkuu toistaiseksi ilman muutoksia. Ja tietysti meidän liiketoiminnan ytimeen kuuluu konttoriverkostomme ja sitä tukevat pääkonttoritoiminnot. Niiden avulla on tarkoitus tehdä jatkokin niin, että asiakkaat eivät millään tavalla häiriinny tästä prosessista. Me huolehdimme asiantuntevasta palvelusta ja erinomaisesta saavutettavuudesta koko prosessin ajan, Katrama vakuuttaa.

Juttua täydennetty kello 21.50 ammattiliitto Pron ja maajohtaja Katraman kommenteilla henkilöstöstä ja konttoriverkostosta.

Suosittelemme sinulle