Hyppää sisältöön

FBI iski venäläisoligarkki Oleg Deripaskaan kytkeytyviin taloihin New Yorkissa ja Washingtonissa

Miljardööri on ollut Yhdysvaltain pakotelistalla vuodesta 2018, koska häntä epäillään rahanpesusta Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Deripaskan edustajan mukaan miljardööri ei ole talojen omistaja.

FBI teki kotietsintöjä oligarkki Oleg Deripaskaan liitettyihin taloihin
FBI teki kotietsintöjä oligarkki Oleg Deripaskaan liitettyihin taloihin
Heikki Heiskanen

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n agentit ovat tehneet kotietsintöjä kiinteistöihin, jotka kytketään venäläismiljardööri Oleg Deripaskaan.

Ylellisellä asuinalueella Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa FBI:n agentit kantoivat laatikoita ulos kartanosta. Kartanon edustalle oli viritetty rikospaikkaa merkitsevä keltainen nauha. Agentit myös hinasivat pois ajoneuvon.

Yhdysvaltain median mukaan kartano on Deripaskan omistuksessa.

Lisäksi meneillään on ollut tutkinta New Yorkissa Manhattanilla Greenwich Villagessa sijaitsevassa asunnossa, joka myös kytkeytyy Deripaskaan.

FBI ei ole kertonut ratsioiden syytä. Mediatietojen mukaan kyseessä olisi liittovaltion tutkinta, jota johdetaan New Yorkista.

Deripaskan edustaja Larisa Beljajeva puolestaan kertoi medialle (siirryt toiseen palveluun), että FBI on tehnyt etsintöjä miljardöörin sukulaisten omistamiin taloihin Washingtonissa ja New Yorkissa.

Beljajevan mukaan Deripaska ei siis itse ole talojen omistaja.

Kun tieto etsinnöistä levisi, Deripaskan osittain omistaman suuren Rusal-alumiinikonsernin osakkeiden arvo laski Moskovan pörssissä 6 prosenttia. Rusal on maailman toiseksi suurin alumiinintuottaja.

Etsinnät saattavat liittyä pakotteisiin

Deripaskan edustajan mukaan oikeuden antamat etsintäluvat liittyivät Yhdysvaltain asettamiin pakotteisiin.

Alun perin alumiiniliiketoimilla rikastunut oligarkki Deripaska joutui Yhdysvaltain pakotelistalle huhtikuussa 2018.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö perusteli päätöstä sillä, että Deripaskalla on syviä salaisia talousyhteyksiä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Ministeriö epäili Deripaskan yrityksen pesseen rahaa Putinin puolesta.

Deripaska sai Rusal-yhtiön ja sen emoyhtiön En+:n pois pakotelistalta tammikuussa 2019, mutta sen takia hän joutui vähentämään omistustaan ja valtaansa yhtiössä.

Toisaalta Deripaskan epäillään (siirryt toiseen palveluun) säilyttäneensä otteen yhtiöstä kulissien takana.

Deripaska yritti myös irrottautua pakotteista vetämällä valtiovarainministeriön oikeuteen Yhdysvalloissa. Hän syytti pakotteiden perustuvan huhuihin ja vihjailuihin. Deripaska sanoi kärsineensä vakavia tappioita pakotteiden takia.

Tuomari hylkäsi Deripaskan kanteen kesäkuussa.

Oligarkkien vallan alamäki

Deripaska on yksi Venäjän oligarkeista. Tuolla nimityksellä on kutsuttu suurliikemiehiä, jotka kahmivat Venäjän usein hämärissä 1990-luvun yksityistämisissä haltuunsa suuria omaisuusmassoja sekä taloudellista ja poliittista valtaa.

Näiden oligarkkien kulta-aika Venäjällä päättyi 2000-luvun alussa, kun presidentti Vladimir Putin päihitti valtion turvallisuuskoneiston avulla vastahankaisimmat oligarkit ja alisti loput heistä osaksi omaa valtajärjestelmäänsä.

Se merkitsee muun muassa sitä, että säilyttääkseen asemansa Venäjän talouselämässä oligarkkien pitää olla tarvittaessa auliita tukemaan Kremlin hankkeita.

Deripaskan liiketoimet myös kärsivät pahoin vuoden 2008 talouskriisistä.

Talouslehti Forbes arvioi Deripaskan omaisuuden arvoksi 4,9 miljardia dollaria.

Deripaska on saanut Yhdysvalloissa kyseenalaista mainetta siitä, että Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan päällikkönä vuonna 2016 toiminut Paul Manafort työskenteli aiemmin hänelle.

Manafortin on kerrottu olleen yhteyksissä Deripaskaan kampanjan aikana.

Deripaska on kiistänyt, että hänellä olisi mitään yhteyttä Venäjän sekaantumiseen Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Aiheesta muualla:

ABC News: FBI searches DC home of Russian oligarch with ties to Kremlin (siirryt toiseen palveluun) 19.10.2021

CNN: FBI at Washington home of Russian oligarch Oleg Deripaska (siirryt toiseen palveluun) 19.10.2021

The New York Times: F.B.I. Raids Homes Linked to Russian Oligarch (siirryt toiseen palveluun) 19.10.2021

The Washington Post: FBI searches D.C., NYC homes connected to Russian oligarch Oleg Deripaska (siirryt toiseen palveluun) 19.10.2021

Suosittelemme sinulle