Hyppää sisältöön

Lähetyssaarnaajien sieppaajat vaativat tähtitieteellisiä lunnaita Haitissa – asukkaat ovat saaneet tarpeekseen rikollisjoukkioista

Neuvottelut panttivankien vapauttamiseksi jatkuvat neljättä päivää. Sieppaajat kuuluvat pahamaineiseen 400 Mawozo-rikollisjengiin. Kustakin siepatusta pyydetään miljoonan dollarin summaa.

Haitilaisia siirtolaisia Meksikossa syyskuussa 2021.
Tuhansia haitilaisia on juuttunut Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle. Ryhmä siirtolaisia väliaikaismajoituksessa Monterreyssa syyskuussa 2021. Kuva: EPA-EFE/Miguel Sierra
Erja Tuomaala

16 yhdysvaltalaista, yksi kanadalainen ja heidän paikallinen autonkuljettajansa ovat edelleen panttivankeina Hispaniolan saaren länsiosassa sijaitsevassa Haitissa. Yhdysvaltalaisen lähetysjärjestön työntekijöitä ja heidän perheenjäseniään siepattiin sunnuntaina.

Ryhmässä on mukana viisi alle 15-vuotiasta lasta. Toistaiseksi on epäselvää, koskeeko miljoonan dollarin lunnasvaade myös alaikäisiä.

Sieppauksia liukuhihnalta

Haiti on läntisen pallonpuoliskon köyhin valtio.

Maata ovat koetelleet muun muassa presidentti Jovenel Moïsen salamyhkäinen murha heinäkuussa ja järistys elokuussa.

Taloudellinen ja poliittinen epävakaus lisäävät rikollisuutta. Sieppauksia on tehty tämän vuoden aikana lokakuuhun menessä yli 600, noin kaksi päivässä.

Lunnaita vaadittiin tiettävästi jo ennen sieppausta Ohiossa toimivalta Christian Aid Ministries-järjestöltä. Ryhmä oli matkustanut Haitiin auttamaan kesällisen maanjäristyksen uhreja. Järjestö on toiminut Haitissa 1980-luvulta alkaen.

Ryhmä siepattiin paluumatkalla paikallisesta orpokodista.

Asukkaat sieppausaaltoa vastaan

Monenlaisen avun tarpeessa olevat haitilaiset ovat saaneet rikollisryhmien toimista tarpeekseen.

Pääkaupungissa Port-au-Princessä on lakkoiltu. Kouluja ja kauppoja on ollut kiinni alkuviikon. Koulukuljetuksia ei järjestetä lakon aikana.

Asukkaat vaativat tiistain mielenosoitusmarssilla lähetyssaarnaajien vapauttamista.

Rikollisjoukkiot keräävät myös tietulleja- Esimerkiksi polttoainekuljetukset satamista vaikeutuvat. Mielneosoitukseen osallistui myös bensapulan helpottamista vaativia motoristeja.

Yksi protesteista järjestettiin pääministerin virka-asunnon edustalla. Poliisi ampui väkijoukkoa kohti kyynelkaasua.

Yhdysvallat neuvottelee kulisseissa

Liittovaltion poliisi FBI osallistuu tiettävästi ainakin välillisesti lähetystöntekijöiden vapauttamisneuvotteluihin.

– Ryhmät ottavat kohteikseen Yhdysvaltain kansalaisia. Heillä oletetaan olevan varaa lunnaiden maksamiseen, vaikka näin ei olisikaan, sanoi Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki. Hän kehotti Yhdysvaltain kansalaisia välttämään matkustusta Haitiin.

Yhdysvaltain linjauksena on ollut, että sieppaajien kanssa ei käydä suoria neuvotteluja eikä lunnaita makseta. Sieppauksen teki paikallinen 400 Mawozo-ryhmä, joka vaati lunnaita myös keväällä panttivangeiksi ottamistaan papeista ja nunnista. Heidät vapautettiin myöhemmin.

Lähetyssaarnaajien sieppaus oli suurin yksittäinen Haitissa vuosiin.

Suosittelemme sinulle