Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Korkein hallinto-oikeus: Apulaispormestari Anni Sinnemäki ei ollut esteellinen Meilahden kaavapäätöksissä, suhde Pihla Viitalaan ei ollut läheinen

Useiden valitusten mukaan apulaispormestari oli vaikuttanut läheisen ystävänsä talon rakennusoikeutta koskevaan asemakaavaan Helsingin Meilahdessa. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan kysymys ei ollut niin läheisestä ystävyydestä, että se olisi tehnyt Sinnemäen esteelliseksi.

Meilahden kaupunginosaa ilmakuva
Oikeuskiista koskee Meilahden huvila-alueelle rakennetun talon saamaa poikkeamislupaa. Kuva: Jaani Lampinen / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) ei ollut esteellinen Helsingin Meilahden huvila-alueen asemakaavan muutoksessa, linjasi korkein hallinto-oikeus tänään antamassaan ratkaisussa. Asemakaavassa oli osoitettu aikaisemman lainvoimaisen poikkeamispäätöksen mukainen rakennusoikeus paritalolle.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Sinnemäen ja paritalon muiden henkilöiden kanssa omistavan näyttelijän Pihla Viitalan suhde ei ollut niin läheinen, että se olisi tehnyt Sinnemäen esteelliseksi osallistumaan asemakaavan muutoksen käsittelyyn.

Hallintolain ja kuntalain mukaan henkilö on esteellinen, jos käsiteltävä asia koskee hänelle erityisen läheistä henkilöä. Henkilöllä tulisi yleensä olla vastaavanlainen sija kuin perheenjäsenellä tai muilla lähisukulaisilla, jotta suhde katsottaisiin erityisen läheiseksi.

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen oli tehty useita valituksia Sinnemäen esteellisyydestä, joissa väitettiin häntä ja Viitalaa läheisiksi ystäviksi. Perusteena oli muun muassa se, että Viitala oli osallistunut Sinnemäen vaalikampanjaan.

Lisäksi sosiaalisessa mediassa ja julkisuudessa oli mainittu heidän yhteydenpidostaan. Valitusten perusteena oli myös asiasta aloitettu poliisin esitutkinta.

Sinnemäki ja Viitala tapasivat vain harvoin

Sinnemäki kiisti olevansa läheinen ystävä Viitalan kanssa. Sinnemäen mukaan hänellä on laaja tuttavapiiri, johon myös Viitala kuuluu. Viitala oli myös ollut naimisissa Sinnemäen entisen miehen kanssa.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan tämä ei kuitenkaan vaikuttanut heidän tuttavuuteensa. Osana laajaa tuttavapiiriä he olivat tavanneet noin kerran vuodessa tai harvemmin.

Kampanjatilaisuuksiin ei valittu puhujia läheisyyden perusteella. Apulaispormestarin julkisella, hänen työhönsä liittyvällä Facebook-sivulla julkaistu uutinen TV-sarjasta, jossa Viitala esiintyi, liittyi kaupungin tukemaan hankkeeseen. Sinnemäen onnittelu Viitalalle somessa liittyi naistenpäivän johdosta yleiseen onnitteluun muillekin naisille.

Tällä perusteella korkein hallinto-oikeus katsoi, että apulaispormestarin puolueettomuus ei ollut vaarantunut laissa tarkoitetulla tavalla. Korkein hallinto-oikeus piti voimassa hallinto-oikeuden päätöksen valitusten hylkäämisestä.

– Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu Meilahden kaavasta oli mielestäni odotettu, koska se vastaa sitä, mitä laki esteellisyydestä sanoo, kommentoi Anni Sinnemäki Ylelle.

– KHO on puhunut. Päätös oli täysin odotettavissa, toteaa Pihla Viitala.

Samaan asiaan liittyen Sinnemäestä on tehty poliisille rikosilmoitus, jonka perusteella on aloitettu esitutkinta. Esitutkinta on loppusuoralla. Poliisi tiedottaa lähiaikoina siirtyykö rikosepäily syyttäjälle syyteharkintaan.

Täydennetty 20.10.2021 kello 14.04 Sinnemäen ja Viitalan Ylelle antamilla kommenteilla.

Lisää aiheesta:

Taistelu huvila-alueen rakentamisesta jatkuu Helsingissä – hallinto-oikeus hylkäsi valitukset kaavasta ja apulaispormestari Sinnemäen esteellisyydestä

Anni Sinnemäki jatkaa Helsingin apulaispormestarina

Ohisalo ei kommentoi Sinnemäen rikosepäilyä – Sinnemäki itse aikoi kommentoida vasta esitutkinnan valmistuttua

Helsingin Vihreät antaa täyden tukensa Sinnemäelle – puoluesihteerin mukaan esitutkinnasta aiottiin kertoa sen valmistuttua

Poliisi epäilee vihreiden pormestariehdokasta Anni Sinnemäkeä virkarikoksesta tutun näyttelijän paritalohankkeessa

Suosittelemme