Hyppää sisältöön

Ennätyksellisen moni irtisanoutuu ja lakkoja sikiää kaikkialla: Tästä on kyse Yhdysvaltojen työmarkkinoita myllertävissä trendeissä

Yhdysvalloissa on käynnissä työntekijöiden irtisanoutumisaalto ja lokakuu on nimetty “lakkokuuksi”. Pandemian takia työelämä on muutoksessa, kun amerikkalaiset arvioivat uudelleen uravalintojaan.

Mikset ryhtyisi yrittäjäksi ja tienaisi rahaa itsellesi, kysyy iowalainen pizzayrittäjä Steve Roberts.
Mikset ryhtyisi yrittäjäksi ja tienaisi rahaa itsellesi, kysyy iowalainen pizzayrittäjä Steve Roberts.

DES MOINES, IOWA Ravintoloitsija Steve Roberts on miettinyt viime aikoina paljon sitä, mitä tehdä tulevaisuudellaan.

Hän pyörittää pizzaravintolaa Iowan osavaltion pääkaupungissa Des Moinessa. Robertsin pizzeria on franchise-liike, joten hän joutuu maksamaan ison osan voitoistaan emoyhtiölle Texasiin.

Se ei pandemian jälkeen enää tunnu järkevältä. Tuotot ovat pudonneet, ja ainoat jäljellä olevat työntekijät ovat omia perheenjäseniä.

– Olen turhautunut, koska voisin ihan hyvin lähteä omilleni ja tienata ennemmin itselleni, Roberts sanoo.

Hän kertoo suunnittelevansa oman ruokarekkayrityksen perustamista.

Roberts ei ole ideoineen yksin vaan melkeinpä osa valtavirtaa: viime kuukausina ennätyksellisen moni amerikkalainen on lopettanut työnsä. Pelkästään elokuussa yli neljä miljoonaa amerikkalaista irtisanoutui.

Trendi on saanut jo lempinimen, "Suuri irtisanoutuminen".

Pandemian aikana jaetut tuet myllertävät työmarkkinoita

Irtisanoutumisaalto on yllättävä, sillä yleensä amerikkalaiset vaihtavat työpaikkaa hanakammin, kun työllisyys on korkea, kertoo Brookings-ajatushautomon ekonomisti Gary Burtles.

Nyt niin ei ole, sillä työllisyys ei ole vielä toipunut pandemiaa edeltäviin lukemiin.

– Tässä vaiheessa pandemiaa näemme monia merkkejä siitä, että meillä on paljon tyytymättömiä työntekijöitä. He palaavat työvoimaan vastahakoisesti ja lopettavat työnsä helposti, Burtles summaa.

Burtlesin mukaan pandemian aikana jaetut työttömyystuet ovat mahdollistaneet irtisanoutumisaallon. Koska kaikista pienituloisimmat saivat hetkellisesti tukien avulla enemmän rahaa kuin tavallisista töistään, myös he pystyivät säästämään. Säästöt taas mahdollistavat urasuunnan vaihtamisen.

John Deeren työntekijät kantoivat lakkokylttejä tehtaan edustalla 14. lokakuuta 2021. Kuva: Tannen Maury / EPA

Lokakuusta tuli “lakkokuu”

Työläisten tyytymättömyys näkyy myös ympäri maan levinneinä lakkoina. Lokakuu on saanut jo lempinimen “lakkokuu”.

Yksi työtaisteluista on käynnissä pizzeriaa pyörittävän Steve Robertsin naapurissa Iowassa, jossa muun muassa puimureita ja traktoreita valmistavan John Deeren työntekijät ovat parhaillaan lakossa.

John Deeren työntekijät haluavat turvata esimerkiksi uusien työntekijöiden eläkkeet nyt, kun yritys on tahkonnut ennätysvoittoja.

Ekonomisti Burtles muistuttaa, että lakot eivät ole olleet kovin yleisiä viimeisen 20 vuoden aikana Yhdysvalloissa.

– Se on johtunut siitä, että ammattiliitot eivät enää ole yhtä voimakkaita kuin toisen maailmansodan jälkeen ja sitä seuranneina vuosikymmeninä, Burtless sanoo.

Hän arvioi, että lakkojen määrän pitäisi kasvaa valtavasti, jotta niillä olisi merkittäviä vaikutuksia Yhdysvaltain työmarkkinoihin. Työntekijöiden neuvotteluasemasta on tullut kuitenkin poikkeuksellisen hyvä työvoimapulan ja irtisanoutumisaallon takia.

Suosittelemme sinulle