Hyppää sisältöön

Helsingin telakalla paljon koronatartuntoja – aluehallintovirasto määräsi pakolliset terveystarkastukset

Telakan koronatartunnat ovat jo tässä vaiheessa osoittautuneet yhdeksi laajimmista työyhteisön kautta levinneistä tartuntaketjuista Helsingissä koko pandemian aikana.

Helsingin telakka pilvisellä säällä.
Etelä-Suomen avin mukaan Hernesaaren telakalla on ollut laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja. Kuva: Mårten Lampén / Yle
Varpu Helpinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskenteleville pakolliset terveystarkastukset koronatilanteen vuoksi. Pakollisella koronatestauksella pyritään katkaisemaan tartuntaketjut ja saamaan telakkatyömaan epidemiatilanne hallintaan.

Hernesaaren telakan työntekijöiden keskuudessa on todettu tämän syksyn 2021 aikana lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa huomisesta alkaen tammikuun 2022 loppuun asti.

Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskentelee yli tuhat ihmistä, joista suurin osa on alihankintayhtiöiden työntekijöitä.

Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan epidemian hallinta on erityisen haasteellista suuren alihankkijamäärän, ulkomailta myös matalan rokotekattavuuden maista tulevien työntekijöiden määrän ja työntekijöiden vaihtuvuuden vuoksi.

Telakkayhtiön omat toimet eivät ole olleet riittäviä

Helsingin telakan vt. toimitusjohtaja Simo Rastas kertoo Ylelle sähköpostitse, että koronatapausten määrä lähti kasvuun kuluvan vuoden syyskuun puolessa välissä. Syksyn aikana positiivisia tapauksia on ollut noin 200.

Rastaan mukaan tapauksissa korostuvat rokottamattomat, yhteismajoituksissa asuvat työntekijät. Telakalla on tällä hetkellä noin 400 omaa työntekijää ja toimihenkilöä sekä lähes 700 alihankkijaa.

Telakka on siirtänyt henkilöstöä selvittämään tautitapauksia, ja tekee yhteistyötä Helsingin kaupungin Epidemiologisen yksikön kanssa.

Avin mukaan telakkayhtiön omat toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä epidemian taltuttamiseksi, ja epidemia on jo tässä vaiheessa osoittautunut yhdeksi laajimmista työyhteisön kautta levinneistä tartuntaketjuista Helsingissä koko pandemian aikana.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta perustuu tartuntatautilain pykälään 16, ja se on voimassa 21.10.2021–31.1.2022. Pakollisia terveystarkastuksia telakalla työskenteleville tulee voida jatkaa, kunnes epidemiatilanne on saatu hallintaan.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei valmistele tällä hetkellä uusia kokoontumisrajoituksia. Jos tilannetta ei saada paremmaksi käytännössä rokotuskattavuuden nousulla, voidaan alueellisesti kohdennettuja uusia rajoituksia joutua aluehallintoviraston mukaan määräämään.

Ravintoloiden toimintaa koskevista alueellisista koronarajoituksista päättää valtioneuvosto.

Juttuun lisätty telakkayhtiön johdon kommentti kello 12:01.

Lue myös:

Rauman telakalla jo noin 200 koronatartuntaa – yhtiö toivoo vauhtia koronapassin käyttöönottoon

Meyer Turun koronatilanne jatkuu tasaisena – telakka jatkaa tiukkoja koronarajoituksia alueellaan

Suosittelemme sinulle