Hyppää sisältöön

Apulaispormestari Nasima Rasmyar haluaisi koronapassin Olympiastadionin tapahtumiin – Palloliitto: Ei ole nykyisillä rajoituksilla mahdollista

Apulaispormestari Nasima Razmyar on huolestunut pääkaupunkiseudun koronatilanteesta ja kannattaa koronapassin laajempaa käyttöä. Palloliitto suhtautuu koronapassiin myönteisesti ja on varautunut tiukkeneviin rajoituksiin.

Ilmakuvassa on Helsingin olympiastadion toukokuussa 2020.
Helsingin Olympiastadion kuvattuna ilmasta käsin hieman ennen remontin valmistumista toukokuussa 2020. Kuva: Silja Viitala / Yle
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) ehdottaa koronapassia Olympiastadionin tapahtumiin. Hän on huolestunut pääkaupunkiseudun koronatilanteesta. Razmyar kokee, että koronapassin käyttö toisi turvallisuutta ja ehkä innostaisi myös rokotusten ottamiseen.

– Nyt Stadionille voi tulla kuka tahansa ilman testausta tai tarkastamista. Olen kannattanut passin käyttöä laajemmin kuin tällä hetkellä, sanoo Razmyar, joka on myös kaupunginvaltuutettu ja Stadion-säätiön hallituksen puheenjohtaja.

Ensimmäisenä Razmyarin näkemyksistä uutisoi Ilta Sanomat erityisesti 16. marraskuuta pelattavaan miesten jalkapallon Suomi-Ranska-otteluun liittyen. Kyseiseen otteluun on jo tähän mennessä myyty yli 23 000 lippua.

Razmyar näkee suuret yleisötapahtumat ongelmallisina, sillä niissä turvavälejä ei pystytä säilyttämään yhtä tehokkaasti. Hän myös painottaa, että Ranskassa koronapassi on ollut jo pitkään käytössä.

– Ymmärrämme hyvin Razmyarin näkökulman asiaan. Koronapassi on hyvä lisä järjestää tapahtumia terveysturvallisesti, sanoo Palloliiton tapahtumatoiminnon päällikkö Kalle Marttinen.

Palloliitto suhtautuu myönteisesti koronapassiin ja on varautunut rajoitusten muuttumiseen.

– Kun Ranska-ottelun yksittäiset liput tulivat myyntiin muutama viikko sitten, niin koronapassin mahdollisuus on huomioitu lipunmyynnin ehdoissa, Marttinen sanoo.

Palloliitto: Kannatamme passia, mutta emme voi ottaa sitä käyttöön

Marttisen mukaan lainsäädäntö mahdollistaa koronapassin käytön valitettavasti vain rajoitusten vaihtoehtona. Sosiaali- ja terveysministeriö on myös korostanut asiaa omassa ohjeistuksessaan ja viime viikolla järjestetyssä koronapassi-infossa.

– Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla ei ole voimassa tapahtumiin liittyviä rajoituksia. Mikäli ottaisimme koronapassin käyttöön ilman rajoituksia, niin voisimme joutua syrjinnästä oikeuteen. Vaikka suhtaudumme koronapassiin myönteisesti, niin emme luonnollisestikaan voi ottaa riskiä syrjintäsyytteistä, Marttinen toteaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on luokitellut ulkona järjestettävät urheilutapahtumat, joissa on ennalta määrätty istumapaikka, vähäriskisiksi tapahtumiksi.

– Olemme myös vaatineet otteluissa katsojilta maskin käyttöä, vaikka meillä ei ole siihen velvollisuutta. Toki on myönnettävä, että maskin käytön valvonta 30 000 ihmisen tapahtumassa on haastavaa, mutta pyrimme tekemään sen parhaalla mahdollisella tavalla, Marttinen kommentoi.

Hänen mukaansa katsojilta tarvitaan myös hyvää yhteistyötä ja ymmärrystä koronatilanteesta.

Koko tapahtumateollisuuden kannalta olisi Marttisen mielestä toivottavaa, että koronapassia olisi mahdollista käyttää lain suojaamana myös vapaaehtoispohjalta terveysturvallisuutta lisäävänä elementtinä.

Marttinen pitää koronapassin luennan sitomista vain yhteen hyväksyttyyn puhelinsovellukseen ongelmallisena isoissa yleisötilaisuuksissa.

– Luenta olisi huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa tehdä lipunmyyntiyhtiöiden lipunlukulaitteilla. Teknisesti tämä pystytään toteuttamaan jo nyt, mutta valitettavasti se ei ole mahdollista lain näkökulmasta, hän sanoo.

Esimerkiksi 30 000 ihmisen tarkastamisessa jopa muutaman sekunnin viiveellä on suuri merkitys sisääntulon sujuvuudelle.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkona 20.10.2021 kello 23 saakka.

Lue myös:

Keskustelu koronapassista kuohahti somessa ja moni yrityskin otti kantaa – helsinkiläisravintoloitsija harkitsee rikosilmoitusta loukkauksista

Uudella Olympiastadionilla on yli 500 vessaa, mutta ihmisiä ei saatu niiden luo – Huuhkajien pelissä vain minimimäärä järjestyksenvalvojia

Koronapassin vastustajat osoittavat mieltään Eduskuntatalolla – paikalla noin 250–300 henkilöä

Iphone-puhelimilla ongelmia koronapassin kanssa, THL:n mukaan vika on nyt korjattu – STM lupaa nopeaa ratkaisua koronataudin sairastaneiden vaikeuksiin passin käytössä

Näillä skenaarioilla Huuhkajat etenee MM-jatkokarsintaan – suora kisapaikkakin on yhä mahdollinen

Kaksi kertaa Pukki-party! Huuhkajille tyylikäs voitto Kazakstanista – haaveet MM-kisapaikasta yhä elossa

Suosittelemme