Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

KHL-tulokas Hannes Björninen loistaa sarjan ykkösenä erikoistaidollaan – tahti jopa kovempaa kuin SM-liigassa

26-vuotias Hannes Björninen on loistanut aloitusympyrässä jääkiekkoliiga KHL:ssä. Nelosketjun hyökkääjä on saanut vastuuta ylivoimalla ja kerännyt myös mukavan määrän tehopisteitä.

Hannes Björninen.
Björninen on pelannut nelosketjussa. Laidoilla ovat pelanneet pääosin Marko Anttila ja Jesse Joensuu. Kuva: Tomi Hänninen
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Sarjat vaihtuvat, mutta lahtelainen Hannes Björninen, 26, loistaa edelleen erikoisalallaan aloituksissa. Pelicansista Jokereihin täksi kaudeksi vaihtanut keskushyökkääjä oli jo Lahdessa SM-liigan paras aloittaja eikä meno ole hyytynyt KHL:ssäkään.

Björnisen aloitusprosentti on hurja 66, vaikka aloituksia on kertynyt peräti 300 kappaletta. Vähintään 50 kertaa aloittaneista sentteri on KHL:n paras.

– Se on hyvä kysymys, Björninen aloittaa, kun häneltä kysytään, mihin käsittämätön kova aloitustaito perustuu.

– Olen löytänyt itselleni hyvän tavan aloittaa, luottanut siihen ja kehittänyt sitä koko ajan. Tietysti näen, että se tulee myös kokemuksen kautta. Aloituksia tulee enemmän koko ajan ja sitä kautta se paranee, Björninen pohtii.

Björnisen tahti on ollut jopa väkevämpää kuin SM-liigassa viimeisellä kaudella, jolloin hän voitti 62,6 prosenttia 1 151 aloituksesta. Björninen oli sarjan paras aloittaja eniten aloittaneista pelaajista.

Leijonien MM-kisajoukkueessakin viime keväänä pelannut Björninen ei kuitenkaan osaa sanoa suurempia syitä sille, miksi hän on loistanut aiempaakin enemmän aloituksissa.

Yksi syy voi olla KHL:n sääntömuutos, joka on mahdollistanut hyökkäävälle joukkueelle aloituspisteen valitsemisen pitkän kiekon tai jäähyn jälkeen.

– Sääntömuutos sopii tietysti sentterille hyvin, kun pystyy aloittamaan haluamaltaan puolelta. Se on varmasti yksi tekijä, mutta en näe muita sen ihmeempiä syitä, Björninen pohtii.

Hannes Björninen.
Björninen on saanut KHL:ssä vastuuta myös ylivoimalla. Kuva: All Over Press / Emil Hansson

Positiiviinen alku

Björninen kuvailee yhdistävänsä aloituksissa niin ajoitusta, taitoa kuin tahtoakin. Hän ei koe saaneensa aloituksien suhteen merkittävää apua niinkään yksittäisiltä henkilöiltä. Kehitystä on tullut sen sijaan kopioimalla.

– Olen pyrkinyt seuraamaan paljon laatupelaajia ja oppinut sen kautta. Olen yhdistänyt heidän tyyliään omaan tekemiseeni ja se on varmasti suurin tekijä. Näen myös aloittamisen hyvin tärkeänä asiana, Björninen kuvailee kehittymistään.

Aloitusympyrän lisäksi Björninen on päässyt hyvin mukaan sarjaan pisteiden valossa. Ensimmäistä kertaa KHL:ää pelaava Björninen on pelannut nelosketjun sentterinä, mutta saanut vastuuta myös ylivoimalla. Pisteitä on kertynyt 20 ottelussa mukiinmenevät 5+5=10.

– Välillä on tuntunut siltä, että viidellä viittä vastaan on ollut tehottomuutta, enkä ole siinä pystynyt tuottamaan niin paljon. Yritän parantaa koko ajan. Alku on sinänsä positiivinen, että olen päässyt hyvin sarjaan mukaan, Björninen sanoo.

– KHL ei ole sarjana oikeastaan yllättänyt. Täällä on paljon hyviä pelaajia ja joukkueita, ja joka ilta on kova peli. Sarja on osoittautunut sellaiseksi kuin ajattelinkin.

Hannes Björninen.
Hannes Björninen voitti viime keväänä Leijonissa 60,25 prosenttia aloituksistaan. Edellä oli muun muassa Petri Kontiola (63,83%). Kuva: Getty Images

"Olemme oikealla tiellä"

Jokerien kausi on ollut vaihteleva. Joukkue aloitti vahvasti ja venytti voittoputkensa 11 ottelun mittaiseksi. Vastaavasti tämän jälkeen joukkue ajautui neljän ottelun tappioputkeen, mikä katkesi viikko sitten Sibiriä vastaan.

Viimeisimpänä Jokerit voitti Pietarin SKA:n jatkoajalla 5–4, mutta taipui tämän jälkeen vieraissa joukkueelle maalein 0–2.

– Tappio ei saa liikaa vaikuttaa tekemiseemme. Fokuksemme täytyy olla koko ajan omassa pelaamisessa ja sen kehittämisessä, Björninen kuittaa joukkueen vaihtelevat otteet.

– Varmasti paljon kehitettävää löytyy koko ajan, mutta näen, että olemme oikeassa suunnassa. Yritämme koko ajan parantaa ja pelata paremmin läpi kauden, jotta keväällä olemme parhaimmillamme. Se on tavoitteena ja siinä mielessä olemme oikealla tiellä.

Jokerit on 20 pelatun ottelun jälkeen divisioonansa kakkosena, vain pisteen SKA:ta perässä. Joukkueen pelit jatkuvat torstaina kotiottelulla Metallurg Magnitogorskia vastaan.

Lue myös:

Avopuoliso kertoo Leijonien hyökkääjän poikkeuksellisesta luonteesta – "On uskomatonta, miten optimistinen ihminen hän on"

Kommentti: Leijonien joukkueesta puuttui sunnuntaina elintärkeä viiksiniekka – kohta hän taas hurmaa otteillaan

Pietarin SKA sai hyvityksen Jokereista ja nousi KHL:n länsilohkon kärkeen

Jokerit upotti Pietarin SKA:n viihdyttävässä kiekkonäytöksessä ennätysyleisön edessä

Suosittelemme