Hyppää sisältöön

Hoitajan päiväkirja haluaa avata silmiä, muuttaa työoloja ja parantaa palkkausta – "Moni on kiittänyt, että sanoitan hoitoalan arkea"

Facebookissa ja Instagramissa oleva päiväkirja on koottu hoitajien kertomuksista, joita on poimittu eri foorumeilta.

Taija Purola on sairaanhoitaja, terveydenhoitaja ja lähihoitaja ja opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa ikääntymisen asiantuntijaksi. Hän kirjoittaa Hoitajan päiväkirjaa, jossa yhdistää kollegojensa kokemuksia. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Umpikuja.

Vaikka pitäisi etsiä jotakin hehkutettavaa töistäni, tänään en löydä mitään. Selvisin 7-15 päivän jotenkin. Keskittymistä vaativat työt keskeytyi poikkeuksetta puheluihin. Monesta tuutista kuultaa tyytymättömyys.

Vähäinen ja väsynyt väkimäärä ei voi toteuttaa laadukasta työtä – on karsittava oman jaksamisen vuoksi. Meitä tekijöitä oli tänäänkin minimimäärä ja hoitajan töitä on joka päivälle extrayllätyksineen, olkoot vaikka ”likaista työtä” ilman extralisiä.

Näin alkaa yksi postaus seinäjokelaisen Taija Purolan netissä pitämässä Hoitajan päiväkirjassa (siirryt toiseen palveluun). Se on hätähuuto hoitajien tilanteesta: arjesta, jossa välillä on hyvä boogie, mutta joskus ongelmat kasautuvat yhtäaikaa.

Ja pelko kiireen tuomista virheistä painaa.

– Olemme koko ajan ihmishengen kanssa tekemisissä. Kun pieni vikatikki tapahtuu, ollaan pulassa. Olemme ihmisiä, ja onnettomuuksiakin on käynyt, mutta niihin puututaan mahdollisimman nopeasti, Purola sanoo.

Kirjoitukset eivät kerro Purolan omasta työpaikasta, jossa asiat ovat melko hyvin. Kaikkialla niin ei kuitenkaan ole. Kokemukset on poimittu esimerkiksi hoitajafoorumilta ja kirjoitettu yleisiksi kuvauksiksi.

Kuuntele audiojuttu Yle Areenasta alta.

Kirjoittamisesta pitävä Purola aloitti mielenkiinnosta, ja vastaanotto kannusti jatkamaan.

– Moni on kiittänyt, että ihan kuin heidän maailmastaan ja työpäivistään kirjoittaisin ja sanoitan heidän arkeaan, sanoo Purola, kolminkertainen hoitaja eli sairaanhoitaja, terveydenhoitaja ja lähihoitaja.

Hoitajan päiväkirjalla Purola toivoo saavansa ihmiset ymmärtämään hoitajien arkea. Haaveena olisi saada aikaan myös muutos työoloihin ja palkkaukseen. Mutta millainen palkankorotus olisi reilu?

– Yli 3 000 euron rajan pitäisi rikkoutua. Nykyään moni elää alle 2 000 palkalla, joka menee täysin juokseviin kuluihin. Olisi hyvä että jäisi rahaa muuhunkin elämiseen, jahka tulisi sellainenkin aika, jolloin ehtisi elää.

Lue seuraavaksi:

Jatkuva lisävuorojen tekeminen uuvuttaa hoitajia – Anne Tekoniemi on ammatiltaan "äkkilähtijä", ja heitä tarvittaisiin sairaaloissa lisää

"Jos joku on poissa, whatsapp laulaa ja sijaiset hankitaan itse" – Hoitajapulaa paikataan kalastelemalla henkilöstöä tuplavuoroihin ja ylitöihin

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 21.10. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle