Hyppää sisältöön

Voisiko viskin mäski toimia auton polttoaineena? – skotlantilaisyritys kehittää teknologiaa, joka voi mullistaa kemikaaliteollisuuden

Skotlantilaisyritys kehittää teknologiaa, jonka avulla kemikaaleja esimerkiksi liikkumisen tarpeisiin voitaisiin tuottaa kestävämmin.

Skotlannissa viskin mäski päätyy myös auton tankkiin
Skotlannissa viskin mäski päätyy myös auton tankkiin

Viski voi pian olla tärkeä raaka-aine auton tankin täytössä.

Skotlantilainen biotekniikan alan yritys kehittää parhaillaan teknologiaa, jonka avulla polttoainetta autoihin voitaisiin tuottaa kestävämmin.

Yhtiön käyttämä raaka-aine saadaan viskin tislaamisen sivutuotteena syntyvästä mäskistä.

Skotlannin kansallisjuoma sisältää ohraa, hiivaa ja vettä. Valmistusprosessin yhteydessä tislaamisesta jää yli ohran jyvät ja syntyy sokerista nestettä.

Normaalisti mäskiä voidaan käyttää eläinten rehuna tai se hävitetään. Ylijäämäohrasta voidaan kuitenkin myös irrottaa erilaisia kemikaaleja. Prosessia kutsutaan ABE-käymiseksi.

Pitkään ABE-käymistä pidettiin kalliina tuotantotapana. Skotlantilaisyritys kuitenkin kertoo kehittävänsä teknologiaa, jonka avulla butanolia voidaan erottaa viskiteollisuuden jätteestä tehokkaasti.

Yhtiö kertoo, että 50 000 litrasta viskin mäskiä syntyy jopa miljoona litraa butanolia, jota voidaan hyödyntää polttoaineena.

ABE-käymisellä voidaan erottaa hyvin erilaisia kemikaaleja, kuten asetonia, butanolia ja etanolia. Kemikaaleja voidaan käyttää esimerkiksi kosmetiikassa, elintarvikkeiden tuotannossa ja polttoaineen raaka-aineena.

Yhtiö sanoo, että sen kehittämä teknologia voi mullistaa tavan, jolla kemikaaleja eri tarpeisiin tuotetaan.

Lue myös:

Olisiko älytekniikasta apua hirvikolareiden välttämiseen? Tämä lamppu hoksaa, milloin hirvet liikkuvat ja vilkkuu, kun vaara on suurin

Facebook lupaa 10 000 työpaikkaa Eurooppaan – kilpajuoksu "metaversumin" johtopaikasta on jo käynnissä

Kuka kärsii ja kuka hyötyy, kun Suomi siirtyy puhtaaseen sähköön? Ilmastopaneeli listasi 6 seikkaa, jotka uhkaavat oikeudenmukaisuutta

Voisiko uusi teknologia mullistaa jalkapallossa jatkuvasti toistuvan ongelman? Tapoja päävammojen uudenlaiseen seurantaan on jo olemassa

Suosittelemme sinulle