Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kuhmossa kirjastoauto kuljettaa pian lääkkeitä taajaman ulkopuolelle – ensi vuonna mahdollisesti myös kauppakasseja

Kirjaston ja apteekin yhteistyöllä vastataan Kuhmon kylien toiveisiin. Kirjastoauton kauimmaiselta pysäkiltä on Kuhmon keskustaan matkaa lähes 70 kilometriä.

Mikko Hyvönen ja Lauri Sallinen Kuhmon kirjaston kirjastoauton edessä.
Syyskuun alussa kirjastoauto vei kulttuuria Kuhmon kylille, kun klarinetisti Lauri Sallinen ja tanssija Mikko Hyvönen kiersivät esiintymässä kirjastoauton pysäkeillä. Kuva: Timo Sihvonen / Yle
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuhmossa kirjastoauto kuljettaa jatkossa lääkkeitä taajama-alueen ulkopuolelle. Lääkkeitä voi tilata Kuhmon apteekista kirjastoauton kuljetettavaksi ensi kuun alusta alkaen.

Kuhmon kaupungin kirjastotoimenjohtaja Taina Hyvönen kertoo, että apteekin ja kirjaston yhteistyöllä vastataan kylien toiveeseen. Vastaavaa on aiemmin tehty lähinnä Lapin harvaan asutuissa kunnissa Inarissa ja Muoniolla.

– Apteekkipalvelut ovat nousseet Kuhmon kylien ja yrittäjien toiveissa ykkösenä esille. Kuhmon kirjastoauton pisimmiltä pysäkeiltä on keskustaajamaan noin 70 kilometriä. Jos lähdet sieltä hakemaan lääkkeitä, mutkasta saattaa tulla lähes 150 kilometriä.

Kirjastoauto kuljettaa resepti- ja itsehoitolääkkeitä sekä muita apteekkituotteita. Kuljetus ei koske keskushermostoon vaikuttavia tai huumausaineiksi luokiteltuja lääkkeitä eikä kylmässä säilytettäviä tuotteita, sillä kirjastoautossa ei ole jääkaappia.

Tilaukset noudetaan kirjastoauton pysäkeiltä kuljettajalta Kela-korttia, passia tai henkilöllisyystodistusta näyttämällä.

– Toivottavasti kirjastoauton asiakkaat kokevat tämän hyvänä lisäpalveluna. Ainoastaan lääkeneuvontaa on kysyttävä suoraan apteekista, sillä sitä kirjastoauton kuljettaja ei anna, Hyvönen kertoo.

Aikaisemmin syksyllä Kuhmon kirjastoauton mukana vietiin taajama-alueen ulkopuolelle kulttuuria. Ensi vuonna Kuhmossa on tarkoitus selvittää, voisiko kirjastoauton matkassa tuoda perukkaan myös kauppapalveluja.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme